Bačka avantura

Umesto sedenja i plakanja nad Kosovom, ovaj vikend tri žene su odlučile da uzmu kola i posete nekoliko potencijalno interesantnih mesta u Bačkoj. Kao prvo gradić Bač-po kome je Bačka i dobila ime.

DvoracKrenule smo oko 10 sati iz Novog Sada a prva usputna stanica je bila Čelarevo. Ono Čelarevo poznato po pivu. A manje poznato po dvorcu Dunđerskih.. Do dvorca se lako stiže, nalazi se u samom centru, a prepoznaćete ga po gipsanim lavovima na kapiji. Mesto je potpuno zapušteno, nema žive duše, viđeni su radnici muzeja kako odnose nameštaj kombijem (ne zna se gde). Objekat je zatvoren za javnost, a na pitanje da li bar možemo da pogledamo nameštaj, odgovor je bio da sve možemo da vidimo i u kombiju-„nema tamo ništa“. Takođe nam je rečeno da smo sav nameštaj mogle da vidimo na izložbi u novosadskom muzeju ’68 godine. Na stranu što sam ja rođena davne 78.

Posle ovako ljubaznog ćaskanja sa radnicima iz kulture nastavile smo svoj put ka Baču. U tom se malo vreme prolepšalo, te nas je Bač dočekao vedar i suncem okupan.

Franjevački samostanU samom centru se nalazi Franjevački samostan iz 12. veka. Kucnule smo na vrata, otvorio nam je jedan opat i pristao da nas malo provede i objasni šta se sve tamo nalazi. Njih trojica su trenutno u samostanu, opazila sam gajbe sa krompirom, i drvca limuna sa sve plodom, i bi mi ih nekako žao. Ne znam zašto. Valjda njima odgovara taj život, ne razumem se. Uglavnom, fini neki svet.

Nakon manastira krenule smo u potragu za kafom. Osim dva kafića-kladionice, nismo bile uspešne u pronalaženju ičega obećavajućeg, a ja još nisam toliko očajna da moram u kladionicu po kafu. Neke devojčice su nam pokazale jedini kafić koji nije u isto vreme i kladionica. Enterijer iz nekih drugih vremena. Kombinacija žuto-zelena. Muzika iz devedesetih. Srpski dens. Ako se iko seća šta je to. Kafa ok, a cena 45 dinara, verovali ili ne. *kafa u costa coffee je 145 dinara, i ne pada mi na pamet da im dam toliko* .Ok, osim što je enterijer iz devedesetih i cene su.

Kofeinski osnažene i ugrejane zaputile smo se ka tvrđavi. Mesto izgleda fenomenalno iako je manje-više sve u ruinama. Dobro je očuvana jedino kula ali nije moguće ući . Sve stoji zaključano, nema nikoga da to malo promoviše, jedino postoji tabla na ulazu koja govori o istoriji ovog mesta. Od tvrđave se lako dolazi do turskog kupatila, tj onog što je ostalo (a nije mnogo), prelazimo preko kanala uz bizarni pogled na nekakvu golgotu na brdu (ovakvih golgota ima po celoj Vojvodini, jedna je u Petrovaradinu, ako iko ima ideju šta je u pitanju, molim nek mi javi). Dakle golgota je obično na brežuljku, čine je tri krsta, u sredini je raspeće, a okolo se nalaze nekakve škrinje u kojima su verovatno svojevremeno stajale statue svetaca. Pomalo bizarno, ali značenje verovatno postoji (pardon my history).Tvrđava u Baču

Ruine

Kako je glad navalila, zaputile smo se u Odžake kao najbliže veće mesto sa potencijalno većim brojem restorana. Od tog većeg broja ispostavilo se da postoji jedan jedini restoran. Ponuda standardna –mućkalica, vešalica, ćevapi i pljeskavica. Od povrća jedino medaljoni koje nisam imala želju da isprobavam. Dakle mesni šok, preobilan tanjir, nas tri pregladnele. U restoranu proslava krštenja/rođendana ili nečeg sličnog. Osim krajiških pesama orile su se i makedonske, južnjačke a jedna gošća je otpevala i Fallin od Alicie Keys. Čudan miks u svakom pogledu.

Dvorac Dunđerskih u Kulpinu

Za kraj smo ostavile još jedan dvorac Dunđerskih, ovaj put u Kulpinu. Dvorac je pretvoren u poljoprivredni muzej. Ako ste mislili da se u muzej može ući tek tako, grdno ste se prevarili. Uvek postoji neka druga varijanta. U ovom slučaju varijanta se zove kuc-kuc. Dakle, kuc-kuc na vrata. Otvara nam otprilike dvadesetogodišnjak. Je l možemo da pogledamo muzej? Kaže da može ali nekako nevoljno. Odlazimo za njim, on nam otključava, ulazimo a za nama ulaze i dečakovi drugari. Dvojica. Dok se mi šetamo i razgledamo, njih dvojica sede na stilskim stolicama, sasvim komotno kao kod svoje kuće, pale cigare i ćaskaju. Sad zamislite jedan dvorac. I sobe, i stilski nameštaj i drvene makete i sređenu srpsku, pa sređenu slovačku sobu iz tog perioda. Pa lustere kristalne. Pa izložbu slika. Pa drveni parket. I na se to dodajte dim od cigareta tri dvadesetogodišnjaka.I ko je onda kriv kad se jednog dana sve to zapali? Ili kad nestanu slike, eksponati i stilske stolice? Ok, ponašam se kao neka baba, ali stvarno, pa ima li to igde?

ChevroletOdlazimo iz dvorca pomalo razočarano, dečak nam pokazuje the kola, koja se voze jednom godišnje (aj ko pogodi ko sme da vozi ova kola, častim ga).

Kroz ravnicu u sumrak, vraćamo se u Novi Sad.

Bio je to, sve u svemu jedan lep dan.

This entry was posted in putovanja and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

62 Responses to Bačka avantura

  1. Marica says:

    Da, da u Srbiji se na zalost ono sto treba malo reklamira.
    Primetila sam u poslednjih mozda pola godine, da sada postoje table (turisticke?) uz autoput, tamo gde treba skrenuti ka uglavnom manastirima. Kad bolje razmislim, sve koje sam videla bile su skretanja za manastire.
    Sto je opet, ogroman korak. Inace, se stranci uglavnom za nase stare manastire i raspituju kod mene…
    Elem, omladinu sa cigarama u sred muzeja suvisno je i komentarisati. Po Ceskoj, kada god smo obilazili muzeje po starim dvorcima, “cuvari” i “skretnicari” su obicno stariji ljudi, koji govore neki strani jezik. A vodici, uglavnom mladji svet, koji tu volontira :)
    No, sva sreca pa ste se okupile i krenule kolima, zamisli da si tu varijantu planirala uz javni prevoz ;)

  2. Deda says:

    Nekako lepse izgleda kroz citanje, nego u stvarnosti, barem meni…

  3. Aurora Borealis says:

    #Deda,
    nisi baš u pravu. ;) Pogotovo što se tiče tvrđave u Baču.

    Između tvrđave i “golgote” se nalazi i jedan mali zaseok gde su sve kuće stare oko 100 godina, i nalaze se pod zaštitom države. Prelepe su, pogotovo u proleće.
    Što se tiče golgote: ja sam bila u Baču prošle godine, i objasnili su mi da svaka od tih uspravnih “škrinja” predstavlja dal’ apotole dal’ mučenike (ne sećam se tačno). Tu su nekada dolazili isposnici koji su boravili u samostanu, i po cele dane su se molili. “Krug molitve” je bio završen kada se pomole kod svake škrinje.

    Što se tiče dvorca u Čelarevu, pre 10 godina je postojao pokušaj da se obnovi, međutim, videla si i sama na šta to sad liči… :( Sve je pokradeno i uništeno.

    A što se tiče dvorca Dunđerskih u Kulpinu, to je jedan od retkih primera u okolini gde su opština i mesna zajednica uspeli u naumu da sačuvaju deo istorije. Tokom leta ima jako puno turista koji dolaze na “seoski turizam”, i broj turista se za divno čudo, povećava iz godine u godinu.

    P.S. Što nisi spomenula ovde da ćeš ići? Mogla si juče da svratiš na kafu. ;)

  4. Aurora Borealis says:

    E, da ne zaboravim: trebala si da ručaš u Kulpinu, u restoranu “Lipa”. proverono fenomenalna klopa! :D

  5. Deda says:

    AB
    Uverila si me.
    Ako nista drugo, dali ste mi povoda da obidjem sve ovo i dam svoj sud. Ako sam samo par puta prolazio, bez zadrzavanja, kao da nisam ni bio.
    Moram na popravni :D

  6. etotako says:

    Nisam ni sumnjala da će tvoj planinarski duh da sedi i kuka :)

    Meni vikend bio rezervisan samo za plivanje i plivanje i plivanje.
    Sledeći ako upekne vremena…nadmorska neka. Voila!

    Bravo za mali putopis.
    I znaš šta sam primetila.
    Svi se nešto brecaju te putovali bi ovde, te videli bi ovo te videli bi ono…a nisu do susednog grada otišli na kafu, na primer.
    Ili u neko živopisno selo na domaću rakiju.

    Toliko o duhu.
    Što reče dostojevski:
    DOK PAMETNI PRIČAJU O ŽIVOTU, BUDALE GA PROŽIVE.

  7. rossanna says:

    Mi smo isto tako naumile praviti field trip(ove) po Bosni na proljece…Koliko cemo toga ostvariti, cut ce se :) A stvarnoo je tuzno sto se tako malo ili nimalo paznje posvecuje historijskom naslijedju. Kod nas je ista situacija, izuzetaka ima ali nedovoljno…anna

  8. la lara says:

    Svidja mi se i ideja, i izvedba, i opis, bas

  9. Feisty says:

    Ponasas se kao baba? Zasto ovo ogradjivanje, to je potpuno nenormalno da su ta dvojca tako zavaljena pa jos i puse. Ja bih im tu odmah nesto rekla a posle bih i napisala na blogu ili mejl nekim novinama ili onome ko se za taj dvorac pita (ako takav neko postoji). Inace super ideja da se putuje tako.

  10. Marice, postoje table sa natpisima šta ima u blizini da se vidi. To pozdravljam, na stranu što su neke table potpuno bez veze, tipa ima putokaz za nekakvu boginju plodnosti, al na kraju se ispostavi da na tom mestu može dase vidi samo rupa koja je obrasla korovom iz koje je izvađena statua boginje. Uz javni prevoz-nema šanse. To u Srbiji nema smisla.

    deda, tvrđava izgleda prilično impozantno. Nekada je sigurno ulivala strah u kosti onima koji su joj se približavali iz daljine ;)

    Aurora, otvorila si mi oči sa ovim informacijama! Golgota je za mene sve ove godine bila misterija. Čelarevski dvorac je kao nešto obnavljan, ali vidim da se to sada ništa ne održava. Gde si ti bila za vikend? U Kulpinu? Da sam znala da si iz onih krajeva, svratila bih na kafu. Trebao nam je baš tako neki savet, gde se dobro jede u okolini, eh,… Ovako smo jeli nešto potpuno bez veze :(

  11. Etotako, oni koji kukaju ni nemaju duha ;) A da mi osnujemo agenciju koja će da promoviše turizam “iza ugla”. Šta nam se to interesantno nalazi u komšiluku? Na primer, ladno ti se isplati da odeč do Bača, i tamo popiješ kafu, nego da plaćaš kod miškovića. Mudro je to Dostojevski pisao.

    Anna, ma samo uzmete kola i na put. Instant vikend osveženje. Ajde, da to uradite pa da i mi odavde vidimo šta to ima u Bosni interesantno, iz prve ruke. Širimo vidike!

    Laro, hvala :) Dolazi lepo vreme, Vojvodina je blizu, možda i vi krenete na put?

    Feisty, da si ih videla, ne bi ti bilo svejedno. Mladi bilmezi, pa svaki je bar tri puta veći od mene. I ja kao da sam na njihovoj teritoriji. Primetila sam da takve stvari nikome ne smetaju osim meni. Zato mislim da se ponašam kao baba. Nas kojima nešto smeta ovde je jako malo. Ostali misle da je sasvim ok da neki sumnjivi tipusi sede u muzeju i puše. I to je glavni problem. Način razmišljanja. A verovatno su ključeve dobili od opštine koja im gleda kroz prste.

  12. batman, jel tako?
    e super ti ovaj vikend! samo tako :) verujem da ima toliko lepih stvari da se vidi, i da se covek lepo organizuje moze da upozna i vidi zamiljive stvari..

  13. Siboney says:

    I ko vozi kola? Paroški? :)

  14. Aurora Borealis says:

    Nisam bila u Kulpinu, ali sam bila blizu. ;)

    Ako ste išle iz Ožaka za Kulpin, prošle ste i kroz selo Parage. Tamo postoji jedna jako stara i lepa pravoslavna crkva, za koju ti mogu reći da ima jedne od najlepših freski, kad su vojvođanske crkve u pitanju.
    A u Bačkom Petrovcu ste mogle obići slovačku etno kuću i galeriju slikarke Zuske Medveđove

    Ne znam šta ima po Bosni, južnoj Srbiji. . . ali makar svoj šor dobro poznajem. :)

  15. Wtf &Sib: Vozi ih policija. Jednom godišnje dođu i provozaju ga. Klinac nam je rekao da potroše 10 litara nafte samo na start.

  16. Aurora, prošle Parage, sećam se. Ok, sledeći put kad budem išla u tvoj kraj, zovem te da mi budeš turistički guru. Htele smo i u tu galeriju u Bačkom Petrovcu, al je bilo već kasno. Eh, biće prilika…

  17. svaka cast za avanturisticki duh :)
    poznati su mi ti krajevi. veoma :)

  18. suzi quatro says:

    jel mi možeš nabaviti Cd sa krajiškim pjesmama? ;-)) ili video kazetu sa dana kolonizacije? :-))

  19. punky26 says:

    Bitno je da ste vi lepo provele… :)

  20. feisty says:

    Uzas, sad se jos vise nerviram!

  21. policija? c c c c
    eeee tome se nisam nadala :)

  22. suzy, možeš da guglaš Neđu Kostića. To je umetnost što on radi. :D

  23. bubazlatica says:

    Pametna avantura, ako se tako moze reci. Mani politiku i u provod. Svaka cast.

  24. shaputalica says:

    Ih, a ja još mislila da dvorac u Čelarevu ima nešto za videti… :-(
    Mada, znam jednog momka iz Čelareva… :lol:
    U svakom slučaju, šalu nastranu :mrgreen: ,vredi ti priča.

  25. sarahstory says:

    lep putopis, moram taj kra tek da upoznam, ne zivim vec godinama u srbiji i nisam stigla nista da vidim, osim onih davnih skolskih ekskurzija…
    pozz

  26. Bubo, planiram ih još mnogo. Kako po Vojvodini tako i po nekim daljim destinacijama ;)

    Shaputalice, nema ništa u dvorcu. Sve pokradeno ostala samo fasada. Ne znam nikoga iz Čelareva. Al sm zato u Bačkoj Palanci ko domaća :)

    Saro, super je to kad napraviš ekskurziju u svojoj režiji. Bez dosadnih vodiča, sam sebi odrediš gde i šta, popiješ kafu, jedeš. Sjajna stvar. Ekskurzije su super!

  27. Milica says:

    E pa, evo ruke! Svaka čast na duhu! Ljudi su u suštini skloni da zapadaju u te masovne euforije i negativna osećanja. A najlakše je kukati. Sedeti u kući ispred tevea sa činijom kokica u krilu, ušuškan u toplo ćebence i gledati jadno Kosovo.
    Poznajem mnogo osoba koje obožavaju svoju Srbijicu, a nisu otišli dalje od svoje pijace, a omiljena kafa im je upravo kod čika miškovića, sa malim m. Licemerje je vrlo popularno ovih dana.
    Pre dve godine sam donela jednu važnu odluku, a to je da će mi makar jedan dan u nedelji biti rezervisan za izlazak iz grada. Toliko sam lepih stvari videla, a što je najbitnije, mnogo se lepo osećam zbog toga.
    Dakle, vi ste uradile ono o čemu ja razmišljam već neko vreme, samo da obnovim vozačku dozvolu. Pošto sam iz Beograda, mnogo ste mi pomogli svi, da ne bih lutala i da vidim prave stvari. Hvala! Krenuću vašim stopama po Vojvodini.
    A ja sam počela da pravim mali plan o nekoj zanimljivoj ekskurziji po Beogradu, tj. njegovoj okolini, nešto što klasični vodiči niti znaju, niti bi vam to pokazali i da znaju. Nešto što je samo za ljude sa duhom, za one koji bi to znali da vrednuju. Čujemo se!

  28. Milice, dobrodošla! E pa super , kad napraviš taj vodič, javi nam da i mi odemo u te krajeve. Drago mi je da ti je reportaža od koristi. To joj je i bio cilj. Malo promovisanja nije na odmet, i kad bi svako otišao i video nešto novo za vikend, i još to objavio, svi bismo bili duhovno bogatiji i u neku ruku pametniji.

  29. JOVAN says:

    JA SAM IZ CELAREVA I MISLIM DA IMA NADE ZA DVORAC SAV NAMESTAJ SU ODNELI MUZEJ NOVI SAD A I POVUCENA JE INICIJATIVA OMLADINE JA AKO BUDEM IMAO PARA ILI AKO BUDEM NEKI FAKTOR U MESNOJ ZAJEDNICI TO CE BITI PRVI ZADATAK ALI DA ZNATE STA SVE JOS CELAREVO IMA OD KULTNO-ISTORISKIH KAKO I PRIRODNIH BOGASTAVA NEISKORISCENIH PLAKALI BI,SMO DA NAVEDEM JOS NAVEDEM ARHEOLSKO NALAZISTE IZ BRONZANOG DOBA IZVOR TERMOMINERALNE VODE………((

  30. jovana says:

    I ja sam iz Celareva, ali sam za razliku od VELIKE VECINE Celarevcana obrazovana i vaspitana. Pogledajte samo te greske u pravopisu, STRAHOTA!!! Ne treba nikoga da cudi kakvo je stanje dvorca u Celarevu jer kakvi ljudi tu zive, dobro je da su jos i zidovi na mestu. Zalosno je, ali sta da se radi. Jednoga dana mozda neko od emancipovanijih pojedinaca stupi na celo mesne zajednice ali to se moze desiti tek za nekih desetak godina jer otprilike toliko ovo selo kasni za civilizacijom, a do tada se jedino i moze desiti to, da ni zidova vise ne bude! Pozdrav!

  31. elektrokuhinja says:

    Cao Jovana. Hvala za komentar, nadam se da ce i Celarevu osvanuti.

  32. Pingback: Irak

  33. Pingback: chaussures louboutin homme

  34. Pingback: lunette soleil oakley pas cher

  35. Pingback: Hollister Online Shop

  36. Pingback: eso gold

  37. Pingback: Hermes bracelet

  38. Pingback: Hermes belt

  39. Pingback: Cheap Beats studio

  40. Pingback: Cheap Nike free run 3

  41. Pingback: Cheap Nike blazers

  42. Pingback: Cartier juste un clou

  43. Pingback: Hermes h belt

  44. Pingback: Cartier sunglasses

  45. Pingback: Cheap Dre HeadPhones

  46. Pingback: hermes belt

  47. Pingback: Cartier Love Bracelet

  48. Pingback: Cartier jewelry

  49. Pingback: cheap wow gold

  50. Pingback: Nike Blazers Sale UK

Leave a Reply