Golija

U petak se zaputismo na Goliju. Snežnu, vetrovitu i ledenu.

Posle višesatnog truckanja po Srbiji, smestili smo se u fenomenalne apartmane Golijski dar, koje ovom prilikom namerno reklamiram. Ako se zaputite u ove predele toplo ih preporučujem. U pitanju su komplet opremljeni apartmani na sprat , sa šporetom, escajgom, toplom vodom, tv-om, fenom i čak peglom i daskom za peglanje-iako vam u golijskim vrletima baš i neće trebati ispeglana košulja, ali dobro).

Moja nesanica je i ovaj put pobedila (pun mesec, šta li…) te sam se prve noći vrtela po krevetu kao na ražnju i slušala momke u prizemlju kako ćućore.

dscn08662.jpg

sprat

Subota je bila rezervisana za planinu. Pakovanje celodnevne hrane i vode+ debele čarape i cipele+ kamašne i hopla!- sve je spremno. Neki su prtili sneg, a drugi (kao ja ) su se provlačili među poslednjima i uživali u blagodetima čiste staze. :) Golija je sva u četinarskim šumama, a izgubiti se praktično je nemoguće jer su staze lepo obeležene. Na samom vrhu duvao je ledeni vetar toliko da su mi se i ruke i noge oduzele. Tek posle par sati, kad se krv odledila, shvatila sam da gacam u potpuno mokrim cipelama, a da kraj pešačenja nije na vidiku. Definitivno je vreme za nove cipele. Ove su odslužile svoje.dsc02904.jpg

nas-dve.jpg

Kako smo stigli u dom, izvesni planinar-piroman je založio vatru toliko da se napravio stub vreline kroz stepenište, te smo se jedno vreme kuvali kao u sauni, al se neko ipak dosetio i otvorio prozor ne bi li jara izašla na minus.

Jedni su napravili palačinke, drugi su skuvali vino, a treći poneli pivo i da vidiš kako se noge brzo odmrznu. Takođe, problema sa nesanicom te noći nisam imala.

U nedelju smo u povratku svratili do isposnice Svetog Save, uklesane u steni, a zatim na tvrđavu Maglič. Maglič se ne bi obrukao ni kao scena u Gospodaru Prstenova. Izgleda opako. Usledilo je truckanje do Novog Sada, i to bi bilo to. Poslednji planinarski vikend pre ruske stepe.  Kada ću videti planine sledeći put-teško je reći. Neki Ural možda, ili Kavkaz?

I, da. Napunih 30. Okruglih. Na današnji dan.

Isposnica: isposnica.jpg

Maglič:6.jpg

Zabranjena upotreba mosta:zabranjena-upotreba-mosta.jpg

This entry was posted in putovanja and tagged , , . Bookmark the permalink.

26 Responses to Golija

  1. srecan rodjendan!
    bice planina i u rusiji :)
    sta bi bilo da nije zabranjena upotreba mosta :)

  2. iskraart says:

    Srecan rodjendan :)
    tek 30?…e sad ti pocinje zivot :)))

  3. Deda says:

    Najiskrenije cestitke za rodjendan !!!
    Zelim ti da ostvaris sve zelje i da ti sve od ruke ide !!!
    A da, pametno sto si ponela jos jedne cokule :P … A pre neki dan sam gledao isposnicu S.S. na tv-u i odusevio se. Nisam bio i bas imam zelju da odem.

  4. I2U says:

    Srecan rodjendan.
    A na sneg i hladnocu vidim polako se privikavas, kad u Rusiji osetis Sibirske zime tamo vec u oktobru/novembru. :)

  5. oooo pa srecan rodjus! kada dodjes da zalijemo jednom votkom! ja vinom ustvari, a ti votkom.

  6. bslp, fazon je što je to jedini most preko koga možeš na Maglič. Malo se klackaju daske, al inače je ok. Neće pasti još koju nedelju.

    iskra, sad kao ulazim u svet ozbiljnih :)

    deda, spasile su me rezervne patike u domu. Srećom. Daih nisam ponela gacala bih u mokrim cipelama ceo vikend.

    I2U, privikavam se nego šta! I zima i sneg i ladno.
    Gledam neke košuljice i sakoe za leto pre neki dan i razmišljam da l da ih kupim, i setim, se-pih, neće mi takve stvari ni trebati…

  7. wtf, nisam ni ja neki fan votke, al kad si u rimu, ponašaj se kao rimljanin. Usaglasićemo se već!

  8. Marica says:

    Srecan rodjendan!

    Fantasticno :D :D
    Svidja mi se sve, i apartman, i Golija i Maglic… i zavidim ti na izletu, samo da znas koiko :D
    Nasmejala si me s ovom ne-kupovinom kosuljica, ja tako isto, juce gledala neke skroz lude sesire :))) al’ gde bi s tim? :D

  9. etotako says:

    E spominjala sam te na Liscu…reko mi u blatu, kujna na snegu Golije :)
    Aj gledanje pre nego kreneš. Da ti čestitam te tridesete ko što valja i trebuje. Ne vako. Nego za neki astal lepo.

    Moram otići na Goliju. Hitno! Hvala ti na preporukama. Al nako baš baš.

  10. afroditta says:

    Sretan rodendan .Ovdje kazu okrugli rodendan svaki put kad se zaokruzi jedno desetlijece.Sve najbolje.Slike su veoma zanimljive.Nadam se da kada preselis u Rusiju,nastavljas sa planinarstvom.I molim te ne zaboravi fotoaparat. ;)

    :D

  11. Siboney says:

    Srećan rođendančić! Čujem da i po Rusiji ima planinčuga, samo što od Moskve do njih ima 6 dana jahanja :)
    … onaj most … nije tako loš, ali lakše je napisati ‘zabranjena upotreba’ i kao oprati se od odgovornosti, nego održavati kako treba.

  12. furious says:

    Srećan rođendan i od mene!

    Inače, odličan putopis.

  13. redsandra says:

    opa! tridesetogodishnjakinjo! meni to leeepe godine bash!
    svega ti po zhelji i meri
    srecan rodjus

  14. ominotago says:

    auuuu baš lepo bilo, koliko ja odavde vidim! ;) naravno, SREĆAN ROĐIŠ!!! i sve najbolje! a ako u Rusiji ne nađeš gde da se šetaš i provodiš, onda sledeća stanica Kina kekee :)

  15. La Lara says:

    Super slidze i sve, kao i obicno

  16. rossanna says:

    Sretan rodjendan!! Ja cu iduce godine do te brojke, bas me zanima kakav je osjecaj sa brojem 3 ispred :)) Slike su famozne, cim sam procitala naslov, odmah mi je Gospodar prstenova pao na pamet :) anna

  17. Mr No says:

    Evo i ja da cestitam! videh jos danas post al reko da polako procitam sve posto volim putopise, i to pogotovo iz prve ruke onako objektivne :)

  18. Marice, smislila sam: cokule planinarske za moskovski sneg. To će mi biti prva stavka u šopingu!

    Etotako, gde je Lisac?! Širina, dužina, parametri? Nikad čula :( Sneg mi prijao. Žao mi samo što sanke nisam imala da se stuštim s vrha za 5 minuta…
    I vidimo se, tu sam do 6. sigurno, za posle ne garantujem.

    Afroditta, malo je scary to desetljeće, al hajde. Tako to i treba da ide. A nije loš početak, za sada. Menjanje posla, selidba, menjanje prve brojke u godinama :)

  19. Sib, misliš šest dana vozom. :( To je tako poražavajuće. Moraću da neđem bar neko brdo da se s vremena na vreme popnem, ako ništa drugo. Ili neku šumu za početak.

    Furious, hvala, hvala.

    Reds, nadam se da će biti. Lepo počele.

    Ominotago, Kina za olimpijadu :) A može i neki Kavkaz u međuvremenu.

    Laro, i super osećaj posle.

    Anna, kažu da u tridesetoj ako ništa ne boli ujutru kad ustaneš iz kreveta, onda je dobro. Mene malo leđa žigaju, al to ide valjda sve u paket s godinama.

    Mr No, ta instant vikend putovanja su najbolja. Tek tada shvatiš šta sve čovek može da vidi i uradi za samo dva dana!

  20. shaputalica says:

    kasnim bre i na rodjendane! :D
    divan ti provod i fotke, a isposnica izgleda k’o inke da je pravile…prelepo.

  21. Milica says:

    Ohohohoho!

    Pa, malo sam zakasnila, što nije ništa čudno za mene. Želim ti srećan rođendančić, sve godine su lepe kada neko zna da ih lepo iskoristi. Zato, uživaj što više i ostani tako lepo raspoložena i kreativna. Evo i poljupca!

    Vidim da ste imali super izlet. Vi u planine, a ja danas ceo dan u vašim ravničatskim krajevima se jurim sa guskama i pijuckam sokiće. Na suncu. :)))
    Idete sa nekim planinarskim društvom?

    Pisaćeš i iz Rusije? Pitala bih još, ali neću da preteram. :P

  22. Shaputalice, hvala. Nisu mi inke pale na pamet, la sad nešto kad se zagledam, liči!

    Milice, pitaj slobodno, imam vremena na pretek :)
    Planinarsko društvo se zove adrenalin i iz Novog Sada je. Uglavnom je mlađa ekipa, mislim da nema niko stariji od 35 godina, mada se desi da se i neko stariji priključi. Ide se na razne ture po Srbiji, Crnoj Gori i uvek se obiđe još ponešto interesantno od znamenitosti usput. Ako si zainteresovana da se priključiš, mogu ti dati kontakt email i telefon. Koliko čujem ići će se u kanjon mrtvice u aprilu (to svi kžu da je ludilo) i na Rumiju u maju. Tako, da, ako si zainteresovana, javi…
    Iz Rusije pišem obavezno! Čim neki brzi internet uspostavim. Pitaj sve šta te zanima.

  23. Milica says:

    Hm, adrenalin. Nisam ranije čula za to društvo, ali kada si mi preporučila, prošvrćkala sam malo netom. Mi smo već nekoliko godina u beogradskom Železničaru, ali smo u poslednje vreme uglavnom svuda sami išli. Ima tu stvari koje nam ne odgovaraju, a među njima su i godine pojedinih učesnika. Mladost na duge staze mnogo više prija. ;)
    Čitala sam tvoje ranije poruke, pa sam uspela da uhvatim nit i razlog tvog odlaska u Moskvu. Jedva vrlo neobična i zanimljiva priča! Kada krećeš i na koliko?

  24. Slavili smo rođendan adrenalina pre par dana- 10 godina postojanja. Super je stvarno što su svi mladi. Idemo tempom koji nama odgovara, svratimo da pogledamo usput ono što nam se hoće, mnogo je opuštenije nego kad ideš s nekim starijim društvom. Javi ako si zainteresovana za učlanjenje, imamo i mailing listu da vidiš gde se i kada ide.

    A što se tiče Moskve-da to je jedna zanimljiva blogerska priča. :) Trebaovih dana da putujem, neki datum posle 6. aprila. Na koliko dugo? Hm. Teško pitanje. Onoliko koliko mi se svidi/dok se ne smorim ili ne nađem nešto bolje. Al da se vraćam u Srbiju nešto nemam želju. Za sada. Ko zna, možda krene da me drma nostalgija…

  25. jao ala kasnim, srecan rodjendan!!

  26. Ma nema frke feisty.

Leave a Reply