Nije sve onako kao što izgleda

Pogotovo ako držite mapu Moskve u rukama.

U četvrtak sam se, u potrazi za zelenilom i čistijim vazduhom zaputila u Botanicheski sad. Prvo sam razmatrala opciju dolaska peške, jer mi je to zapravo u komšiluku. Sreća moja pa sam sela na metro. Ono što ovde izgleda kao komšiluk je najverovatnije na nekih 5-6 kilometara udaljeno.

Put do Botaničke bašte vodi kroz VDNH, što mu dođe skraćenica za nekakav sveruski izložbeni centar. U nekoliko desetina paviljona predstavljena su ekonomska dostignuća SSSR-a. Na primer, tu je paviljon Zdravlje, zatim Energija, pa Radiotehnika, Kultura, tu su i silne zgrade posvećene bivšim republikama, i sve je tako grandiozno i puno kiča. Sada je to jedan veliki vašar, a u paviljonima su tržni centri gde može da se kupi apsolutno sve, po principu od igle do lokomotive. Ponegde se održavaju i izložbe, ali prosto je nemoguće sve istražiti, jer su razdaljine između paviljona poprilične. Ja sam se zavukla u nekoliko, fotkala celu tu ludnicu, i pobegla u pravcu zelenila.

E sad, do Botaničke bašte, na karti naravno izgleda kao da ima da se pešači, šta ja znam, nekih 15 minuta. Tih 15 minuta se odužilo do 1 sata, pa sam skoro mrtva umorna i dehidrirana stigla do ulaza. Al je vredelo. Šuma, travnjaci, rečica i jezerca. Idila prava. I Moskovljani koji u gomilama uživaju u lepom vremenu. Poizvrtali se na ćebad i piknikuju, ili voze rolere i bicikle. Ja se kao u inat zaputila na potpuno drugi kraj parka da vidim japanski vrt, i sad već znajući da je daleko udarila tempo. Sa takvim ubrzanim tempom, stigla sam na drugi kraj za samo sat vremena. Park je naravno veliki. Pretpostavljam da tako nekako izgleda njujorški central park. Kad je već počelo da se smrkava, krenula sam natrag, i opet pešaćila još nekih 5 kilometara. Računam da sam prešla taj dan 20. ‘Ladno. A na karti izgleda tako blizu…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

23 Responses to Nije sve onako kao što izgleda

  1. DEDA says:

    Prelepe slike .
    A tebi svaka cast za toliko pesacenje.. Meni to sada u ovom trenutku izgleda kao nemoguca misija…
    A karte nikad ne lazu, samo mi uvek vidimo malo drugacije :D

  2. bubazlatica says:

    Znam da sam se u Moskvi uvek napesacila, spadnes s nogu a kao sve je tu iza coska. A tek da probas da predjes ulicu, van podzemnog prelaza, nema sanse. Basta je prelepa, grandiozna, za pravo uzivanja. Tako ti zavidimmmmmmm. Uzivaj malo i za nas.

  3. afroditta says:

    Sjajne fotke1 :)

    Napjesacila si se,ali ocigledno je da je vredjelo.
    Znas li mozda sta predstavlja ova treca slika odozdola? Svida mi se zato sto se nalazi u sumi,tu gdje je drvo na svome. :) (Naravno,pod uslovom da je figura radena od drveta) :)

  4. rossanna says:

    ti si se bas nahodala! a uvijek sam patila za tim parkovima gdje mozes leci na travu i da te niko ne gleda kao da si pomahnitala :) anna

  5. Milica says:

    Posle Moskve bilo koja planina biće za tebe Avala. ;)
    Bitno je da ti je lepo. :)

  6. Deda, slike su sa mobilnog, pa su zato malko losije, al se poenta vidi. Ja ako nastavim toliko da pesacim, ima da sagorim potpuno. Sad mi je jasno zasto su ruskinje tako mrsave.

    Bubo, prevelika. Danas sam u pokusaju da nadjem svesku, pesacila po komsiluku nekih sat i po. Pazi, po komsiluk! To je ono-moj kvart, preko puta i dijagonalno. I gde sam bil, tu, oko zgrade…

    Afroditta, treca je statua izredbarena u drvetu. Jako mi se dopala. Usred sume. Neko se setio da iskoristi trulo drvo za statuu. I savrseno se uklapa.

  7. Anna, ovde svi leze po parkovima. Naravno kad je lepo vreme, Sto je neka tri meseca ukupno. Da sam ja imala s kim, i ja bih se izvalila :)

    Milice, nisi daleko od istine. Mozda se zaputim na Kavkaz. To bi bio pravi izazov.

  8. iskraart says:

    jedno jutro, probude ti mene Rusi, i kazu: idemo u park.Ok, obucem trenerku, patike, i sidjem ispred zgrade, a oni sede u autu i cekaju. Pa jel to blizu? pitam ja, i mislim se- u park,autom!.Jeste, jeste, blizu je . Ok. Sta da ti kazem. Vozili smo se 200 km!
    nasi pojmovi razdaljine i njihovi…dva sveta :)

  9. Siboney says:

    Eto kako je korisna kondicija stečena planinarenjem! 20 km? Nema prrrroblema

  10. portoscuti says:

    Pa, kad pravis iste greske kao Napoleon i Hitler, tako ti i treba.
    Ipak, ti si mnogo zdravije prosla. :)

  11. Aurora Borealis says:

    Da nam se na razdaljinu žalioneko drugi, pa i da poverujemo… :) Al’ ti da se žališ, ti, koja imaš toliko kilometara u nogama… :)

    Setih se mog razočarenja najvećim tržnim centrom u Liverpulu..baš kako si i ti rekla: “Od igle do lokomotive” i 90% “made in China” . . .

  12. @iskra, 200 km!!! Mora da je neki mnogo dobar park! Da, pojmovi razdaljine su ovde malo drugaciji. Normalno je da na posao puujes sat, ili dva, a u Novom Sadu je ta granica nekih pola sata.

    Sib, tako se i stice kondicija ZA planinarenje.

    @portoscuti: da, sad mi je sve jasno. Mos misliti vojsku, kad im kazu imate tri dana do tog i tog mesta, a ono bude trideset tri. Pa ko ne bi izgubio i pamet a kamoli rat!

    @Aurora: aaa, ne ne ne! Kad se ide na planinu nosi se klopa i voda za taj dan, i udobne cizme za pesacenje. Plus wc je svaki zgodan zbun. WCa u moskovskim parkovima bas i nema, a ljudi ima pa je nezgodno. Plus ja u nekim patikicama prelazim 20 kilometara. Posle svakog takvog izleta treba mi foot massage i oporavak u banji!

  13. Ivana says:

    Bas je lepo kako ti se vidici sire, distance pomeraju, i kako je u stvari otkrivanje novog sveta jedno neuporedivno iskustvo.

  14. feisty says:

    Super mi je onaj cika od drveta na cetvrtoj slici.

  15. la lara says:

    Meni je super ova mega fontana. Deluje bas imperijalno

  16. Glorfindel says:

    …iako si sigurno vec dobro obaveshtena, ali od vishka glava ne boli :))

  17. Ivana,dobrodosla. Mislim da mi to otkrivanje novog sveta nece dosaditi. Bar jos nekoliko godina :)

    Feisty, je l da? Cika je sjajan. Umsto da ga poseku, izdeljali su skulpturu. I to onako kao iz ruskih bajki, duga brada, duga kosa…

    Laro, tamo je sve vrlo imperijalno. Jeste da je kic u pitanju, al treba videti.

    Glorfindel, to na b92 je prevod lonely planetpvpg vodica od koga se ne odvajam! Sve sam naravno proucila jos pre dolaska. Al hvala, u svakom slucaju za link :)

  18. Дрво says:

    Предимензионирана раскош.. не сумњам да ћеш ући у доообру кондицију ;)

  19. ominotago says:

    e to ja zovem setnjom! :) i ne ocekujem da bude blize od toga kako si opisala. zar nije divno, priznaj, priznaj, bas ti super bilo! ;)

  20. ali priznaj da si bila zadovoljna na kraju, i pored toliko pesacenja :)

  21. Drvo, predimenzionirana u svakom pogledu.

    Ominotago, o priznajem. Posle sam spavala kao novorodjence. I mazala stopala nekim kremama da krv krene da cirkulise!

    BSLP, ma kako da ne. Pesacenje uvek prija. Al da je dugo trajalo, trajalo je. Ubuduce u morati uvek razmeru da checkiram, plus izracunam koliko ulica treba da predjem, svaki pesacki prelaz, minimum 10 minuta.

  22. shaputalica says:

    što je leeeepoooo. :lol:

Leave a Reply