Moskovski (ne)modni trendovi

Posle dva meseca boravka u ruskoj metropoli, došlo je vreme za jedan post o garderobi. Dakle, šta je to što Moskovljani nose?.   Uhvatila me  manija gledanja šta ko nosi u metrou, i prosto moram to nekome da ispričam, jer uskoro ću se navići, pa me neće više fascinirati.

Žene. Kad kažeš ruskinja, svi pomisle na jednu istu stvar. E pa sve to što pomislite je istina. Sve ruskinje su na visokim štiklama, pritom pod visoke mislim od 12cm pa naviše. Vidim da će mi problem biti da nadjem normalne cipele, tj nešto ravnije, jer  ženski modeli izgledaju isključivo kao “nešto + igla za petu”.

Većina žena nosi, po mom skromnom mišljenju maturske haljine. Ili možda je bolji izraz večernje toalete. Svadbene kombinacije. Da, to je.  E sad ima tu šareniša. Od cvetnih motiva i to onih krupnocvetnih, na drugom mestu su animalni printovi, dakle leopard, zebra i tigar, a treće mesto zauzimaju svetlosni motivi (sve sto šljašti i treba da šljašti), perlice, imitacije dijamanata, srebra i zlata. Najbolje je kada se sva tri motiva nadju na jednoj osobi, sto je vrlo čest slučaj. Dakle, cvetna majica, tigrasta suknja i zlatno srebrne sandale (na štiklu, naravno). Ono što me takodje fascinira je nepoznavanje osnovnih kombinacija boja i stilova, šta sa čim i za koju priliku ide. Vrlo često ćete sresti  sledeće: (sad će moje arhitekte da se sablazne) arhitekticu mladu, plavu, obučenu u majicu s bretelicama, i onaj šorc, od odsečenih farmerki, u kome se dupe vidi. I tako se ide na posao, a ne na plažu, molim lepo. Juče videla, i shvatila da me ljudi na ulici verovatno gledaju kao opaticu u farmerkama i patikama, bez štikala i toalete.

Muške kombinacije su nešto siromašnije, ali podjednako fascinantne. Prva stvar, o kojoj sam već pisala, su frizure. Totalno demode, mislim da nikako neću moći da se naviknem. Ili se to nešto opasno promenilo u svetu mode otkad sam ja u Moskvi pa su repići postalji nevidjeno in, samo ja nisam svesna toga. Dakle, kratko ošišana kosa, plus šiškice, plus repići. Cipele (rusi slabo nose patke) su šimike. To su vam one prilično ružne špicaste cipele, varijacije su bezbrojne.  Najluđu sam čula danas: cipela koja je pokrivena dugackom dlakom, na kojoj je nacrtan krst. Pa jezivo. Ako se nose sandale, obavezna je i čarapa. Kao Česi. Eto od koga su naučili.Odeća rusa je potpuno nezanimljiva. Tu su neke košulje šarene, farmerice i to je to. Dosta njih je u odelima, pa ni ne znaš kojoj stilskoj grupi pripadaju.

Šta se nosi zimi, to ću tek da vidim.  Mada nekako ne verujem da se žene tako lako odriču svojih štikala na -20, a ni muškarci svojih rpića, koji mogu na primer vrlo efikasno da greju vrat na niskom temperaturama. Videćemo.

This entry was posted in moskva, ulične priče and tagged . Bookmark the permalink.

20 Responses to Moskovski (ne)modni trendovi

  1. Milica says:

    Ajme!
    Kako se tamo zaljubiti?!

  2. Siboney says:

    Jaoj blago Rusima!

  3. afroditta says:

    Hvala ti na ovom postu.Bas si me od srca nasmijala.Citajuci tvoj post,slike su same iskakale.I repici i tigrici i zebre i sljokice i carape i sandale. He,he….
    Nekom prilikom sam vidjela na tv-u ,kuce bogatih rusa.Sorry,ali to je bilo za plakat.Bogatsvo i sjaj bodu oci,ali stil ????? To je prica za sebe. :(
    Mjesavina,rokokoa,baroka, kica…..Sve je pozlaceno ,i okviri za slike i stolovi i stolice i brave i lusteri i svijecnjaci i gelenderi…..Kad to sve vidis na jednom mijestu……..,sta da ti kazem?

  4. glorfindel says:

    Šimike… Pokušavam da se setim kada i od koga sam prvi put čuo taj izraz… Od dede, kad sam bio klinac… Kako je on, omladinac partije, po završenoj radnoj akciji, sa drugovima i drugaricama, brigadirima i brigadirkama, išao na igranku… I trebalo je da se sredi, ipak je on svirao klarinet! I bla, bla, truć…glavni modni detalj bile su, tih kasnih 50ih/ranih 60ih – CRVENE ŠIMIKE! Šiljate, pa još crvene.

    Jbt, pa to je bilo pre pola veka! Ako pretpostavimo da je moda u SSSR bila slična (ovo sam žešće lupio, otkud znam kako se oblačila ruska i šira socijalistička omladina), onda se izgleda nije mnogo menjala do danas…?

    A s tim Ruskinjama počinješ sve više da me intrigiraš, e-kujna…. :))

  5. Milice, sreca pa ne moram da se zaljubljujem. Ostale srpske zene uglavnom biraju strance, kako mi se cini.

    Sib, verujem da su i rusi ogglali od tolikih “prirodnih krasota”. Mada sam ubedjena da je u pitanju zakon prirodne selekcije. S obzirom da ima 10 zena na jednog muskarca, moraju da se potrude necim da ih osvoje.

    Afrditta, znam za te kic varijente, bogataske. A napisacu jedan post samo o ruskim stanovim, ovim obicnim, da vidis sto je to tek fascinantno!

    Glorfindel, onda znas koliko je sati. Jeste, simike se ovde nose, bez blama. A sto se ruskinja tice, evo ilustracije: nove kolege koje su dosle sa mnom, svaki dan na pauzi sede i blenu, obesenih vilica u polugole ruskinje. Sad im je najnovije da sto pre nauce jezik, pa da ih zovu na kafu (ili sta vec…). A jos je i leto, bas sam upala u samu golotinju.

  6. ominotago says:

    ah ta moda… :) mene bas zanima kako ce da izgleda na zimu ;)

  7. wtf says:

    Ah Dima ima najbolje repice! Kako je on samo fensi-smensi! :)
    Pa zar je proslo 2 meseca vec? Jel brzo ili sporo?

  8. mirajebomba says:

    O Bože, repići su najgori! Ali molim lepo, nošenja čarapa na sandalama je ikona slovenske mode…

  9. iskraart says:

    pa ipak su oni daleko od Italije ,mozda je to u pitanju :)

  10. iskraart says:

    i da, pisi obavezno o stanovima…i ja sam bila fascinirana tepisima po zidovima i hronicnim nedostacima masine za ves, ali zato su knjiga imali pune stanove…

  11. LLara says:

    Pa nije ni kod nas odnos muskaraca i zena mnogo drugaciji, rekla bih. Udjem u autobus, skoro sve zene, u banku, prodavnicu na seminar…ista situacija, ili se mozda muskarci krecu po nekim boljim mestima? Ipak, zene uspevaju da se za sada ne oblace bas tako, sva sreca

  12. Ominotago, videcemo, ima vremena…

    Wtf, Dima je apsolutni pbednik u nosenju repica. Pruza primer svima. 2 meseca: proletela! Ne mogu jos da dodjem k sebi, vikendi mi prolaze brzinom svetlosti, nedelja takodje, ma sve znas uostalom.

    Miro, jeste da sloveni nose (srbi ipak ne) ali zasto Nemci imaju takodje taj modni detalj? Ja bih pre rekla severnjaci, i to samo neki.

  13. Iskra, vidis o tome nisam razmisljala. Zapravo, oni su daleko od svega! Bice post o stanovima, tapetama, linoleumu i svemu sto cini jedan obican ruski stan. Sledeci post, obavezno.

    LLaro, ja mislim da je kod nas ipak nesto bolje. Ne znam da li si bila skoro u NS , ali i tamo su zene poprilicno obnazene. Postoji ta dugogodisnja sponzorska moda u NS, tragicno ali istinito…

  14. marica says:

    Ti repici su izgleda svuda u modi. Mada, od kada sam dosla u Srbiju frizova-sizova na sve strane ;) Ocu reci, mnogi su za oplakivanje :))))
    I stvarno blago Rusima ako se one tako oblace, znas da muskarci uzivaju u tim kratko-sljastecim kombinacijama, a o ukusima i onako samo zene raspravljaju :)))

  15. ET says:

    Znači ništa se nisu promenili!?
    Meni je samo nezamislivo da oni i takvi, tj one, uspešno prkose gravitaciji a da ja i sa patikama uspem da padnem zapnem etc. One, njet.

  16. bubazlatica says:

    *** Stvarno, redak dar za neukus. Ruskinje se i uzasno sminkaju, napadno u po bela dana. Steta a tako su lepe.

  17. elektrokuhinja says:

    Marice, u pravu si, i u Srbiji sam (doduse kod mladje fudbalske populacije) vidjala repice. Oni kao da nikad ne izlaze iz mode, za njih je vreme stalo.

    ET, vezba cini cuda!

    Bubo, sminkaju se kao za maturu. Juce sam opet pomislila da na poslu negde imamo proslavu diplomskog, posto je bio lep dan i sve zene su u haljinama sa masnama, cipkom i cvetovima.

  18. zelenavrata says:

    Nekim delom me podsetise na curice koje setaju i po bela dana Beogradom, obucene kao za docek nove godine…
    A, simikeeeeeee, ne mogu da verujem-hahahahahahahahahahahahaha

  19. rossanna says:

    Prosle godine na moru zalutamo u rusku diskoteku. Odemo u wc a tamo Ruskinje popravljaju sminku. Sve, ali sve su imale plavu izblajhanu kosu do struka, stikle tako 10-12 cm i sitne haljinice. Na kraju su mi postale i simpaticne jer vidim da im je to normalno…

  20. electrasdreams says:

    Oduvek su one podsecale na bozicne jelke. Vole zene, sta ces.

Leave a Reply