O moskovskim stanovima

Kako sam i obecala, pravo je vreme za jedan post o moskovskim stanovima. Sta je to specificno, sto cini da ovoj temi posvetim citav jedan post? Odakle samo da krenem, od tapeta, linoleuma ili musora?

Kada udjete u jedan tipican moskovski stan, prvo sto padne u oci su tapete. Dezena ima raznih, al su im omiljni cvetni motivi. Sto sarenije, to bolje. I sto krupnije ruze na zidovima!.Nije mi jos jasno u cemu je fora s tapetama.

Ono sto na drugi pogled primetite je pod. E tu vec nesto nedostaje, ali sta? Lici na parket a nije. I stvarno nije. Jedan tipican ruski stan nema parket, vec imitaciju u vidu linoleuma. Da, da. Ne laminat, nista slicno. No linoleum. Po celom stanu.

Treca stavka je Musor sa velikim M. Musor mu dodje djubre, ali kakvo! Svaki sprat ima svoj odvod za djubre, oznacen jednim velikim M, koji znaci da u tu rupu treba bacati djubre. Dakle nema izlazaka napolje, po zimi, vec se sve to lepo spakuje u kesu i tutne u Musor. Na stranu sto je Musor musav pa i smrducka tako da svaka zgrada ima jedan specifican miris. Miris Musora.

Svaka zgrada ima lift. Sto je super. Naravno, super je zbog toga sto svaka zgrada ima izmedju 15 i 30 spratova. E sad, ko ne voli liftove (kao ja) taj se penje na 4. sprat peske. Stepenicama. A stepeniste je posebna stavka. Nema obrade nikakve, samo go beton. Nikakva gazista, nema teraco, nista nista! U nekim zgradama nemas pojma ni gde se stepeniste nalazi. U nekim drugim zgradama postoji mogucnost da je stepeniste zakljucano, a da niko nema pojma gde je kljuc. Videla sam i stepeniste na koje se ulazi tako sto se prvo izadje na terasu (?) pa se onda udje na stepeniste, s terase. Mislim da ga nikad ne bih sama pronasla. Sto jedna moja koleginica rece da za godinu dana nije ni jednom koristila stepeniste. I ubedjena je da “tamo zivi neka druga dimenzija ” (izgovoreno dubokim glasom).

Kad sam na jednom expat forumu procitala: beware of falling bathroom walls!, nisam znala sta to znaci. Sad sam zato mudrija i iskusnija. Falling bathroom walls su najnormalnija stvar. Naime, plocice koje se lepe u kupatilu se tako zalepe da posle nekog vremena otpadnu. Najcesce od loseg lepka u kombinaciji s vlagom. Nista ne sme da se stavlja na zidove, kako bi se proces “obrusavanja” usporio.

Ako se setim jos necega, dodacu. Treba li da napomenem da trazim stan? Ovaj put s cimerima. O da. I ne toliko zbog stana samog po sebi koliko zbog ludog gazde.Mislim, ako je moguce naci posao, prodati slike, naci ljubavnika, muza ili srodnu dusu, ili nove prijatelje i poznanike, zasto ne bi bilo moguce naci i stan preko bloga :) Ko se osetio prozvanim, i treba. Bilo je potpuno namerno. :)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

38 Responses to O moskovskim stanovima

  1. wtf says:

    znaci nista od one police za kupatilo?
    vidim na slikama svuda si bila! e ziva ti meni bila :)

  2. glorfindel says:

    Sve, sve – ali, zakljuchano stepenishte… :)))) xaxaxa :))))))) I proshli put kad si o tome pisala sam umro od smeha i sad crkavam! :))))))

    Choveche, pa stvarno nisam mogao ni da zamislim da je takvo ludilo u Rusiji! :))) Ove tvoje postove bi trebalo sakupiti i shtampati u vishe hiljada primeraka! Bar. Bio bi to odlichan vodich “Moskva za pochetnike”!

  3. portoscuti says:

    Nes ti ovde naci stan, oma da ti kazem.
    Muza, ljubavnika, to mos na tone.
    Mislim, iz iskustva ti pricam, ja sam poco da blogujem da bi naso neku da mi opere sudove i takoto, nista seks, veza, samo sudovi da mi se operu, al nece nijedna.
    Izvini, moram da prekinem sad.
    Jeftina struja, moram da ukljucim ves masinu.
    Aj zdravo (odlican ti post, bajdvej).

  4. Wtf, polica stoji na zidu, al nista ne smem u nju da stavim. (Stoje par stipaljki za ves). Neka, je, sluzi kao ukras i podseca me na tebe :) I jeste, svaki vikend odem negde, Moskva je bar prepuna mesta gde se moze provoditi slobodno vreme. Sad kad krenu kise, muzeji su na tapetu.

    Glorfindel, zamisli kako sam se ja iznervirala zbog zakljucanog stepenista. zamisli tu agoniju! Ja-koja ne volim lifove. Ludilo, nego sta!

    Portoscutti, nikad ne reci nikad.
    Vidi, najbolje ti je da kupis lepo masinu za sudove. Ni jedna zena nije luda za pranjem sudova. Al te druge stvari, kao zenu, ljubavnicu ili prijateljicu ces lako naci. :)

  5. zabludela? says:

    ako si u meni nasla ljubavnicu, zenu, srodnu dusu i novog prijatelja, zasto se ne bih osetila prozvanom i kao buduca zimmerka! izvinjavam se svim citaocima komentara zbog pustanja svojih devijacije u etar!:)

  6. kraljpajaca says:

    Pa, sad nesto me i ne zanimaju moskovski stanovi. Daleko je to od mene u svakom pogledu…

  7. LLara says:

    To za djubre ima i u Poljskoj. Ista skola, nema sta. Al’ tapete, nop

  8. Zabludela, to za ljubavnicu se obratiti gospodinu sa inicijalima V.A. , ne znam kako ce on podneti. Ovo ostalo prihvatam. Odma!

    Kraljpajaca, pa zasto citas kad te ne zanima? Postoji nesto sto se zove selekcija. Sto te ne zanima, ne citas. Prosto ko pasulj.

    Laro, takvo djubre sam videla i u Srbiji, ima u Uzicu u onim visokim zgradama. S tim da tamo ide odvod za djubre iz svakog stana, mozes zamisliti tek kako to smrdi. Tapete su hit! I to svaki stan. Ne znam zast, kad je krecenje sasvim jednostavna rabota.

  9. portoscuti says:

    ek, aj pricamo realno, ja i da imam pare za masinu za sudove potrosio bih u kafani, tako da mi ti teorijski saveti ne pomazu puno.
    A to za zene, ljubavnice i prijateljice znam, al djaba kad nema one prave.
    Imal koja iz Doboja?

  10. zabludela? says:

    Gospodine sa inicijalima V.A., apelujem na toleranciju! Ipak, daleko od rodne grude, njenih neznosti… Bica smo od krvi i mesa…:)

  11. Marica says:

    Pitam se samo, jel’ cesto snimaju horor scene u filmovima na tim stepenistima? ;)
    A tapete treba cuvati za kafice, u svim ostalim varijantama su mi totalni kic.

  12. ET says:

    Tapete jednako je hladno, jednako je cveće, jednako je dajmaloživostiutestanove, i takoc. Jeste da im niko nije objasnio da ima i drugačijih tehnika, al nema veze.
    Ruža po ruža.
    Cvet po cvet.
    Život lep :)

  13. ET says:

    Mada, uporno zamišljam, kako stoje gobleni na ružičnjavim tapetama. Ili slike nekog modernog pravca!
    Ludo!

  14. zelenavrata says:

    Jbt, pa ti moras da trazis stan na nizim spratovima, zamisli da ides peske do 30-tog, sprata, pa to da crknes! I, to pod uslovom da su otkljucane stepenice, da ih ne juris kroz terasu…svasta cu ja cuti. A, o tapetama, pocinjem ozbiljno da razmisljam. Sto da su Rusi bolji od mene?:P Ja tuka krecim, aaaaaa ne, sad cvetice i sljus na zid:)
    Pozzzzzzz tebi u belome svetu:P

  15. country boy says:

    Imaš tih odvoda za đubre i u Novom Sadu, ali se mahom više ne koriste jer često umeju da se zapuše, a to i nije naročito prijatno.

  16. wtf says:

    vidi ti ovu zabludelu sto je opasna. ne daj se stela :)

    nego tapete su super. pre su im na zidovima stojali tepisi. bez zezanja!

  17. Marice, moze da se snima i po stanovima i po stepenistima. Horor-friendly okruzenje.

    ET, kod tebe to ve zvuci tako romanticno. Mislim cvece na zidu. A malo se zavrti u glavi od tolike lepote. Oni alergicni na polen verovatno krenu da kijaju. Na tapete naravno.

  18. Zelena, tako se oslobadja od fobije. Kupis stan na 30 spratu, pa il ces da dobijes vodu u kolenu i infarkt odjednom, ili se suocis sa strahom. Ja sam nekako imala dosad srece. Al vidi, i ta sreca ume da se preokrene.

    Decace-seljace, molim za informaciju gde se u Novom Sadu musori nalaze, jer ja ne znam za iste. Hitno. (Uvek nam je Rusija bila blizu)

    Wtf, mislim wtf? Tepisi? Tapiserije? Zasto? Mada, nista me vise nece zacuditi.

  19. iskraart says:

    …da, jesu tepisi stojali na zidovima, i jos uvek ih ima, pogotovo recimo u Ukrajini. Saren tepih na podu (obicno zagasito crven sa ornamentima ili cveticima, i onda zeleni ili plavi recimo na zidu, pa kad udjes u takvu prostoriju, osetis samo kako nemas vazduha). Inace, to je obicaj koji je dosao sa Istoka, iz pravca stare Persije).

  20. electrasdreams says:

    Ma dzaba ti i tepiha i tapeta i basamaka. Navikni se na lift pod hitno.

  21. zelenavrata says:

    Lako je to reci El. Mada ja navijam da uspe da se odfobira:)

  22. Iskrice, pretpostavila sam da je nesto istocniji uticaj. Al stvarno, tepisi po zidovima?

    Elektra, pobogu sta je basamak!?

  23. zelenavrata says:

    Hahahahahahahahahaha
    Ja cu ti kazem, basamak su stepenice.

  24. country boy says:

    Koliko se sećam, bilo ih je u onoj dugačkoj zgradi u Bate Brkića na Novom naselju, a valjda i na bulevaru kod Lutrije gde sam stanovao kao klinac. Mislim da su odvodi išli iz svakog stana ponaosob, ali nisam siguran. Znam da je tamo na naselju bila posebna prostorija sa kontejnerom za smeće u prizemlju, otprilike kao neka smrdljiva biciklana, a iznad kontejnera je bila velika metalna cev kroz koju je smeće padalo u njega.

  25. Ja sam mislila da je basamak nekakav naramak. Silly me!

    Decace-seljace, pa to je za mene potpuna novina. Ti odvodi iz stana su kao u Uzicu, sreca pa ovde nije tako. Mislim da bi bila najezda pacova ili neceg jos goreg. Smrdljiva biciklna, fuj fuj fuj!

  26. bunardžija says:

    Nikad nisam bio u Rusiji, a valjda nikad i neću dobiti na LoTo-u, pa tako nikad istu neću ni videti, ali… Kao klinac (a tome ima skoro pola veka…) dopisivao sam se sa mladim Ruskinjicama, ono – u vidu boljeg razumevanja i učenja ruskog jezika. Pa smo preko te prepiske razmenjivali i fotkice, i sećam se dobro kako su izgledali stanovi u Moskvi i Novosibirsku, pa i nekim drugim većim ruskim gradovima ondašnjeg SSSR. Dakle, mnogo pre rodjenja većine ovdašnjih blogera.
    Soc. gradnja, štancovanje stanova po sistemu što brže i što više, bez ikakvog luksuza, sve tipski i skromno (slično Novom Beogradu ranih šezdesetih). Koji crni tapeti u ono vreme? Srećan je bio ko je imao zelene zidove i beo plafon.
    Valjda otuda i njihova sadašnja pusta potreba za šarenilom i cvetnim tapetima… A taj polivinilski nazovi parket postojao je i kod nas do sredine sedamdesetih, imao sam ga i ja. Zgodan je za pranje, a ne može da se uvuče u njega žižak i da te noću nervira. :)
    Dalje, ovor za smeće zvani M: postoji i dan danas u centru Novog Beograda, u svakoj od 12-spratnica, ima svoje praktične razloge postojanja. Na Novom Bgd-u je to bila zasebna prostorija, sa česmom i lavaboom, za oprati kantu i ruke, i sl.
    U urednijim takvim prostorijama moglo se (i jeste) organizovati i raznovrsnije “druženje” sa maštovitim devojkama, noću, naravno… :)

    Eto. Nije me bilo ovde poodavno, a kad dodjem, napravim veliko M.
    Inače, čitam postove ovde redovno i smeškam se.
    Zbog jedne napadno nakarminisane Ruskinje od koje sam jedva živu glavu spasao u Nar. muzeju u Bgd-u, u srećna vremena, al to zahteva golem post…

  27. @bunardzija: Sto se tice odlaska u rusiju, nije to vise toliko ni tesko ni skupo, a ni viza ti prakticno ne treba.
    Stanovi su svi montazno gradjeni, valjda se grad toliko sirio da nisu mogli nikako drugacija da usele sav taj silni svet. Zato je van centra Moskva sva u blokovima, betonski, bas kao Novi Beograd, samo vece jedno 50 puta.
    Linoleum je zgodan za pranje, al bogmi smrducka dok se susi. Gadno nekako. Ti si bunardzija bas avanturista, s mastovitim devojkama kod Musora. Zanimljivo.

    Ajde taj golem post na videlo, zanima me prica o ruskinji. Mogu vec da zamislim. Ruskinje su lude za strancima, potpuno. :)

  28. ominotago says:

    a bejah ubedjena da sam ostavila kom, posto bejah citala kad je bio tek sveze zalepljen post, lepkom za tapete naravno! no posto nisam, da se ispravim!
    ma mene Bre najvise one plocice zanimaju! nekako razumem i to cvece, i tapete, pa i zakljucano stepeniste, ili ulaz s one strane gde ga ne ocekujete, a uspela sam i da zivim u stanu koji je imao tepih na zidu! tako da aj se vratimo na one plocice ;)

    jaoooo treba mi stan! al ne u Moskvi :)

    p.s. opet ti zavidim na citanju! ja ne stizem od posla :(

  29. bunardžija says:

    @електрокухињо, обећавам: већ у уторак најдаље пишем о својим “искуствима” с Рускињама у Београду, (две су у питању) само да испратим ову своју блогерашку мафију која пали по морима…
    :)

  30. rossanna says:

    Jooj, tacno! Svi ti ulazi koji imaju ugradjene odvode smeca imaju specifican miris. Odnosno ne-miris. Al` tapete su mi glavne! Ne pamtim kad sam usla u neki stan koji ima tapete. Stvarno ne pamtim. anna

  31. zajednonaplanini says:

    Draga moja, pa ti ni ne znash da imash drugaricu koja je zivela 29 godina u zgradi sa Musorom!!!!
    Da , da… to Novo naselje kad se gradilo je ochigledno imalo kao uzor ruske arhitekte! Da , da musor je na svakom spratu jedna prostorija, gde svi sa sprata bacaju smece u tu RUPU na zidu, koja je sastavni deo cevi koja se, kupeci smece sa svih spartova , zavrshava u prostoriji u prizemlju gde su kante za smece, u koje direkt pada to smece iz musora. Koliko je to uspeshno bilo ja se zaista ne secam…osim jezivog smrada iz te prostorije! Vrlo brzo je taj sistem bacanja smeca napushten zbog zglavljivanja smeca i vec pomenutog opijajuceg mirisa!
    A kad se zgrada gradila 1978.godine, mogao si ja mislim da birash stan sa i bez parketa, pa da ti stave linoleum..naravno jeftiniji je stan tako… a tapete su bile vrrrlo moderne u to vreme!!!! Srecom moja mama je imala ukusa pa se odluchila za diskretnije cvetice :)!
    Pozdrav lutkice!

  32. zajednonaplanini, mislis zajednouravnicihiljadekilometara

  33. oldserbian says:

    a moji mejlovi uleću u bulk i budu delete nepročitani…
    :(

  34. zajednonaplanini says:

    Uskoro zaista zajednouravnici! :)

  35. Bunardzija, ne odlecu, sve sam ih procitala, no ne imah vremena da odgovorim! Evo evo sad cu!

  36. portoscuti says:

    ek, cuvaj se bunardzije i kad plisanog medvedica donosi.

  37. Spartak says:

    Uh, uh. Dace Bog da i ja smognem snage i realizujem plan transib zel :D
    Jedno 3-4 nedelje po bespucima Rusije i ostalih zemljicica u regionu.

    Kako ide trazenje stana? Menjas ludog gazdu za sexi cimera :D

  38. @Spartak: Sto se tice sexy cimera, rado bih ja, al tako nesto ovde ne postoji. Molim pogledati post o ruskim muskarcima. U svakom slucaju cu bolje proci ako trazim sexy cimerku ;)

Leave a Reply