U kakvom to izobilju uzivam?

Kao nastavak na prosli post, evo i liste moskovskog izobilja. Dakle sta to ima u Moskvi, a u Srbiji ne. (Poredjenje Moskva-Srbija a ne Moskva Novi Sad iz ociglednih Velicinskih razloga). Jedna Moskva=dve Srbije. Jedna Moskva=46  Novih  Sadova. Otprilike tako nekako.

1. Ikra i losos u velikim kolicinama. Svaka radnja od giga-mega supermarketa do sasvim malih lokalnih “Produkti” radnji ima vrlo pristojnu ponudu razne ribe, od kojih je (za mene) najbitniji losos jer ga najvise jedem. Em je ukusan, em zdrav em jeftin. Losos mu ovde dodje kao kod nas mortadela (S tim da mortadela nije ni ukusna ni zdrava, a pitanje je koliko je jeftina). Isto vazi i za ikru. Plus sto je i afrodizijak, sto za mene nema nikakvo znacenje (pogledati post o ruskim muskarcima, ranije) ali nek se zna. Sve u svemu losos, na dnevnom meniju, dogod sam ovde i dok mi se ne smuci. Njam.

2. Susena riba. Uz pivo Rusi vole da jedu susenu ribu. Moze biti cela upakovana, ili u delovima isecena. Ukus je kao cips od ribe a tekstura kao zvakaca guma, prilicno teska za zvakanje. Vrlo slana. Nije lose ponekad pregristi i ovu egzotiku, al ne prepoucujem onima koji ne vole da experimentisu.

3. Internet. E to je za nas apsolutne ovisnike najbitnija stvar. Vrlo je lako prikaciti se (ne treba nikakva potvrda stanodavca, papirologija je minimalna), ima milion i jedan provajder, svi su odlicni i svi su jeftini. I sad, sta covek jos moze pozeleti? Ja moju brzinu od 8000kbit/sec placam manje od 20 evra (plus delim sa cimerom, dakle moj deo je 10 evra). Koliko me secanje sluzi, bezobrazni SBB i telekom naplacuju neku mizernu brzinu sa raznim ogranicenjima 20 evra. Sramota stvarno.

4. Veliki parkovi. U skoro svakom delu grada postoji po jedan park velicine, kao pola Novog Sada. Ako se vec ugledamo na ruse u necemu, bilo bi dobro da to bude njihova ljubav prema zelenilu, odrzavanju postojeceg drveca i sadjenju novog. Leti su ovi parkovi prepuni izletnika, a zimi su zaledjeni i sluze kao velika klizalista. To cu tek da vidim kako izgleda, jedva cekam pravu hladnocu. :)

5. Velike i dobro snabdevene knjizare. Moskvici su veliki citaci. Citaju u metrou, na stanicama, u parkovima, u tramvajima, … Postoji nekoliko lanaca knjizara, koje su prostrane, dobro snabdevene, i lepo organizovane po sektorima. Naravno da je veci izbor i strane, i ruske literature, vise se prevodi, vece je trziste. Upravo zbog toga i ucim ruski, kako bih mogla da citam sve te silne knjige. A, ne rekoh da su knjige generalno jeftinije nego u Srbiji? Opet prst na celo.

6.Restoranska ponuda. Pre samo deset godina, u Moskvi niste mogli da jedete nigde van kuce. A onda je naisao restoranski bum i sada mozete da uzivate u svim mogucim svetskim kuhinjama. U Moskvi moze da se nadje sve sto na kugli zemaljskoj postoji,a  najinteresantnije mi zvuce sve te silne nacionalne kuhinje iz bivsih SSSR republika (gruzijska, tadzicka, jermenska, ukrajinska, kazahstanska…). Ja sam se trenutno navukla na japance. Valjda zato sto kod nas osim standardnih cevapi-pljeskavica-pica-spagete ponuda ne postoji nista drugo.

7. Jeftina mobilna telefonija. Postoji opet milion i jedan mobilni operater i svi se takmice ko ce da bude jeftiniji i bolji. Za svakog postoji neki idealni paket. Tako i za nas strance, postoji fora da za iste pare telefoniramo po Moskvi i da zovemo fiksni bilo gde u Evropi. A cenu bolje da ne kazem.Moze da izazove talas protesta kod nas. :D

8. Jeftine komunalije. Ovo mozda zvuci kao najdosadnija stavka, al s obzirom da sam se u poslednje vreme informisala kako stoje stvari u domovini, vidim neka silna poskupljenja su na pomolu. Zato je ovo bitno reci. Dakle, kao energetski jaka zemlja, struja, gas,voda i grejnje su zanemarljive stavke u kucnoj ekonomiji. Dok sam zivela sama, struja za ceo mesec bese oko 3 evra. Smesno. Mogu da zamislim koliko je tek grejanje jeftino.

Ajmo sad, kako je kod vas?

This entry was posted in blog, moskva and tagged , . Bookmark the permalink.

19 Responses to U kakvom to izobilju uzivam?

  1. furious says:

    Ja tebi zavidim. Po svemu ovome što pišeš, Rusija je kao stvorena za mene.

  2. DEDA says:

    Mozda je bezveze, ali i ja zavidim zbog mobilnih i interneta, mislim cene istih…
    Kod nas pucam takve pare za ovo a ne dobija NISTA….

  3. Marica says:

    Eh, mi ovde u Ceskoj imamo:
    (dobar deo je zapravo isti…)
    - brz internet za male pare
    - velike parkove oko grada. U Pragu ima i u centru tj. s druge strane reke. ali sastavni je deo grada. Ali za svako postovanje su. Tramvajem se stize za desetak minuta voznje od centra. Nije bas da se neki grad u Ceskoj moze porediti sa Moskvom pa tako ni parkovi ;) U odnosu na Srbiju zato, daleko ispred.
    - ogromne knjizare sa dobrom ponudom – al’ ja zbog toga nisam ni ucila ni naucila ceski ;) Onaj deo koji je meni bitan u knjizarama su turisticke karte. Cela Ceska u parcicima i razmerama 1:25000 pa navise. Prekrivena bukvalno cela zemlja i to od strane nekoliko izdavaca u pesackim, biciklistickim i kombinovanim izdanjima.
    - 40000 km markiranih ruta, pa ajd ti prepesaci sve ako mozes ;)
    - radnje sa planinarskom i sl. opremom na svakom cosku, a unutra sve sto ti padne na pamet, svih poznatih brendova i za jako pristupacne pare.
    - po radnjama ogroman izbor belgijskih, svajcarskih, nemackih, engleskih cokolada i bombonjera za bar duplo jeftinije nego u rodnoj Srbiji ;) samo su s Milkom slabiji, al’ pored ovih Milka i nije neki hit ;)
    - cajeva (ono sto ti volis, al’ ti tamo fali) – ja ih ovde zavolela u milion ukusa i izdanja. Domacih, stranih, homemade i sl.
    - Pivo, najukusnije i najbolje do sad probano, opet u milion ukusa i izdanja. Bar medj 10tak ne mogu da se odlucim koje mi je omiljeno. A crno, koje u Srbiji nisam volela, ovde ne mogu da prestanem da pijem. I naravno da je jeftinije od vode :P
    - jeftini, lako dostupni, milion puta bolje opremljeni bazeni i teretane
    - javni prevoz. Svuda vode racuna o cadji i smogu, te gde god moze voze se tramvaji i trole, uredni, cisti i u minut tacni. Na svakoj medjustanici postoji spisak kada stize prevoz. Ne ono kao u Bg-u prvi, zadnji polazak i interval. Medjugradski prevoz opet, extra udoban, novi busevi, besplatni topli napitak, film, muzika, internet i cena karte duplo jeftinija nego u Srbiji za odgovarajucu kilometrazu.
    - mir i tisina. Generalno, su miran narod. Al’ to posle nekog vremena, kada bolje razmislim i nisam sigurna da je vrlina… – pa sada neka ovo poslednje ostane pod znakom pitanja.
    Garant sam sto-sta i zaboravila…
    Al’ ovih +eva mi mnogo vise nego onih -eva u proslom postu, cini mi se ;)

  4. Marica says:

    u jeeee
    Ovo mi je najduzi komentar ikada na bilo koji post :D

  5. Moošema says:

    Gas poskupljuje za 60%. Pretplata na stabilne telefone i cena minuta za 100%. Dinar slabi pa jača, teniski reket koji sam videla prošle nedelje, kupila sam ove skuplji za 25%.
    Traži se poskupljenje vode. Sve u svemu, mene komunalije (informatika) koštaju 100 evra mesečno + telefon 5 evra, + struja 60 evra + …

    Sad sam se iznervirala

  6. e takocke says:

    Ja sad mogu ko Tatjana isto to da ti napišem!

  7. elektrokuhinja says:

    Furious, nije Moskva za svakoga. Ima dosta nedostataka. Al ja sam sebi pronasla sta volim i to mi je sasvim ok.

    Deda, za mene su mobilni i internet ovde najbitniji. Veza sa kucom, filmovi, muzika, blog, skype, kad dodje zima, necu valjda na mecavu da izlazim. Uzivacu u carima brzog interneta :)

    E Marice svaka cast za komentar. Najvise ti zavidim na dobro obelezenim pesackim stazama i kartama i uopste na toj planina-friendly atmosferi. Ovde sam pokusala da nadjem planinarske cipele i sve sto lici na ono sto meni treba se zove “muski model” i nema brojeva za zene. To je zato sto se pretpostavlja da nijedna zena nije luda da nosi tamo neke bakandze od cipela, jer se ovde masovno nose stikle. I ja volim cesko pivo. Najbolje je. A ovde kosta citavo bogatstvo.

    Moo & ET, rekose mi da je u pitanju neka opstenarodna pljacka. I za taj gas, svi su ga uveli kad je bio jeftin i sad sve to puj pike ne vazi, citam da ce cak i restrikcije struje na zimu da uvedu. Pa ne da nismo za Evropu nego ni za Afriku. Sramota.

  8. zsteva says:

    htedoh da se ponudim da ti perem sudove ;) (a za kes bi se vec snashao freelancujuci online :)), ali skontah da su se negde spomenuli restorani :((

    a sad ozbiljno, da ovo znaci da je zivot u moskvi jeftin ? ajd neku normalnu racunicu, mora da ima neshto shto je skupo :) a treba/mora da se plati :))

  9. Ooo, ima svasta skupo. Moskva se vodi kao najskuplji grad na planeti (zapravo, mislim da je od pre mesec dana drugi, prvi je London, jej) :) Stanovi su preskupi. Kako kvadrat, tako i iznajmljivanje. Aj sto su preskupi, vec su i krs. Dakle za ono sto ovde placas mnooogo vise nego u Srbiji ne dobijes ni priblizno nas standard. Stan je najskuplja stavka. Jedenje po restoranima, izlasci uvece su skupi (bar 100 dolara za nocni izlazak), pivo u kafanama… sve je to dosta skuplje. Al opet, one stvari koje su meni jako bitne su jeftine, sto je dobro. Bez izlazaka bih izdrzala, al bez interneta ne!

  10. Kristina says:

    Meni je sve skupo, a cijena električne energije nešto sa čim se najteže nosim.

    Nego, hocu da kažem kako nekako imam utisak da je tebi lijepo tamo i baš mi je drago što postoje ljudi koji su spremni pretumbati cijeli život i što se hrabrost, koju ja za takve stvari nikada nisam imala, isplati.

  11. Gil-galad says:

    Ovde valja postaviti pitanje šta je zapravo jeftino? Recimo, pre-paid tarifni paket gde su poruke dinar, pošto skoro uopšte ne zovem s mobilnog, meni odgovara. Šta ću, patim od skribomanije. :))

    I jeftine su pečurke, šampinjoni tačnije! Ozbiljno, to je jedini proizvod koji ima istu cenu godinama, 80 – 90 dinara pakovanje…

    Treće… Ne pada mi ništa na pamet!

    A losos nije baš jeftin, ali kako ga obožavam… :D E, na tome ti vala zavidim!!!

  12. Gil-galad says:

    Pa sad, kad bi nekom strancu rekao da živim u izobilju sms-ova i šampinjona…

  13. Milena says:

    Uf, ne znam sta da izdvojim. Tesko je razluciti bitno od nebitnog. Svajcarska je skupa zemlja, ali cujem da cene sada skacu i u nasem okruzenju. Moj muz je juce isao za Nemacku i iznenadio se cenama. Ranije su bili jeftiniji od nas. No moram reci da su cene u Srbiji podivljale. Pri mojoj zadnjoj poseti, gotovo da nije bilo razlike u ceni hrane, a kvalitet i standard se ne mogu uporediti. U Srbiji sve skace samo plate ostaju iste.

    Ovde ima zaista svega. Izbor je naravno velik. Internet i tehnicka roba su jeftiniji. Garderoba i knjige su skupe. Stanovi su takodje skupi, bilo da ih kupujes ili rentiras. Prevoz je takodje skup u odnosu na neke druge evropske gradove po kojima sam bila. Ali se od plate moze ziveti i to je ono sto je najbitnije.

    Muz i ja smo vegetarijanci i srecna sam sto ovde ima veliki izbor hrane za nas. Povrce i voce ne zavisi od sezone posto ga uvek ima i dobrog je ukusa.

  14. elektrokuhinja says:

    Kristina, nisu sve stvari bas lepe, al trudim se da izvucem maksimum. O onome sto je ruzno, ne pisem. Za sada nekako guram, a dokle cu, cuce se.

    Gil Galad, ono sto je potpuno neverovatno je da su cene svakodnevnih zivotnih namirnica u moskovskim supermarketima prilicno slicne sa srpskim. Ja sam ubedjena da je Srbija jedna mnogo skupa zemlja.

  15. elektrokuhinja says:

    Milena, dobro cujes. Cene skacu, a plate ostaju iste. A ona najbitnija stavka u svemu je da kad vec zivis u skupoj zemlji, normalno je da imas veliku platu s kojom mozes sve da priustis. Cini mi se da su u Srbiji plate male, a zivotni troskovi podivljali. Uopste ne znam kako ljudi izlaze na kraj.

  16. Divno! Ovo je zaista osvezenje :)

  17. zelenavrata says:

    Bice da posto Srbija nije u EU, nie na prvom mestu po skupoci.
    Za Beograd, odgovorno tvrdim da je skuplji od Njujorka. Bila mi letos drugarica…
    Dize mi se pritisak, bolje da idem…od jutros imam 500 dinara u dzepu i ne znam sta cu, jer sam platila, kiriju, struju, telefone, internet i ostao mi K da jedem.
    Onda pozajmljuj, pa se uvlaci u kucinu i nikako kraja, a jos najavili poskupljenja…

  18. ominotago says:

    Uuuuh internet njam njam :)
    Parkovi divnooo…
    Knjižare jaooooj još divnije!
    Restorane nije loše proveriti i obići ;)
    Hmm mobilna telefonija, pa nije loše, ali nekako počinjem da se bunim protiv iste…

  19. laki says:

    Dolazim u Moskvu , Na slepo , pravo u Voz i posle nekoliko sati jahanja stizem . Ima li neki brat ili sestra da me sacekaju i pomognu u pocetku ? Ne da me prejebu kao sto znamo mi Srbi , vec da mi stvarno pomognu .

Leave a Reply