3 moskovska momenta

Posle duge i snezne zime, Moskva je i dalje okovana ledom. Cak iako su dani nesto topliji(oko 0 pa cak i predje u plus preko dana) sve zelene povrsine u gradu su zatrpane sada vec sivim ili crnim ledenim grudvama. To je pretpostavljam pokazatelj cistoce vazduha u gradu-crni musavi sneg. Desi se cak da padne u toku jutra, jeste, lep je sneg i sve to stoji, ali heloo! mart mesec je, hocemo li osvanuti u prolece uskoro? I dalje nosim perjanu jaknu, iako su rusi vec presli na one prolecne kaputice, da ruskinje ne spominjem, one su ionako cele zime u minicima i cizmama. Goli stomaci, of kors.

Perehod Teatraljnaya-Okhotny Ryad

Perehod Teatralnaya-Okhotny Ryad

Danas sam imala pravu podzemnu odiseju. Desi se s vremena na vreme da metro koji inace fantasticno funkcionise (svakih 30 sekundi u spicu) negde zakaze. Udjem u podzemlje, kad ono horde ljudi cekaju na moju liniju. Pa guzva, pa se penju jedni drugima na glavu, a na satu-voza nije bilo citavih 5 minuta! Eh ko bi rekao da se u 5 minuta moze takav haos napraviti. Ne budem lenja, te s koleginicom krenem u suprotnom pravcu. Duzim putem. Preci sa jedne linije na drugu je prava vezba za organizam. Prelazi (Perehodi) su ponekad kratki, a ponekad kilometarski dugacki lavirit tunela, stepenica i eskalatora. I sve to puno ljudi. Imala sam dva perehoda, i oba su bila kilometarska. Jednom se cak kraj nije video. Ponekad tu babuske prodaju cvece, poklanjaju kucne ljubimce, poneko peva a uvek neko  i svira,veselo je u perehodima. U umerenim kolicinama. Ja bih sada na primer u banju. Na oporavak. Perehod-oporavak.

I jedan kuvarski momenat. Kupila file lososa. Pitala prodavacicu kako ga ona sprema. (Kaze moze u vodi da se kuva, a moze i na tiganju) Izabrala tiganj. Stavila zacine (beli luk, bosiljak, persun so…). Uvaljala u brasno. Direkt na tiganj. 5 minuta s jedne strane, 5 s druge i voila! Nisam imala krompir al i pirinac je posluzio. Plus salata po zelji. Kao sto rekoh, dogod sam u Rusiji, jescu lososa dok mi se ne smuci!

This entry was posted in blog, moskva, recepti, ulične priče and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to 3 moskovska momenta

  1. leva noga says:

    ne nedostaje mi sneg do maja, niti guzve u metrou…nedostaje losos!!!!

    ispecen tost hleb, slani margarin i losos…i jos neki smrdljivi sir! njam :)

  2. Ln, e bas to. Smrdljivi sir + losos! Ma nece do maja, nece je l da, malo se salis sa mnom :D

  3. leva noga says:

    ma naravno da se salim. sta ti je ;)
    prva zima je uvek najteza. i najduza.

  4. Jef says:

    Ja sam isto tamanila sa(l)mon-a jer je uvek bio jedan od startersa za putnike u boljim klasama. A nisam se stedele ni na sirevima, i za cudo bozije ni jedno od ta dva mi se nije smucilo. Kad oni nece taj starter, molim lepo, ima ko hoce:-)))
    Btw. Danas je prvi dan leta,a izgleda kao da je pocetak jeseni.

  5. milos says:

    ne volim losos;)ali mi je zelja da tecno govorim ruski.morao sam ovo da napisem;)

Leave a Reply