Pskov (prvi deo) ili kako sam putovala vozom po-russki

Vagon, pre spavanja.
Vagon, pre spavanja.

Istina je da se u Rusiji promeni shvatanje o razdaljinama. Ono što ovde zovu vikend-putovanjima  u Evropi bi za to na primer uzeli godišnji odmor i letovali nedelju dana. Ne verujem da bih se usudila da za dva dana predjem rastojanje od 1400 km plus šetam i turističarim. E pa kad ste u Rusiji ovakva putešestvija su sasvim normalna stvar. Kad se samo setim klackanja busom po obližnjim planinama, a na samo 200 km od Beograda… Da, razdaljine su ovde, pa, drugačije.

Krenuli smo petak, posle posla, vozom za Pskov u 8 uveče. Moja priprema se sastojala u pakovanju dve majice, dvoje gaća i čarapa, četkice za zube, sendviča navrat nanos i zatim trka na stanicu.  Mnogo sam slušala o tim plackartnim vagonima, i sve sam više ubeđena da mi se takav način putovanja  dopada. Vagoni su otvorenog tipa, nema kupea između, a pritom su za spavanje. Postoje samo pregrade koje odvajaju svaka 4 kreveta. Nema vrata, svi smo zajedno, oko 50tak ljudi spava u jednom vagonu. Mislila sam prvo da, kako sam osetljiva na hrkanje i zvuke, nema šanse da zaspim, ali zapravo, vrlo je prijatno i lako zaspati. Prvo svako nađe svoj “kompartman”, može se sedeti i ćaskati sa saputnicima sve dok “provodnica” ne ugasi svetlo u vagonu, oko 11 sati.. A dotad-pije se pivo (ipak smo u Rusiji), jede se pile, ako je voz bolji ima i muzičku podlogu (verovali ili ne čula sam i metallicu u jednom momentu), čita se, ode se u vagon-restoran, pa ko šta preferira. Na ve’im stanicama imate priliku da protegnete noge, jer voz stoji oko 15 minuta, a napolju je prava mala pijaca. Lokalci nude krompir, palačinke iz sopstvene radinosti, pivo, sokove i štošta zanimljivo.

Moja malenkost u vozu
Moja malenkost u vozu

Posle gašenja svetla,  svi kao po komandi se uspentraju u svoje krevete,  i nastavlja se u horizontali.  Klackanje vas polako uspava, a ako ima hrkanja sve se to nekako utopi u zvuke voza tako da se dobije sasvim ujednačen šum koji ne smeta spavanju uopšte (ja sam živi dokaz) Interesantno je, na samom polazištu ste u ravnici, oko vas reke, jezera i šume, a nekih 700 km severno, posle 12 sati imate identičan predeo koji se nije promenio ni za dlaku. Ista ravnica, reke, jezera i šume. Ujutru, u ponudi su čaj ili kafa od 9 rubalja (18 dinara), odlazak u toalet, umivanje, pranje zuba i sve po redu. Još malo, još malo, i eto nas na cilju!

Krevet
Krevet

This entry was posted in putovanja, Rusija and tagged , , . Bookmark the permalink.

78 Responses to Pskov (prvi deo) ili kako sam putovala vozom po-russki

  1. Pingback: Cartier Love Bracelet

  2. Pingback: Nike blazers

  3. Pingback: sac longchamp bandouliere

  4. Pingback: nike shox pas cher

  5. Pingback: Hermes H Bracelet Replica

  6. Pingback: spy sunglasses discord

  7. Pingback: Cheap Beats headphones

  8. Pingback: Hermes h bracelet

  9. Pingback: Cheap Beats by dre

  10. Pingback: coach usa

  11. Pingback: Hermes Braclet

  12. Pingback: Cheap Beats studio

  13. Pingback: hotel saint francois longchamp

  14. Pingback: nike tn pas cher

  15. Pingback: ray ban pas cher

  16. Pingback: nike air max pas cher

  17. Pingback: nike blazer pas cher

  18. Pingback: Hermes belt

  19. Pingback: Hermes H bracelet replica

  20. Pingback: Cartier trinity ring

  21. Pingback: wow gold

  22. Pingback: hermes h bracelet

  23. Pingback: Cartier love bracelet replica

  24. Pingback: cheap retro jordans

  25. Pingback: Hermes h bracelet

  26. Pingback: Cartier Love Bracelet

  27. Pingback: download free pdf ebooks

  28. Pingback: nike air max 1

Leave a Reply