Moskva na -22

MoskvaUjutru ustanem, inje na prozoru. Sa unutrasnje strane. Dobrodosla zimo! O, bolje vas nasla, kaze ona meni! Steta sto su prozori iz 5otih godina samo. Nema veze, tu je dodatni uljani radijator koji je predvidjen za temperature <20°C.

Navlacim dugacke carape po prvi put ove sezone, jer Rusija te ocelici. Sta, samo minus 10? Ma dajte molim vas, za 10 minuta peske necu valjda carape da navlacim… Svasta. Oni koji su 3-4 godine u Moskvi se presaltaju na -30. Sve sto je iznad, za njih je sasvim okej. Ja sam jos pocetnik-amater u ovim klimatskim egzibicijama pa su mi minusi ovih dana ipak malo previse.

Izadjem iz stana, skoro trcecim korakom na posao. S posla, direkt kuci. Nema nikakve setnje naokolo. A metro mi ovih dana dodje kao spas. Kad udjem u njegove podzemne odaje, toplota me ogreje!

Drustveni zivot se svodi na cekanje i docekivanje u unutrasnjosti metroa, zatim skoro trcecim korakom do kafane/restorana. O nekim daljinama preko 5 minuta pesacenja se ni ne pomislja.

Jedina stvar lepa u vezi sa minusom je sunce. Ne vidis ga mesecima, tmurno je i mracno, a onda, odjednom, sa naglim snizenjem, oblaci se otvore i da nisi u toploj sobi, pokriven sa jorganom do grla, pomislio bi da je prolece. Al nece ono jos dugo dugo…

Ima i zima svojih cari. Sezonu klizanja sam otvorila, upalu misica zaradila, a za sledecu seansu sacekacu da “malo otopli”.

This entry was posted in moskva, Rusija. Bookmark the permalink.

12 Responses to Moskva na -22

  1. Marica says:

    Eh da… i posle ce da nas plase pricama o globalnom zagrevanju :))))
    Nije taj minus nista strasan (kako je to lako reci na -5 ;) ) dok god vetra nema. Ovde je daleko od -22, ali nas vetar ubija. Kada prestane da duva cini mi se da je +15.
    Nego, nadam se da si kupila neke siroke pantalone ako ti zafali jos koji par carapa da ima gde da stanu :)

  2. leva noga says:

    htela sam samo reci da je ona fotka sa metroom fanatsticna!

    sada cujem da kod nas najavljuju za vikend -20 i svi u kancelariji padaju u nesvest, (napominjem da su svi ziveli nekada u moskvi) pa ih samo podsecam kako je bilo na -29. svejedno kazu mnogo je to hladno. i pravo da ti kazem osecam razliku…ovde je hladnije na manjoj temp. nego u moskvi. verovatno na to uticu i drugi parametri.

    (a htela sam samo da pohvalim fotku)

  3. Deda says:

    …pomislih na tebe pre neko vece kad videh info da ce Moskva biti na minus 25??
    Bas mi je drago sto si napisala par redaka, cisto da dozivimo ono kod tebe mi ovde kroz pisanu rec…
    Ipak sam ljubitelj debelog plusa, nista minus…
    Srecno !!!

  4. lezilebovic says:

    U tunelu za hladjenje u mesari je minus 30.Idem da vratim DVD Zbogom Lenjine u videoteku a jos danas mi je glava otpala od zime na minus 4.Kako ce biti na minus dvanaest ne znam.

  5. Jef says:

    Jako lep tekst :-)
    U svakom slučaju biram leto :-D

  6. Nemas sta da se zalis, ipak je decembar. (hihihi)

  7. elektrokuhinja says:

    Marice, zasad pantalone su sasvim dovoljne. S obzirom da napolju provedem max 10 minuta i to trceci.:) Jao al znas kakve super carape imaju rusi, mislim zenske, hulahop, mozes na minusu minic da nosis. Ladno, izgledaju skroz normalno a iznutra fleece! Strava carape!

  8. elektrokuhinja says:

    LN, mozd je hladno jer i vise vremena provodis napolju. Tipa da sacekas gradski bus treba 10 minuta da stojis napolju, na vetru, pa ko se i ne bi smrzo. Al zato je metro majka. A nema ni vetra. A sneg fin, sitan, suv… bas je lepo sada.

  9. elektrokuhinja says:

    Deda, danas nam je “samo” -8. I bas se oseca razlike. Ne trebaju dugacke carape :)

  10. elektrokuhinja says:

    lezilebovicka, na -12 samo dobra kapa, i sal i rukavice. Nista drugo ne treba. A ja imam zadatak da odem i kupim sebi jaknu za -20. Dugacku. Sa kapuljacom. Mozda bas danas.

  11. elektrokuhinja says:

    Jef, ma daaaj, leto je tako dosadno ;)

  12. elektrokuhinja says:

    Feisty, nije da se ja zalim. Lepse je svakako sa snegom, nego kad je sivo i mracno. Sneg daje neki super odsjaj, sve je belo i svetlo cak i nocu. Jutros, pogledam kroz prozor, a ono nekako narandzasto mi sve. Valjda svetiljke ulicne+belina snega prave tako neki narandzast odsjaj. A i sunce ne videh… davno davno.

Leave a Reply