Kostroma

7 ujutru na -21C

Kostroma, 7 ujutru na -21C

Najzgodniji način putovanja do Kostrome je, naravno voz. Sada kao već iskusni putnik namernik znam kako šta i gde. Prvo-plackart, tj spavaći najjeftiniji vagon. Sedneš na svoj krevet/sedište, popiješ čaj, ponekad razmeniš pokoje slovo sa susedima ( jedan Čečen i jedan nedefinisani tadžikistansko-izgledajući mladić), a onda sledi nameštanje kreveta, gašenje svetla, skidanje (moš i u gaćama spavati, nikog savršeno nije briga, svi se lepo razgolite i spavaju) i pravo na spavanjac. Slušalice na uši, muzika specijalno odabrana za tajgu, i onda lagano padanje u san uz klackanje. Ćebe definitivno nije potrebno iako je napolju debeli minus (ogrneš se čaršavom). U vagonima greju, alal im vera. Onda sledi buđenje negde oko 6 i to uz obaveznu rusku muziku,  paljenje svetla, ko se domogne kupatila odlično, a ko ne, ide smrdljivih zuba napolje.

6 sati ujutru nije baš idealno vreme za poseti Kostromi, pa smo proveli nekih sat vremena u staničnom kafeu. Kafa-10 rubalja instant, 25 rubalja turska. Zašto u ovim krajevima služe tursku nikako mi nije jasno. Proučavanje mape uz ćaskanje sa drugim turistima zalutalim u ove krajeve po zimi.

Kostroma je otprilike veličine Novog Sada, ali deluje mnogo manje. Centar se može prepešačiti za 10 minuta, tu je požarna kula, statua Jurija Dolgorukog (koji je osnovao grad) i naravno, ukras svakog ruskog grada-Lenjin. U momentu kad sam izašla iz gradskog autobusa, smrzla sam se. Temperatura je bila oko -21C plus vetar koji je ceo dan duvao sa Volge. Nekih 20 minuta sam izdržala napolju uz već bolne prste na nogama, i potpuno smrznuto i utrnulo lice. Potraga za otvorenim kafeom ili bilo kakvim mestom, samo da se sklonim sa brzoprodiruće hladnoće, urodila je plodom kao poseta Evrosetu (radnji za prodaju mobilnih telefona i kredita za mobilni). Toliko je neizdržljivo bilo! U radnji dobijamo informaciju da se u Kostromi ništa ne otvara pre 10 ujutru! (Ja sam naravno bila potpuno spremna da provedem više od dva sata razgledajući razne nokije, soni eriksone i samsunge-čisto da se zna. Tako izgleda krajnje stanje očaja.). Ovo deluje vrlo uznemirujuće na mene i ne želeći da se pomirimo sa situacijom krećemo u ubrzanu potragu za BILO KAKVIM mestom koje se nalazi unutra a ne na ulici. Spas stiže nepunih minut kasnije u vidu takozvane Zakusočne, štagod to bilo, zvuči kao mesto gde ima da se jede i mi ulećemo ni ne razmišljajući. Unutra-drveni šank, babuška sa dva bokala vode, prodaje čaj, pokoji čips i kafu. Kupujemo čaj i onda gledamo oko sebe. Za jedinim stolom koji postoji sedi četvoro podjednako napaćenih turista. Započinjemo konverzaciju i ispostavlja se da smo u istom sosu. Smrznuti, a nigde da se uđe. Ostajemo sa novopečenim drugarima u zakusočnoj dok se bar delimično ne odmrznemo, a zatim, spremni na novi ujed hladnoće izlazimo u grad.

Samovari-suveniri ispred Kremlja

Kostromski Kremlj

Plan je brzinska poseta kremlju, a zatim do prve kafane. Brzinska poseta crkvi a zatim do restorana. Hodanje po zaleđenoj  Volgi (na moje insistiranje), i pravac na voz.

Popodne  svi zajedno putujemo do Jaroslavlja. Ja-bez osećaja u prstima na nogama. U Jaroslavlj stižemo popodne, uzimamo autobus do centra, i onda pravac iznajmljeni stan. Kako sam izula čizme tako sam shvatla da su promrzline na prstima postale sasvim ozbiljne. Još koji sat napolju i verovatno bih mogla da se oprostim od svojih prstiju vo vjeki vjekov. Prsti su bili potpuno crveni a neki od njih sa plavičastom nijansom. Veče provodim odmrzavajući ih postepeno.

Potpuno zaleđena Volga, po kojoj se može skakati, šetati, skijati sankati i klizati. Plivati teško.

Potpuno zaleđena Volga, po kojoj se može skakati, šetati, skijati sankati i klizati. Plivati teško.

Iznajmljen stan na dva dana a ne hotelski smeštaj, ispostavio se kao pravo rešenje. Em je jeftinje em se osećaš kao domaći. O tome kako smo se mi odomaćili u Jaroslavlju, u sledećem postu.:)

This entry was posted in putovanja, relax&enjoy, Rusija and tagged , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Kostroma

  1. Tijana says:

    ..kao po obicaju slike su divne ,predivne..a za avanturu na – 21c sta reci ooo luda zeno svaka cast…rostov mi se najvise svidja.

  2. elektrokuhinja says:

    Tijana, i meni se Rostov najvise svideo. Mozda bas zato sto je bilo najtoplije:D

  3. LLara says:

    Elektro, kod tebe avantura i kreatanja za nas desetoro. Bravo!!

  4. Deda says:

    bbbbbbrrrrrrrrr
    Ne smem da pomislim na hladnocu..
    Prelepe slike i prica.

  5. elektrokuhinja says:

    Laro, ova Rusija je za mene u svakom momentu avantura. Sad kad se povampirim na prolece pa svaki vikend zaredjam u nepoznatom pravcu!

    Deda, dobro je da nisam fotografisala svoje prste. Ne bi smeo napolje vise da izadjes. Brrrrr :D

  6. leva noga says:

    čarobno!
    zavidim malo :)

    *jel ti to imas nov okvir za naocare? lep je…

  7. Marica says:

    Jaoj… pa mene prsti bole citajuci ovo i ako je u Frankfurt stiglo prolece i ja uredno vec somotsku jaknicu nosim :)
    Predivno i previse hladno, mada mogu zamisliti uzivanciju u krevetu na tom minusu. Ako nesto volim kod zime, to je taj osecaj da me preplivava toplota pod debelim jorganom.
    I svaka cast na slikama, ja ne slikam kada je ispod nule previse mi hladno za prstice ;)

    Jedva cekam ostatak price :)

  8. ln, nije nov, od prosle godine je jos. :)

    Marice, uzivancija je bila tek kad sam se odmrzla. Mada, da budem iskrena, palac na desnoj nozi i dalje ne reaguje sasvim kako bi trebalo. Blago je utrnut, moram da ga ubodem da bih osetila da postoji. Hm, da li treba da se zabrinem? Sto se fotkanja tice, prsti su bili smrznuti al znam da bih se posle kajala. Mislim, kad cu u Jaroslavl opet? Nesto sumnjam u ovom zivotu.:)

  9. Jef says:

    Baš lepo.
    Slike su sjajne, to sma ti već rekla na FB. Baš sma mojima danas pričala za zaleđenu Volgu preko koje može da se prepešači,a oni mi ne veruju :-)

  10. Jef, zamisli, jedino sam ja bila fascinirana fenomenom zaledjene Volge! Ove ostale uopste nije zanimalo da se prosetaju po reci, cak ni da je vide izbliza. Al kolika je to reka! A ljudi se skijaju i prelaze je svakodnevno peske umesto preko mosta!

  11. Jef says:

    Wow, ne mogu da verujem!

  12. dzindzov says:

    Svidja mi se ona zelena kucica. Mrzim zimu i na slici.

  13. Gil says:

    Charobno! ;)

    Obozavam tvoje putopise, a slatko sam se ismejao komentaru za palac! :mrgreen: Iako bash i nije smeshno, smeshno mi kako si to rekla. :D

Leave a Reply