Kako preziveti smog i vrucinu

Idealna kombinacija ovih dana u Moskvi je +38C i smog od zapaljenih suma diljem Rusije.

Probudis se ujutru kasljuci, guseci se, sa suznim ocima. Napolju magla, i vidi se skiljavo sunce koje greje li greje.

Razlicite metode prezivljavanja sam cula ovih dana. Pa da krenemo:

1. Postaviti na prozore mokre tkanine, jer se stetne cestice iz vazduha zadrzavaju na mokrom i ne ulaze u sobu u tolikoj koncentraciji. Probala. Mozda smanjuje smrad sve ukupno za 20%.

2. Obavijes se mokrim peskirom. Ovo protiv vrucine uglavnom. Probala. Ako ne zakacim neku upalu bubrega bice super :) Bar mi je bilo prijatno.

3. Polijes se vodom, hladnom, i tako mokar legnes u krevet. Deluje na nekih 15 minuta.

4. Pokrijes se carsavom prethodno namocenim u vodu. Ni ovo nije lose ali pitam se sta se sa bubrezima desava. Molim doktore da pojasne posledice. Ima li takvih?

5. Stavis masku. Hm. Maski vise nema u apotekama. Napravis uradi-sam-masku. Namocis maramicu u vodu i diiises kroz nju. Kazu da deluje, a ja cu ako se ovaj pakao napolju nastavi, ovo sutra da isprobam.

6. Zatvoris prozore u extremnom slucaju. Danas je slucaj extreman. Odlucila da cu radije da se kuvam i znojim u svom krevetu nego da umrem od gusenja.. Parola dana: Zatvori prozore da bi ziveo!

Ko prezivi pricace. Ovo ako potraje, spasavaj se ko moze. Na prvi avion i sto dalje.

Moskva u smogu, 04. avgust 2010. Foto by Tijana

Moskva u smogu, 04. avgust 2010. Foto by Tijana

This entry was posted in moskva and tagged , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Kako preziveti smog i vrucinu

  1. Marica says:

    Eh ti Rusi,
    umesto lepo da proglase vanredno stanje i sve vas kolektivno posalju u neka od onih seoca koja si slikala sa sve onim bajkovitim kucicama.
    Nego sad malo ozbiljno, za smog je dobro da izmuckas vodu sa sodom bikarbonom i onda natopis gazu i kroz nju udises; Bar je svojevremeno pomagalo protiv suzavca ;)

  2. elektrokuhinja says:

    Iskreno, ta ideja o odlasku iz Moskve ne vidim sto bi nekom smetala. Ovde ne moze trenutno da se zivi. Btw. svi smo se pozatvarali, niko veceras ne otvara prozore. Ni u ludilu. Pa makar crkli od vrucine!

    Nama ovde savetuju prosto da disemo kro vlaznu maramicu. Mozda je to sa sodom bikarbonom jos bolja varijanta.

  3. Morti says:

    Cujem ovih dana sta se sve gore desava… lepo ja kazem, kakvi smo prema Prirodi, takva ce i Priroda biti prema nama, i jos gora.
    Uz tebe smo i vlazne komade odece! :)

    (Nisam lekar, daleko od toga, ali ne znam zasto bi bubrezi najvise nastradali?)

  4. Morti, ovo se otrglo kontroli. Juce smo malo disali, ali od nocas evo opet.

    Za bubrege se nesto mislim da je lose ako se pokrivam mokrim carsavom. Nekako mi te dve stari povezane.

    Definitivno cu da nadjem masku kako god. Vec mi je zivot skracen dovoljno.

  5. Deda says:

    …izgleda da je resenje u odmoru ?
    Samo da znas da u Boru jos gore, ali nije smog, nego arsen i jos milion drugih metala u vazduhu.Sve je izgorelo a pomoci nema.
    Dok sam pusio, sve vreme mi je gorela cigareta u ustima koju nisam vadio dok ne izgori, pa novu…tek da bi malo ublazio gusenje dimom…
    Nisam bas pametan sta bih ti savetovao, samo zelim da ti olaksam saznanjem da ima i gore :(

  6. Morti says:

    Okej, u tom slučaju jeste malo nezgodno, preskoči mokri čaršav, da li si nekada razmišljala o baldahinu? :)

  7. Deda sad bi najpametnije bilo pobeci odavde sto dalje. Al od odmora nista za sad :( Evo nas zablindirani sedimo cel noc, i juce ceo dan, ovo je dosad najgore. Unutra racunam da je +50C a prozor da otvoris ne smes. Maski nema apsolutno nigde, sto je vrlo cudno s obzirom da retko ko na ulici nosi. Jos koji dan ovako blindirana ili cu da umrem od toplote ili od nekih cestica u vazduhu koje ne znam sta su. Gledao film Magla? E pa tako nekako Moskva izgleda danas.

  8. Morti, i dalje se pokrivam mokrim carsavom, sto ima donekle efekta na ovu jaru u sobi, ali nema apsolutan efekat da ni unutra ni napolju nema dovoljno kiseonika. Kao da sam na 4000m nadmorske visine. Disanje na skrge. I sto je najzanimljivije kazu ovakva situacija do 10tog avgusta. Znaci sedenje na +50C. Vrlo zabavno.

  9. tijanatixy says:

    :))) mi( moj dragi i ja) sve te pokusaje zovemo Tetris.Pre spavanja odigramo kombinaciju, ajde zatvori ovaj prozor , otvori ovaj, ne ne taj mali otvori veliki zatvori, ajde ventilator levo desno, nek udara vazduh o zid, krevet, nek se rotira, nek stoji.. daj pokvasi carsaf stavi na prozor.. ej skini onaj sa drugog prozora iz druge sobe i opet pokvasi osusio se(a tek proslo 15 minuta)….i tako odigramo partiju tetrisa. gore navede sve tacke su mi i te kako poznate..:))))..

  10. Ja prvi put u zivotu spavala sa mokrim carsavima. Koza mi se napatila od silne vlage. Drzala prozore jedno vreme zatvorene, a onda na ivici nervnog sloma ih otvorila, sa sve mokrim maramama koje polivam na svakih sat vremena. U sobi mi je bio akvarijum, jos malo pa bi ribe pocele da plivaju. A kiseonik u tragovima!

Leave a Reply