O kuvanju i drugim mudrolijama

Mene nema pa nema. A onda roditelji pocnu da se brinu pa moram da se oglasim.

Sta se radi u Moskvi ovih dana? Radi se. Uci se nemacki. Kuva se.

Valjda kako krene losije vreme, kisa, vetar i hladnoca, tako ti i sopstvena soba izgleda izuzetno privlacno. Sta sve mozes u jednoj sobi? Pa mozes da citas, slazes puzzle, ucis nemacki, a ako iz sobe izadjes do kujne, mozes svasta nesto lepo i da skuvas. Hajde da ne gnjavim da sam isprobala gomile nekakve ribe, od pecenog сибаса (stagod to bilo na srpskom) te треску, форель,  палтус, кефаль, карп…Pola od ovoga nemam pojma sta je. Bitno je jedino da se u radnji kupi fino ociscena riba, a recept generalno glasi:

Posolis ribu, pobiberis, namazes belim lukom, nauljis maslinovim uljem i direkt u rernu. Treba nekih pola sata do 45 minuta da se fino ispece. Zatim klasika, iscedis malo limuna, a sluzis sa krompir salatom. Savrsenstvo!

Ponekad se iznerviram u restoranu, kad npr. narucim bruskete i to za citavih 380 rubalja, (oko 9.5 evra) a pritom dobijem 2 parceta hleba i cekam ih jedno dva sata. E onda lepo odem kuci i sebi samoj i dragim osobama napravim bruskete koje em su jeftine em potpuno fenomenalne!

Bruschetta

Bruschetta

Recept je vrlo jednostavan: nekoliko parcadi belog hleba ili bageta, premazati maslinovim uljem, poredjati na pleh i staviti u rernu da se malo zapeku oko 10-15 minuta. Kad hleb pocne da mirise, izvaditi ga iz rerne i natrljati belim lukom (ko ima onu masinicu za gnjecenje, moze i ceo  cesanj da izgnjeci i namaze). Dok se hleb pekao isecka se paradajz, posoli, pobiberi i zatim se rasporedi fino na parcad hleba. I da, bosiljak je obavezan, svez a moze i susena zamena. Za svez nema nikakvih izgovora. Ako moze u mojoj moskovskoj sobi da raste moze bilo gde  u svetu. Zato molim lepo drage kuvarice i kuvari, bosiljke u ruke!

Caprese

Caprese

Ako ste ikada razmisljali na temu sexy klope, evo jedne sasvim jednostavne plus zavodljive vecere. Vegetarijanci, molim, zapusite usi i zatvorite oci, ovo nije mesto za vas! Steak, ili prosto govedja snicla, ispecena brzinski na tiganju, pet minuta s jedne strane, pet sa druge. Dodatak-krompir pire. Nekako mi je krompir pire eroticniji od pomfrita. A salata nesto sto je za svakog super sexi-kapreze. Ko ne zna sta je kapreze- evo ga ovde. Dakle, mozzarela, plus paradajz plus balzamiko plus maslinovo ulje. Sve to rasporediti ukrug servirati. Vino pod obavezno uz ovo. Crno. Suvo. Sta ide posle vecere to cete sami morati da smislite.

Slike odgore nisu moje, nekako uvek prvo pojedem pa se setim da treba mozda da fotkam (ako vec na blog kacim). Moj  kapreze je bio identican kao ovaj samo zamislite jednu tufnastu zutu musemu, i slika ista:)

Do sledeceg kuvanja!

This entry was posted in blog, moskva, recepti, relax&enjoy and tagged , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to O kuvanju i drugim mudrolijama

  1. Marica says:

    Guten Abend :)
    E bas je fino citati te ponovo. Sa ovim slikanje hrane, imam apsolutno isti problem. A steta imam najbolji vegeterijanski kuvar na svetu i milion super recepata u njemu.
    Ja jedino uspevam da uslikam slike kojekakvog testa, jer to ne jedem a zbog Miljana bas cesto pravim. Tajna je u ovom, da ga ja ne jedem ;)

  2. Walker says:

    Hm… nikad mi nije palo na pamet da ovaj blog ima veze sa kuhinjom :)

  3. zakeralo says:

    Konacno si pocela da dises i kuvas.

  4. Marice, lenja sam mnogo, znam:( Pazi nekad i fotkam al ponekad stvarno hrana nestane pre nego dodjem do ideje za fotografisanje. E pa nemoj da si skrta, daj i nama pokoji dobar recept iz tog fensi kuvara!

  5. Walker, ti pises, pa prestanes, pa pises? Sta se desava? I da, ziveli netvobes, opet imam normalan feer reader. Bloglinesi prstaju s radom. A na bloglinesima tvoj feed mi nesto stucao:)

  6. Zakeralo, kuvam ja stalno, al slabo publikujem. U frizideru je trenutno gibanica al od lavasha. Mora se covek bez kora za gibanicu snalaziti!

  7. Gil-galad says:

    E, to (ne)slikanje spremljene hrane izgleda da je “globalni” blogerski “problem”… :D

    Odlichna ideja, i za bruskete i stek! :) Glede ovog drugog, kad nema bifteka, najbolji deo (buta) je tzv. ruza. Imam jedan odlichan recept gde meso 24h stoji u crnom vinu, ali bih to definitivno morao da ufotkam…

    Pire rules! Ua pomfri!!! :mrgreen: Riba uvek u rerni (ili grilovana), slazem se s tim takodje. ;)

    Kao i uvek, odlichan coolinarski post.

  8. elektrokuhinja says:

    Gil, jos kad bi mi rekao tu “ruzu” od buta na ruskom, bila bih ti zahvalna. U Rusiji ovi delovi se dele po nacinu spremanja: meso za pecenje, meso za bujon, meso za przenje. :D

  9. ivana says:

    Retko ostavljam komentare, ali prosto si me isprovocirala :) vise puta :) Odlican ti je blog. Citam ga kad god stignem (se setim :) i svaki put bas prija! Moskva mi je inace posebno draga – podsetila sam se svojih utisaka citajuci tvoje, prethodne! Idem sad da vidim ima li sta novo kod Jefimije :)

  10. O, dobrodosla Ivana!
    Bila si u Moskvi? Ja cu jos malo ovde a posle neke nove destinacije. 3 godine Moskve je dosta…

  11. ivana says:

    Hvala, hvala :)
    Bila sam, dva puta po mesec dana i rado bih opet. Nadam se da ce mi se u skorije vreme ukazati neka prilika makar na nedelju dana. Pozdravljam te!

  12. Jef says:

    Super text :-)

    Bruschetti i Caprese salata su mi omiljeni :-) Ne znam zašto, ali nikada ih nisam sama pravila. Sad si mi baš dala inspiraciju!

  13. Walker says:

    @Elektokuhinja
    Pišem ja više no ikad pre, samo na različitim adresama. ;)

  14. tijanatixy says:

    slika broj dva caprese..na mocarelu sir dodati kasicicu pesto sosa…mmmmm njam…

  15. Jef says:

    Pravila sam bruskete po tvom receptu i danas cu opet!

  16. elektrokuhinja says:

    Jao osecam se kao majka koja je poslala svog sina u svet!!!:D

  17. Jef says:

    Ahahahahah

Leave a Reply