Letovanje u novembru

Šta je to gde možete tokom cele godine letovati, za male pare, a nije daleko, a ima na svakih pola sata po jedan let iz Rusije? Jegipeeeet (što bi rekli rusi ili) Egipaaat što bi rekli mi:)

Odlučim se ja kao i svaki normalni Rus da napokon iskoristim priliku i zaputim se ka južnim ruskogovorećim predelima. Hurgada je otprilike isto toliko ruska kao na primer jedan Suzdalj nedaleko od Moskve. Em svi govore ruski em je sve napisano na ruskom. Mamma mia.

Elem, ideja je bila-pobeći na nedelju dana iz prethodnice ruske zime (čitaj bljuzga, sneg i kiša, vetruština i mrak do 8 ujutru) i odspavati koje jutro na plaži. Zatim  popiti pokoji koktejl, bućnuti se u krasnom moru par puta,… hmm možda jedna knjiga kao šlag na tortu, ah da, uživati u all inclusive-u (tj raditi na proširenju želuca koliko god se može).

Nekoliko upečatljivih događaja (možda za one generacije koje se odluče za Egipat ovo bude od dragocenog značaja).

1. Par, mlad, ruski. Ona našminkana od ranih jutarnjih sati. On nacvrcan od ranih jutarnjih sati. Ona nezadovoljna i po ceo dan mu prebacuje jer je nacvrcan/flertuje sa mlađima od nje. Jer neće da ide na ekskurzije sa njom. Jer joj je upropastio odmor. Vrhunac je u 10 ujutru, on uzima 4 pića odjednom, a ona ga (paj sad) pljune pritom u lice! Lepota. Odlazi u sobu i viče da uzima sledeći let iz Hurgade. Čini mi se da su zapravo njih dvoje savršeni jedno za drugo.

2. Hello! Where are you from? Where are you staying? First time in Egypt? Na ova i slična pitanja ako ste pomislili da je simpatično što svaki stanovnik Egipta traži odgovor,  e pa grdno ste se prevarili. Ova pitanja su samo puka uvertira za BILO ŠTA što egipćani žele da vam uvale. Od taksi vožnje preko suvenira, papirusa, ekskurzije, ronjenja masaže…Na ulicama Egipta važi zlatno pravilo Ne okreći se sine. Ako vas neko pita nešto, ako vas neko ponudi nečim, nipošto ali nipošto ne odgovarajte. A što je još važnije-nikada ni po koju cenu ne ulazite u radnju na nagovor prodavca. Ko jednom uđe u egipatsku radnju taj izaći u skorije vreme neće!

3. Egipatska klopa je super. Kogod vam kaže suprotno nema pojma šta je dobar zalogaj. Imaju odlične zakuske, humus, kuskus, okru, patlidžane na sto načina, supe raznorazne, kolačiće svih tekstura i ukusa, ma svašta raste oko tog Nila i svašta imaju. I kad pročitate da je neki tamo Englez bio nezadovoljan klopom u Egiptu razmislite dva puta. Taj mora da jede onu njihovu marmeladu  od luka po ceo dan i kobasice. Egipatska hrana je njam! Zato trenutno patim od proširenja želuca, je l te.

Kao i uvek, foto priča:

Naš super duper hotel. Plaža i bazeni, i swim-up bar da pijuckate direkt iz vode, i ležaljke, i sunce...milina jedna

Naš super duper hotel. Plaža i bazeni, i swim-up bar da pijuckate direkt iz vode, i ležaljke, i sunce...milina jedna

Ovako izgledaju tipične Egipatske zgrade. Ova je konkretno sa puta u Luxor.

Moi i hram Karnak. Pričao je nešto naš vodič na egipatsko ruskom, ja sam polaprespavala, al da impozantno deluje, to svakako. Ovaj niz stubova me posebno dojmio, te sam se međ njima i slikala.

Karnak

90 posto stanovništva Egipta živi u ovom uskom pojasu doline Nila. Ostatak zemlje čine stene i pustinja. Ah da i resorti na moru. Fascinantno.

Hram Hathepshut. Uklesan u steni. Bili smo i u dolini kraljeva ali je fotografisanje bilo strogo zabranjeno. Dolina kraljeva je zapravo skup grobnica (Ramzes ovaj, Ramzes onaj, Tutankamon itd... unutra su hijeroglifi po zidovima a najveća blaga iz grobnica se nalaze po Londonu Parizu i Sankt Petersburgu.:)

Ovo nas je slikao neki lokalni mudžahedin. Ja sam se iskreno brinula za svoju kameru, ali na kraju ispade da je, kao i svi egipćani samo želeo pokoju paru tj bakšiiiš. Od bakšiša se pobeći ne može.

Zalazak sunca i Kolosi Memnona. Isklesani iz jedne stene, visine oko 23 metra!

Ovaj mi je pogled bio omiljen. Upravo u sumrak, ivica bazena se stapa sa crvenim morem koje se stapa sa nebom i sve nekako izgleda sanjivo. Tako ja sednem na ivicu bazena, sa koktelčićem u ruci i samo gledam ispred sebe. I ništa ti više ne treba. Odmor savršen.

This entry was posted in putovanja, relax&enjoy and tagged , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Letovanje u novembru

  1. Deda says:

    Leleeleto sto je lepo!! :P
    I Deka bi sine brate! :D

  2. patkica brckalica says:

    He he,postala si prava ruskinja.Koliko sam uspela da vidim rusi su tamo samo jeli i na plazi i na bazenu.Po tome ih prepoznas,a nas iz Beograda i okoline po psovkama , obilasku egipatskih grobnica i muzeja kao da su to dobili za lektiru.

  3. Jef says:

    Sjajan opis para sa pocetka price.
    Oni stvarno i jesu jedno za dugo:-)
    Znaci, preporucujes novembar u Jegiptu?

  4. Deda, ja bih se odmah vratila. Jedna nedelja je slabo za potpun oporavak i odmor.

  5. PB, Sreca pa nije bilo puno Rusa u hotelu. Al spazis ih sa 100 metara nepogresivo.

  6. Jef, novembar je totalno okej. Za mene kojoj 30 stepeni je i vise nego toplo. Nocu je oko 20, znaci dugi rukavi ako izlazis. More nije toplo kao tipa karipsko al moze da se pliva bez problema. Jos nikad se nisam okupala u tako toplom moru kao sto su Karibi, pretpostavljam da su sva ostala svetska mora hladnija…

  7. Jef says:

    Persijski zaliv je užasno topao.
    Najtoplije more koje ja osetih.
    Al verujem da je Jegipat sličan.

  8. LLara says:

    Ako budem isla u Egipat, isto cu ovako, kad su temperature do 30 stepeni

  9. tamburix says:

    Hehe totalno ista iskustva smo imali :)

    Ja sam ya stavku 2. primenjivao Šarkijev savet – gledaj kroz njih kao da su providni, neka ti se pogled izgubi 3km u daljinu…

  10. tijanatixy says:

    hahahahahahahaahha jao divnoooo. ja imam milion dogodovstina iz te hurgade i sharma. super je blog. kao znaju sve jezike, pa kada kazes italija , spanija.. francuska… srbija..rusija.. nemacka.poljska.. sve jezike kao pricaju, odmah te pozdravlja na jeziku odakle si, ali ako kazes island,grcka, malezija… zbune se potpuno, pa smo imali tu taktiku..
    A Kada sam bila sa sestrom u Tunisu, isle smo na izlet . I neki “ludak” nas je smarao u tom cuvenom sidi bu saidu, i kada je skapirao da smo iz srbije , poceo je da prica sve najgore srpske psovke, neke cak i nisam znala da postoje. bio je jako srecan i ponosan sto je izdeklamovao sve sve sve, a onda je krenuo da peva pesmu , “sta ce zena sama u kafani” na srpskom(ma koja pesma to bila )- sestra i ja smo bezale od ludaka , on je trcao za nama govoreci spovke najgore, uletele smo u bus i spasile se. isle smo sa nekom grupom nemaca sasvim slucajno i nas dve iz srbije pa niko nije razumeo blam. hahaha e nasmeje me svaki put kad se setim. inace april oktobar su super za egipat

  11. super says:

    Genijalno nisam znala da je Egipat moguce posetiti u oktobru za male pare :)

Leave a Reply