Tri vikend crtice

Klizaliste na Parku Pobede

Klizaliste na Parku Pobede

Stigla zima. Ona prava, ruska, sa snegom koji svaki dan veje, na oko -13C. Ujutru me budi zvuk lopate naseg lokalnog tadzika koji svako jutro cisti sneg ispred zgrade. Otvorila sam sezonu klizanja. Tako se covek fino ugreje da se na debelom minusu klizas raskopcan. A koncept moskovskog klizanja je sledeci: klizes, pa u kafanu na caj/kuvano vino, pa opet klizes i tako satima. Dok ne padnes od umora. Posle klizanja se bas fino spava.

Krofne

Krofne

Pravila sam krofne. Po prvi put i bile su fantasticne. Recept je nekako ovako:

kockica kvasca (40grama cini mi se da je bilo pakovanje)
50gr maslaca
casa mleka,
kilo brasna,
tri jaja
secer moze al i ne mora (ja ga stavila nisam).

E sad, uzmes malo mleka, kvasac i malo brasna, pa sve to u jednoj posudici ostavis na toplom (moze na radijatoru). Oko pola sata je sasvim dovoljno da kvasac pocne da radi. Onda tu smesu pomesas sa jajima, i brasnom i to je otprilike to. Pobrasnjavis sto, razvuces testo na debljinu 0.5-1cm i onda onako sa casom utisnes u testo i pravis krugove.
Svaki krug stavis u vrelo ulje da se przi, prvo jedna strana dok ne bude fino braon-narandzasta, a zatim obrnes na drugu stranu. Neka vas ne brine sto su krugovi pola centimetra-u ulju krofne “eksplodiraju” i uvecaju svoju zapreminu. Kakva pojava, kakva hemija! Ja sam kupila litar ulja, stavila u serpu i przila u tome. Jednom u 10 godina mi se tako prijedu krofne da to nije normalnio. Probala sam sve one dunkin donuts i neke ruske ponchike al nije to-to. Ove moje bejahu… ma savrsene. Otprilike nekih 18 krofni smo napekli i jeli u slast sledecih dana (svaka krofna mora da ima oko 1000 kalorija, njami).

Puzzla nova. Na podu. 3000 komada. Ko prezivi pricace. Za sada, gore desni ugao plus malo kraja. Nekakva bitka je u pitanju. Za mene od znacaja samo oblici, boje, svetlo i tako neki blesav osecaj srece sa svakim sklopljenim delicem. Ko je stari puzzlas razumece. Ko nije, nek mi se smeje, bas me briga:D

Puzzle

Puzzle

This entry was posted in moskva, recepti and tagged , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Tri vikend crtice

  1. Marica says:

    Divno!
    Ura i za klizanje i krofne i puzzle :)
    Bilo bi sramota, odrasla u vojvodini a da ne znas krofne zamesiti ;)
    Uvek se setim pop spire i pop cire kad se krofne spomenu :)

  2. elektrokuhinja says:

    Marice, sramim se stvarno sto ih ranije sa prvim “napadom” specificne gladi nisam umesila. Al da me vidis kako sam profi, cak i gibanicu u Rusiji pravim, i to bez svapskog sira i bez kora.:) Zamene su iz raja izasle. Moracu jedan post specijalno na temu raznoraznih alternativa u kuvanju da napisem.

  3. leva noga says:

    bas sam skoro gledala film o ovoj tvojoj trecoj crtici – puzzli.

  4. LN, ja pokusah da ga nadjem da skinem, film se moze naci ali nema nigde subtitlova. Imas neki dobar link?

  5. leva noga says:

    hm, ja sam taj film gledala na festivalu autorskog filma. trazila sam i ja sada ali nisam nasla nigde sa prevodom. steta, veoma je zanimljiv film, ali sigurna sam da ce biti nekog prevoda, mozda kasnije. ipak je to novi film.

  6. Jef says:

    Moras da prekines sa ovim receptima, jos ces me namiti da pravim krofne :-)

  7. Jef, sta fali namaljivanju na krofne. Divne su, i vazdusaste i mirisljave i sa dzemom od kajsije savrsene!

  8. zelena krofna says:

    Slika prva:Ledeni pingvin s krofnom u ruci.
    Slika druga: Vasa ili Mica taksi docekuje ledenog pingvina.
    Slika treca:Pingvin u ns.

Leave a Reply