Biblioteke

Bibliothek

Bibliothek

Danas sam posetila novu štutgartsku biblioteku. Ne samo što je moderne spoljašnjosti sa specijalnim svetlosnim efektima noću, već je sama procedura pozajmljivanja knjiga na vrlo tehnološki naprednom nivou. Pogotovo za nekog kao ja ko dolazi iz kamenog doba. Sve je u fazonu touch screena, barkod čitača, te prisloni knjigu ovde,te karticu onde, pomeri se tri koraka unazad, (pljuni i reci om). Pa dobro, otprilike nekako tako. Na poslednjem spratu nalazi se kafe, a svaki  nivo raspolaže čitaonicama, krevetima, foteljama, trosedima, dvosedima, nekakvim nišama za čitanje, kompjuterima… Na raspolaganju za iznajmljivanje stoje knjige, dvd filmovi i muzički cd-i.

Bibliothek

Bibliothek

Pored toga mogu i da se prelistaju sve moguće novine, časopisi, i ko zna šta još… Vrlo me je zainteresovao deo koji se zove Schlaflos Bibliothek koji je otvoren 24 časa, u prevodu biblioteka za nesanicu. Za moje nesanice to bi taman bilo rešenje, no ovih dana mi se dešava da u 10 odmarširam u krevet tako da, sačekaću do nekog novog napada, a onda pravac u biblioteku.

Ja prosto volim biblioteke. Vrlo su praktičan izum. Iznajmiš knjigu, vratiš je kad je pročitaš, i to obično za neku vrlo simboličnu godišnju sumu. Da se ja pitam, živela bih u biblioteci.

Библиотека Имени Ленина

Библиотека Имени Ленина

Sećam se svoje posete moskovskoj Biblioteci Imeni Lenjina. Ranom zorom zaputismo se nas nekoliko u biblioteku. Zašto ranom zorom, ne sećam se sad ali mora da je bio neki dobar razlog. Sećam se da je godišnja karta bila nešto tipa 5 evra, plus dobiješ divnu karticu za koju te tamo ufotografišu na licu mesta. S obzirom da smo prethodno veče svi izašli a ustali rano, ne čudi me da su te fotke nešto najjezivije što sam ikad videla. Od knjiga nažalost ne može ništa da se vidi  jer se Rusi verovatno boje da se nešto ne pokrade. U pitanju je vrlo komplikovana i mukotrpna procedura pozajmljivanja knjiga, piše se na neke papiriće, pa se papirić preda na šalteru, a na sve to se čeka priličnu večnost, a nekad čekaš da ti donesu knjigu po tri dana. Tako da odustasmo od ideje pozajmljivanja, i umesto da uplatimo jos 5 evra za zvaničnu turu po biblioteci, zaputismo se u ekskurziju u sopstvenoj režiji. Protrčali smo kroz sve čitaonice, pomirisali wc-e, šunjali se ne bi li uspeli da  pronađemo bar neku prostoriju sa knjigama ali avaj…Moskovska biblioteka je jedna velika čitaonica, a knjige se ne smeju iznositi napolje. Čitaonice su klasične, sa visokim plafonima, onim zelenim lampama kao iz starih filmova, starinskim klupamai foteljama a čak mi je palo napamet da je ta biblioteka jedna velika zavera jer od knjiga tamo nema ni traga. Šta su oni silni ljudi po čitaonicama čitali za mene će verovatno ostati zauvek misterija.

A sad, knjigu u ruke!

This entry was posted in knjige, Stuttgart and tagged , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Biblioteke

  1. Marica says:

    Kao sto ti rekoh na fb-u ja i dalje nisam obozavalac tog tipa uredjenja kada su biblioteke u pitanju. Dok sam bila student cesto sam ucila u bibliotekarskim citaonicama. Moja omiljena je bila u univerzitetskoj biblioteci. I imala je te zelene lampe, ogromne drvene stolove i vrlo udobne foteljaste stolice. Ponekad sam koristila citaonice gradske biblioteke (one na kraju Kneza) i one su mi bile manje drage, ali su imale prednost da si pored Kalemegdana, pa su pauze bile prijatnije. Ne znam, generalno volim drvo i masivne stvari, a nekako mi ta tvoja deluje previse futuristicki, kao da je Bil Gejts dizajnirao i opremao – bice da mi zato ne pase :) Kad su biblioteke, citaonice i knjige u pitanju vrlo sam staromodna. Nego, super je sto radi 24h, u Berlinu nisam nasla ni jednu da je otvorena posle 7-8, zavisi od dana u nedelji. Moracu negde da posetim tu tvoju biblioteku, bas me zanima kakav bi utisak ostavila “uzivo”. Mozda meni samo ova cinjenica da dolazimo iz kamenog doba, ne dozvoljava da se opustim i uzivam u bibliotekama iz buducnosti :)

  2. elektrokuhinja says:

    Marice, što volim kad mi napišeš ovako jedan izdašan komentar. :)

    Stvar je u tome ko šta više voli. Meni su se oduvek sviđale novotarije u svakom pogledu i tako neka simetrija mi je vrlo privlačna na oko. Volim novu modernu arhitekturu ali svedenu, bez kiča i ovo mi je pravi primer tako nečeg. Dobro, treba se navići i na ceo postupak iznajmljivanja, prvo sam se osećala kao dinosaurus, morala sam čak i jednu ženu da zamolim da mi objasni kako sve to funkcioniše jer sam bukvalno 10 min stajala i nešto potpuno nebulozno pokušavala bez uspeha.
    Hajde dođi dođi u Štutgart da ti osladim biblioteku:)

  3. Ivan says:

    Hvala za opis biblioteka :)

  4. leva noga says:

    e ta za nesanicu bi mi bas odgovarala, trenutno sam u mucnoj fazi “ne mogu da zaspim”. svidja mi se i nemacka i ruska biblioteka. mozda bi mi najvise odgovaralo nesto izmedju. moderno tehnoloski, a staro enterijerski :)

  5. sandra says:

    .)) mmmmm. kakva lepota. i ja sam jedan od obozhavalaca i poshtovalaca biblioteka. svidja mi se tvoja ideja o preseljenju u istu.) sjajno.
    nikada nisam uchila u chitaonicima. … a sad se pitam zashto.)

  6. elektrokuhinja says:

    Ln, meni nesanice dolaze i odlaze u zavisnoati od bezbroj mnogo fsktora. Tipa da li se nerviram, da li sam zadovoljna ili ne, da li sam se prejela, pritisak napolju, bol u krstima, cena nafte, vreme, horor filmovi pre spavanja, buka odgore, buka odole itd. Srecom pa u poslednje vreme dobro spavam. Inace sam skoro kao neka baba:)

  7. elektrokuhinja says:

    Sandra meni jedino citaonice pomazu kad sam potpuno bez inspiracije da ucim. Na svim ostalim mestima tu je telefon internet, skype, chat, radio, kafa, caj, klopa, i mos zaboraviti na koncentraciju.

  8. jef says:

    Super tekst! Bas me je nasmejao deo sa pljuni i reci oooooom :-)))
    Ja vec dugo nisam clan biblioteke, mislim jos od vremena srednje skole. Na zalost ili kupim knjigu ili je pozajmim od nekoga ko je kupio…

  9. tijanatixy says:

    bilbioteka u studgartu ti je extra.JA sam ucila u biblioteci u zemunu. drvena u potkrovlju. veliki stolovi klupe, sve je nekako ususkano i super.Mada imala je bug. Dolazili su penzioneri da citaju novine pa sednu “sricu ” glasno nekako citaju, pa ufcu , pufcu..pa nerviraju. izvinite penzioneri ko zna kakva cu ja biti…ali treba odvojiti celine namena povrsina :)))))))))))))) http://zyalt.livejournal.com/293759.html?thread=17119103. PRILAZEM LINK BIBLIOTEKE U AMSTERDAMU prolazila pored a nisam usla kakva greska..

Leave a Reply