Bilefeldske zanimljivosti

Detaljno se bavim tematikom: sta ima u Bilefeldu i kako se zabaviti u ovom gradu. Grad nema neku fantasticnu ponudu kao na primer khm khm Moskva a ja naviknuta na zivahnu moskovsku ponudu trudim se iz petnih zila da nadjem sebi zivot&zabavu. Pa evo nekoliko crtica sta to Bilefeld ima sto ostali nemaju. Ha!

Dr Oetker

Dr Oetker

1. Dr Oetker. Svi poznajemo njihove pudinge i praskove za pecivo, ali Dr Oetker nudi takodje odlicne pizze, razne jogurte i  ko zna sta jos. Fabrika im je prilicno velika i nalazi se na glavnoj zili kucavici grada, a glavna zgrada je izgradjena negde 1700 godine (ako me pamcenje ne vara) i izgleda kao modernizovan zamak. Ako prolazite pored fabrike, oseticete mirise pudinga i vanile. Fabrika nudi i turu zvanu Dr Oetker Welt, koja podrazumeva obilazak fabrike i degustacije proizvoda, ali je mnogo skupa kazu kolege, pa to kad budem goste imala koji su zainteresovani, mozda napravim izlet.

 

Glück und Seeligkeit

Glück und Seeligkeit

2. Glück und Seeligkeit. Restoran u crkvi. Odmah preko puta Dr Oetkera, ambijet je nestvaran, nekadasnja crkva je pretvorena u restoran, i evo kako to otprilike izgleda. Jos nisam isprobala ali je to pod must-stavkom.

 

 

 

 

 

Hermannsdenkmal

Hermannsdenkmal

3. Hermanns Denkmal, ili ti spomenik Hermanu, spada navodno u drugu najposeceniju znamenitost Nemacke (sta je prva ne pitajte me), sto je iznenadjujuce s obzirom da je spomenik u pitanju. Ja bih kao znamenitost Nemacke navela verovatno zamak  Lorelaj ili katedralu u Kelnu,… U svakom slucaju, Hermanov spomenik me ceka kao turisticka destinacija, cim se usudim da se popnem u Teutobursku sumu. Koja nas vodi  do cetvrte stavke:

4. Teutoburske sume. (Teutoburger Wald). Bizarno deluje da jedna suma deli grad na dva dela (a ne npr. reka) Nekako su mi gradovi uvek povezani s rekama, pa mi je ovaj grad utoliko cudniji sto ga na dva dela deli planina sa sumom. Moze se lepo setati, voziti bajs, grilovati, trcati i odmarati. A kad smo vec kod sume, tu se nalazi i

Olderdissen

Olderdissen

5. Olderdissen, zoo park sa zivotinjama iz ovih podneblja. Dakle, malo lisica, malo vukova, orlovi, dabrovi, jeleni, zecevi… Lepo je sve i simpaticno uredjeno, za klince ima gomila sadrzaja.

 

 

 

 

Molim lepo. A ko bude u prolazu, poziv na kafu ne odbijam!

This entry was posted in Bielefeld. Bookmark the permalink.

5 Responses to Bilefeldske zanimljivosti

  1. Jef says:

    Sviđa mi se ova ideja sa restoranom u crkvi!

  2. leva noga says:

    secas li se mirisa cokolade iz crvenog oktobra? mmmm…

  3. elektrokuhinja says:

    Jef, ja sam ionako protivnik crkava pa mi ovo dodje kao neka svrsishodna gradjevina sad.

  4. elektrokuhinja says:

    LN, ne osetih Krasnooktjabriskij sokolad ali se vrlo dobro secam Babaevskog, koji je na Sokolnikiju bio. Tamo sam, po navici i omamljena mirisima morala smesta da kupim cokoladu na izlasku iz metroa…Ceo Sokoljniki je mirisao… Vot i ssilka:
    http://www.babaevskiy.ru/ :)

  5. Pingback: WWW.XMC.PL

Leave a Reply