Svi putevi vode u …

Obecala sam redovna pisanije a na kraju – cvrc. Kao sto to biva sa obecanjima… zaboravis, ne znas odakle da pocnes, kako da zavrsis i uopste da li to ima bilo kakvog smisla. Al sad posto sam Zoci obecala post o Rimu, evo ga!

Moj hotel je bio u samom centru. Mala malecka soba, sa pogledom na dvoriste gde se suse gace i carape i gde neka mamma kuva po ceo dan, osecala sam se kao prava rimljanka. Soba je sluzila iskljucivo za spavanje, a klima uredjaj je bio savrsenstvo. Bez klima uredjaja u avgustu bolje da ni ne pomisljate na Rim.

Piazza NavonaPosebno je  kupljen outfit za tri dana na plus 35C, i tabananje po starom kamenju. Sesir je pod moranje, naocare za sunce (juhu!) i sandale ili patike.  Prva stvar – trebaju vam jako jako dobre i udobne cipele. Niposto baletanke, i ostale gluposti-patike sa debelim djonom. Ja sam se nasetala i nahodala toliko da sam u 8 uvece bila u hotelu i nisam mogla da se pomerim.

Rim je pun turista. To moze pomalo da nervira jer se u nekim momentima covek oseca skoro kao deo stada. Srecom Rim je velik, pa moze za svakog da se nadje neki interesantan kutak.

20150812_185853Prvi dan sam mislila da moram sve da vidim. I fontanu Trevi i Panteon i Piazzu Navonu i Tibar i Vatikan.  Ma svasta sam ja za jedno popodne sebi isplanirala. Nije ni cudo da sam dolazila potpuno izmorena, ali onako slatko izmorena. Kao sto rekoh, nakon takvog jednog dana samo bih se stustila u krevet, i spavala u cugu dobrih 10 sati bez problema. Rim je odlican protiv nesanice.

Drugi dan sam shvatila da cu sve sto zelim uspeti da vidim, pa sam pocela malo i da uzivam. Sednem na kafu i tako mi je dobro. Gledam okolo, gledam onu lepu Piazzu Navonu, pijem espresso, pa onda jos jedan, pa jos jedan. Sednem negde na vino. I meni dosta.. Kafa je uvek odlicna u Italiji. Vino je prvoklasno. Sedela sam po najoskudnijim polukioscima sa tri sendvica i kafe automatom, i  pila prvoklasno vino. Uopste se ne salim.

Forum RomanumOnda sam jedan dan rezervisala za anticki Rim. Od Koloseuma preko Forum Romanuma, to vam je da se izgubite i ceo dan da istrazujete. Ma nista mi nije smetalo, ni puno turista, ni vrucina. Zapravo, vrucina mi je godila. Dosla sam iz hladnog i vlaznog, usred avgusta. Cak sam ponekad i sedela na suncu, u ovoj Nemackoj, covek se nakupi neke vlazne hladnoce koja se useli u kosti. Sad pricam kao neka baba ali imam utisak da sam mnogo osetljivija postala.

Kao slag za kraj ni ne znajuci obrela sam se u Trastevere-u, delu grada koji je sa druge strane Tibra.  Tamo sam se osecala kao kod kuce. Male simpaticne ulice bez turista i restorani gde se dobro jede a za male pare. Sledeci put cu definitivno tamo uzeti sobu.

Tri dana to je ekspres tura. Mozete u Rimu provesti nedelje a da vam jos treba. Umetnost  je na svakom koraku, istorija je svaki centimetar. Kafici i restorani primamljivo vas zovu, shopping na sve strane odvlaci vam paznju.  Ali kao jedno malo osvezenje da pokupite tu dobru energiju – tri dana su sasvim okej. Pod uslovom da vam ne smeta da u 8 uvece vec lezite sa bolnim nogama u krevetu.

 

This entry was posted in Bielefeld and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Svi putevi vode u …

  1. LaraR says:

    Ja sam za Rim u periodičnim ponavljanjima! Evo jedan moj mali osvrt, bazira na tri posete u različitim fazama života http://www.danas.rs/danasrs/periskop/ukusi_i_boje_grada.48.html?news_id=288202

    Prve dve posete su isto bile u vrelim danima, na drugim mestima bih insistirala na sedenju u hladovini, u Rimu je i vrucina bila okej. Mada je maj najbolji

  2. Marica says:

    Divno. :)
    Ja sam nešto pretrpana poslom ovih dana i svaki dan pomislim da negde šmugnem na odmor. Taman sam s tobom malo skoknula do Rima. Prijalo je. ;)

  3. elektrokuhinja says:

    Laro, to sto si napisala za sandale ziva je istina. Ja sam svoje omiljene kupila doduse ne u Rimu ali u Italiji, na jezeru Komo. Italija je savrsena za shopping, ja kakve god cipele da vidim, sve su mi dobre. I haljine. Al haljine ne mogu ovde da nosim, one lepe leprsave. Mnogo je hladno leti :(
    Sledeci put ima da organizujem prolece u Rimu. I mislim da ce to da mi postane tradicija, da na putu do Srbije svratim u Rim. To je grad za mene :)

  4. elektrokuhinja says:

    Marice ti ko sta radi samo zujis. Zavidim. Meni je ovo bio godisnji, al bas godisnji. Sledeci ce biti negde… ko zna,oko nove godine mozda…

Leave a Reply