Oliva

To moje maslinovo drvo sam dobila od kolega za 40. rodjendan. I divno je stajalo na terasi, celo prolece, zatim citavo leto, ali na jesen je pocelo da se susi. Leto je bilo vrelo, na terasi je bilo i po 60 stepeni a ploca se grejala kao tiganj. Masline u Grckoj stoje po ceo dan na 40 stepeni, ali avaj…moja severnjacka maslina je ocigledno od neke druge fele. Sasvim se sasusila i sparusila… U septembru sam je unela u stan i tu je maslina vodila neku vrstu hibernacije. Niti da skroz uvene niti da ozivi. A meni zao da bacam bilo kakve biljke, pa cak i kad ne izgledaju lepo. Sve racunam, i to je zivo bice…nemam srca. I tako sve do pre dve nedelje. Odjednom  je ozivela,  pustila nove listove, tanane i svetlo zelene.

Ja i nisam neki sjajan hobi-bastovan ali se trudim. Bas bih volela da mi cvece uspeva kao nekima, samo od sebe. Kod mene sve pocne lepo a zavrsi se… neslavno. Ili ih puno zalivam, ili premalo, ili ih sunce bije, ili su suvise u hladu. Neki nista ne rade, a opet im sve cveta. Ja im kupujem djubrivo, menjam saksije, dodajem zemlju, ali nista to kod mene ne pomaze. Prosto me sramota od komsija kad krene balkonsko bastensko cvece da se sareni a kod mene se sparusi posle dve nedelje, pa moram opet da kupujem ne bi li moj balkon isto tako lepo sareno izgledao.

Maslina ce se oporaviti a ni ja se ne predajem. Bice i od mene jednog dana bastovan u to sam sigurna. Eno brsljan na terasi raste sam od sebe i nista mu ne treba :)

 

This entry was posted in Bielefeld. Bookmark the permalink.

Leave a Reply