Kako mi je joga spasila zivot ( a i moral)

Pre nekoliko godina prozivljavala sam pakao na emotivnom planu. Em sto sam i sama bila nesredjena i nesposobna za vezu, vec sam upoznala nekoga ko mi nikako nije odgovarao. Taj neko se javljao kad njemu odgovara, a umeo je da ispari i na po nekoliko  dana. Jednom je nestao citavih nedelju dana a ja sam posumnjala da je mozda umro (inace svako ko mi se ne javi nekoliko dana, ja posumnjam na smrt, to mi je mana). E pa nije umro (a bolje bi mu bilo) vec  sam saznala da je otisao spontano u Egipat da nadje sebe. Onaj fazon: idem u manastrir, ili da putujem oko sveta, ili pak u Egipat da pronadjem smisao zivota  a usput se i okupam u crvenom moru. Tu  sam vec trebala da povucem rucnu kocnicu, ali zena je ponekad luda i blesava a ja sam bila i jedno i drugo te sam odlucila da jadan covek treba da da sebi oduska: svakom dodje zuta minuta. Naravno da nisam upoznala nikoga od prijatelja, rodbine, kolega, ama bas nikoga ko sa tom osobom ima kontakata. U nekim momentima mislim da sam tog lika izmislila, toliko mi je neverovatno da neko takav postoji. I tako smo se igrali macke i misa i uopste nista tu nije valjalo, od samog starta sve dok se ja ne upisah na jogu.

Krenem ja potpuno spontano da pohadjam casove joge, prvo dvaput nedeljno da bi to preraslo u skoro pobozno svakodnevno vezbanje. Ako kojim slucajem nisam bila u joga studiju, bacala bih se posla posla na joga prostirku i istezala se do besvesti. Taj moj jogin vam je jedan fenomenalan tip. Uz svaku vezbu on bi govorio koje su dobrobiti, kako na emocionalnom tako i na fizickom planu. Na primer, za uvrtanje u sedecem polozaju, ovako nekako:

Ova vezba je bitna za vase samopouzdanje i snagu. Iako ponekad izgleda kao da vas svakodnevica poklopi i pogrbi, uspravite se i ostanite verni svojim moralnim vrednostima!

I sad kad takvo nesto cujes nekoliko puta krenes stvarno da se preispitujes na sta bi moglo da se primeni. I meni tu klikne da ja nikako ne zelim to sto taj tip zeli, i da sam ja sama krojac svoje sudbine, i da sve to komplet nista meni ne treba.

Eto kako me je joga spasila da ne zabrazdim u jos mracnije vode iz kojih bi se bilo jako tesko izvuci. Na jogu i dalje idem. Od tipa ne znam ni gde je ni sta je a i ko ga j…! ;)

uvrtanje

 

 

This entry was posted in Bielefeld. Bookmark the permalink.

5 Responses to Kako mi je joga spasila zivot ( a i moral)

  1. Lure says:

    Pa eto, ipak je bilo nekakve koristi od njega ;) Ljude stvarno i teba posmatrati na taj nacin, svako ti donese nesto ili te bar nauci lekciju.
    Inace, vec duze vreme imam ne samo zelju, vec i fizicku potrebu da krenem na tecaj joge, al me sve to plasi dok god cirkus sa epidemijom traje. Ne znam ni koliko je bezbedno pokusavati sam :)

  2. Jef says:

    Sjajn tekst❤

  3. Marica says:

    Meni je isto joga silno pomogla.
    Nekako me je baš psihički i fizički uravnotežila.
    Na žalost u Singapuru ne mogu da nađem ni studio, ni tip joge koji mi odgovara. A to vežbanje od kuće ne upražnjavam redovno. Nije mi osećaj isti. Verovatno mi nedostaje moja jogina iz Berlina, koja je bila jedna mudra žena i često imala slične komentare u toku vežbanja kao tvoj instruktor. :)

  4. elektrokuhinja says:

    Lure,ovaj mi je doneo nekoliko lekcija.
    1.joga je jako korisna stvar.
    2: nikad ne pravi kompromise sa nekim ko te ne ferma ni pet posto,
    3. kad ti sestra kaze: ovaj ti je bas nizasta, veruj sestri ;)
    A sto se joge tice, jeste malo nezgodno, ali kod nas je bas zbog korone gomila njih odlucila da ne dolazi na casove, tako da imamo ogroman prostor, i razmak od oko 4 m sa svake strane, plus redovno se provetrava. A jogini su uvek vrlo pazljivi sto se zdravlja tice, tako da verujem da je to ok. Inace mozes odlicne videe da nadjes online, pocetnicke, i da krenes :)

  5. elektrokuhinja says:

    Marice, pa da li je moguce da u Singapuru nema dobrih teachera? Mada, i mogu da te razumem, kad jednom otkrijes nekoga ko ti odgovara, tesko je navici se na nesto drugacije metode. Ja ovog ne bih menjala ni za cup zlata :)
    A joga te bas postavi nekako, da budes ok, i da ti neku snagu i mirnocu. Ja ako zbog necega ne mogu da vezbam postanem opasno nestabilna :D

Leave a Reply