Tri vikend crtice- šetnja, moda & razbibriga

U nedelju sam se odlučila za šetnju, tu po komšiluku.

Petrovaradinska tvrđava, ali sa druge strane. Potrebno je napipati ulaz, tamo negde kod Trandžamenta, između jedne kuće i nekog raspadnutog kamiona, a zatim kreće iznenadjenje. Kroz šanac, stiže se na jedan puteljak koji vodi okolo-naokolo kriz gustiš pored streličarskog kluba, i izlazi na padinu s koje se vidi Novi Sad. Na ovom delu tvrđave nema žive duše, verovatno svi znaju samo za glavni plato. Pronašle smo i najbolje mesto za sedenje. Zid širok pola metra, ušuškan tako da niko tuda ne prolazi, sa muzičkom pozadinom (neka grupica entuzijasta je vežbala u obližnjem ateljeu) i uživancija je bila potpuna. Većina novosađana uopšte ne zna za ovaj deo a ja tvrdim da je upravo taj deo tvrđave najlepši.

Na glavnom platou je bila neverovatna gužva, i čini se da je većina posetilaca odlučila da se do samog platoa popne kolima. Čemu to? Zar nije čar malo prohodati i udahnuti vazduh. Malo fizičke aktivnosti nikom neće škoditi, a i nama pešacima je lepše da se ne provlačimo između kola. Ne sećam se da je kolima dozvoljen pristup na Kalemegdan.

Već neko vreme posećujem ovaj sajt i svaki put se prijatno iznenadim. Jedan helsinški coolhunter fotografiše ljude na ulici koji privlače pažnju svojim stilom oblačenja. Da li su to hevi-metalci, pankeri, uredno skockane žene za posao, ili pak srednjoškolci koji prate japansku modu-nije bitno. Ima tu svega i svačega. Od ručno-šivenih kombinacija do second-hand prerađevina. Ono što mi se dopada je izražena individualnost. Svi kao da se trude da se razlikuju što više međusobno. Što po bojama, što po stilovima. Interesantno mi je i kako se muškarci oblače. Da se kod nas neko tako obuče, verovatno bi proglasili da je gay. Kod nas važi i dalje ono pravilo-samo se utopiti u okolinu – pravilo uniformisanosti. I to pogotovo u muškom svetu. Patike i trenerka su i dalje omiljena kombinacija. I to trenerka ona šuškava. Za žene – ove godine je to bila kombinacija farmerke upasane u čizme. Žene su ipak, malo maštovitije. Bar menjaju iz sezone u sezonu. Trenerka i patike su stalna postavka poslednjih 15 godina. Aman! Nije moda samo fashion tv. Potrebno je imati i nešto što se zove stil.

Linkovi za razbibrigu:

Soviet Russia ima interesantan tekst o Juriju Gagarinu sa nekoliko video zapisa o kosmičkim putovanjima.

Na b92 putopis iz prve ruke o Jakutsku-najhladnijem gradu na planeti.

Prijatan dan!

This entry was posted in relax&enjoy and tagged , , . Bookmark the permalink.

32 Responses to Tri vikend crtice- šetnja, moda & razbibriga

  1. La Lara says:

    Guzve i kola na standardnim gradskim izletistima su mi nevidjeni smor

  2. rossanna says:

    Uniformisanost je i kod nas glavni fol. Bile su aktuelne farmerke u cizmama, sad su helanke sa nekim tunikama ili uske farmerke i baletanke…al je vrhunac bilo prije pet godina, kad je cijeli grad bio u ljubicastom!! pozdrav, anna

  3. Aman na sta lice oni muskarci! Meni je licno to grozno, nimalo mi ta ” moda ” nije kul. A to sto muskarci nose zenske ogromen torbe, to me je tek posebno grozno. A to je i ovde moda. Ako muskarac ne nosi svoju zenskastu torbu, onda obavezno nosi devojcinu ili zeninu torbu!? Dzentlmeni, stali! Svasta.

    Tvrdjava je super!

  4. Laro, zato se lepo pokupiš pa na neko ne-toliko-popularno mesto za vreme praznika. Bez automobila i gužve.

    Anna, da, da, uske farmerke i baletanke, to sam zaboravila. Kažu da je i ove godine ljubičasta u modi, bar ovde kod nas…

    Wtf, ja sam možda dala malo extremnije likove kao primer, al šta ja znam, meni to ok. Malo da razbije monotoniju. Volim kad imaju smelosti. Pa mi zapne oko za nešto tako nesvakidašnje. Nekako mi taj šareniš veselo izgleda. Nisam doduše znala to za ženske tašne (bolje reći nisam obratila pažnju). Mada, bolje i ženska tašna nego patike i trenerica za veče i grad. Dosta bre više.

  5. ominotago says:

    moram da se slozim sa WTF muskarac s torbom?!?!? WTF??? to kod mene ne moze da prodje, al nikako. a i inace nisam bas veliki pristalica extremnosti, bar u oblacenju.
    ah tvrdjava, ah moj Kalis, ah samo da je zeleno, sivo i kamenito… :)

  6. I2U says:

    Moze i na Kalemegdan kolima. S one strane gde je Zoo Vrt. ;)

  7. afroditta says:

    Zaista,nema nista ljepse,no vidjeti osobe na ulicama,obucene u neke svoje kreacije.Masta i smijelost su veoma bitni.Nisu svi obuceni po nekim mojim mjerilima ukusa,ali orginalnost im u svakom slucaju ne manjka.To cini sliku grada zivom,raskosnom bogatom i inspirativnom.Moda je na neki nacin kao sigurna luka,ako se slijedi,svakome je zagarantovan “pogodak u sridu”.Ali moda ne garantuje vidljivost ososbenosti,vec je samo uniformisanoscu zataskava.

    :)

  8. Siboney says:

    Uh, ja bih nosio nešto šareno. Ne zato da bih se isticao, već zato što volim. Blago vama ženama, možete obući (skoro) bilo šta i niko u vas neće upirati prstom na takav način kao kad bih se ja pojavio u tokidoki majici :)

  9. I2U, ali ne i tamo kod spomenika, zar ne? Kod nas dođu bukvalno do glavnog platoa, odakle možeš eventualno da se survaš u Dunav ili da iz kola gledaš na Novi Sad s visine. Ja mislim da ne bi morali čak ni iz kola da izlaze. Što? Kad su gore. Taman budu lepo unutra i sve vide odatle.

  10. Ominotago, nije poenta u torbi već u tom šarenilu. Nisam ni ja neko ko se nešto extravagantno oblači al mi lepo da vidim. Da se okrenem za nekim smešnim-šarenim outfitom.

  11. Afroditta, slažem se u potpunosti. Malo smelosti i mašte i da vidiš kako čovek može interesantno da izgleda.

  12. Siboney, šta je tokidoki majica? Sećam se nekog tvog posta o šarenim kravatama koje si nosio svojevremeno. I to je način da se ušareniš. :) Moj zet nosi kravatu s tasmanijskim đavolom i mislim da je to baš super.

  13. Дрво says:

    Уживала сам у тексту. Постоји раван између главног платоа и униформисаности. Недостатак маште, личне иницијативе, и углавном потпуно безуспешни покушаји да се буде Ин :)

  14. Drvo, vidiš, nisam uopšte razmišljala na taj način, al sad kad bolje pogledam, ima logike. plato i uniformisanost o principu kuda svi tu i mali mujo. Što na tvrđavi, što u oblačenju.

  15. Siboney says:

    Tokidoki – nisam ni ja čuo do pre tri dana. Na primer ovo: http://geekfling.com/tees/2007/11/tokidoki-td-emblem-allover-tee/

  16. tokidoki majca je super! ja bi to nosila :)

  17. Deda says:

    Razbribriga
    Gleda ginekolog ciganku pa je pita: Kako si gore skroz posedela a dole skroz crna?
    Ona : Pa , znate, gore -briga a dole -razbribriga…

    :D :P

  18. elektrokuhinja says:

    Deda, vickast si, moram priznati. :)

  19. ET says:

    Hahahahah, dedin vic je genijalan!!!

    Nego, ajmo na kafu.

  20. elektrokuhinja says:

    ET, aj! Kazi kada, ja sam free, to su vec i vrapci naucili.

  21. ET says:

    Sutra?
    Popodne?

  22. Sutra sam u bg. Aj prekosutra? Popodne?

  23. ET says:

    moze!
    prebacicu onda bazen tomorow

    deal

  24. Milena says:

    Imamo mi puno lepih mesta za koje masa ni ne zna da postoje. Muz i ja smo se super proveli u recimo Bachu i okolini, a zadnji put u Golubcu. Inace, nisam ljubitelj guzve, pa obicno posecujem poznata mesta van sezone. Na tvrdjavu smo redovno isli po raznim nepogodama :-D. Pesaka, naravno!

    Taj web sajt moram obavezno da pogledam. Skroz mi se dopada ideja. Ovde se trenutno furaju tunike i baletanke, ali se moze videti i drugacije garderobe.

  25. elektrokuhinja says:

    Milena, i ja bila u Baču pre par nedelja, i pisala sam na blogu o tome. . Super je! :)

    A sajt je vrlo interesantan. Plus ko zna-može da se dobiie i dobrih ideja. Baletanke i tunike su izgleda globalni trend. Kod nas to doduše zakasni nekih godinu dana, tako da očekujem pomamu sledeće proleće…

  26. Milica says:

    Grrrrr. Izbrisala sam ceo svoj ne tako mali komentar. :))) Neko bi rekao da pokušavam da budem originalna, a to sam zaista ja. ;) Kao i gomila ovih modnih likova. Neki od njih su kreativci i vole da se igraju i eksperimentišu, a neki samo pokušavaju da dobiju počasnu titulu Misa bizarnosti. Bilo kako bilo, i jedna i druga strana mi nimalo ne smeta, jer donose osveženje. Ako nekome tako prija, neka nosi i korito na glavi. ;) Na kraju krajeva, toliko ekstremnijih stvari sretnem na ulici, samo su takve pojave društveno prihvatljivije, možda čak i vrlo moderne i kul (a da ja nisam to stigla da ispratim u ženskim casopisima), a meni se okrene u stomaku kada ih vidim.
    Na kraju ostaje samo šta su ljudi spremni da prihvate, a šta ne. Priznajem, baletanke nikako da svarim, a s druge stnae, iz starki nikada neću izaći.

    A što se kola tiče, mislite li da bi gomila tih frajera iz dobrih kola mogli da se uspentraju ili potrče do Tvrđave? Ili da bi imali da pokažu svoje krupno, snažno, lepo, muško telo? Ja njih doživljavam kao neku vrstu neosposobljenih ljudi. Nažalost, niko i za njih da napravi pravila, kako oni ne bi onesposobili nas. Kalemegdan je još nekako i zaštićen, ali na kejove silaze preko zelenih površina, neretko i preko drveća. Face.

    Inače, jednom je trebalo da moj kum i ja odemo do Tvrđave i ja sam imala poverenje u njega, jer je on Novosađanin. Međutim, ispostavilo se da nema pojma kako da dođe do platoa, pa smo išli po nekom šipražju i nekim kozjim stazicama, tako da smo se na kraju od muke smejali, čak i zapevali, kao pravi pioniri. Ipak, baš mi je to ostalo u lepom sećanju,

    Ala brbljam… :shy:

  27. elektrokuhinja says:

    Milice, hvala za obiman komentar. Volim velike komentare :)

    Uh, dobro je. Nisam jedina koja nije luda za baletankama.

    Dobra kola skoro uvek kriju lose frajere. To mu dodje kao neko pravilo.
    A za snalazenje po Tvrdjavi molim pitati profesionalca (mene, mene!) sledeci put. Stojim na raspolaganju uvek, Bilo da sam u Srbiji ili u kom god drugom delu sveta.

  28. Milica says:

    Ajde važi. Onda sledeći put zovem tebe. Taman da vidim Tvrđavu iz trećeg ugla. :D
    U planinarskim cipelama. :))

  29. elektrokuhinja says:

    Dogovoreno!

  30. Sumire says:

    Ima Tvrdjava jos lepih strana. Ne znam jesi li ikad prosla pored one privatne ergele ? Naravno uvek postoji opasnost od velikih belih kerova (moje licno iskustvo). Plato je preporucljivo strogo izbegavati narocito od kada je komercijalizovan

  31. elektrokuhinja says:

    Sumire, znam za ergelu. Bio je jedno vreme i mini zoo vrt u tom daljem delu. Da, plato treba izbegavati, to je neko opšte pravilo.

Leave a Reply