Sta mi to u Moskvi nedostaje? (ne racunajuci drugare, lepe muskarce i toplo vreme) :)

Kao pravi emigrant pocela sam da osecam da mi neke stvari ozbiljno nedostaju. Sta je to cega nema u Moskvi ili sta se to vrlo tesko nalazi?

Toalet papir. Ne treba mi kleenex, sa ukusom, maline, jagode ili vanile i mirisom na jabuku, bor ili pomorandzu, ne treba mi u boji, sa slikama kerova, ovaca i perforacijama, vec samo jedan obican beli, bezmirisni troslojni toalet papir. Po mogucnosti sa vise od 4 rolne, da ne moram da trckam do radnje svako malo. Svaki put kad idem u potragu za toalet papirom, prezivljavam stresnu situaciju… Da li da dam 5 evra za 4 dvoslojne rolne sa mirisom na promincle i vocnim ukusom?

Supe u kesici. A da ne bude borsc, sci ili krem supa, nego jedna pileca bistra supa, koja se pije kad covek ima gripu. Poslednji put sam obisla pola babuskinskog rejona, onako polu bolesna i na kraju u gipermarketu uzela maggi sa povrcem koja je bila zaturena jedna kesica sva jadna iza nekih drugih proizvoda. Mislim, mogu da se nadju supe, al ne u svakoj radnji.

Vata. Trebalo mi je par meseci dok nisam shvatila da ovde ne koriste vatu. Mislim, vate mora da bude u stanu! Sta radis kad se poseces, cime nanosis alkohol, ili kako skidas lak sa noktiju? Uostalom, vata je takvo jedno multifunkcionalno sredstvo za sve i svasta. Nasla je u nemackom lancu prodavnica, takodje posle nekoliko meseci trazenja.

Jogurt. Ok, volim ja i kefir, nije frka, al ponekad mi se jede i obican jogurt bez kefirnih gljiva. Opet, svasta covek nauci pa i to da se jogurt na ruskom kaze prostokvasa i prodaje iskljucivo u pakovanjima od po litre. Zivela prostokvasa!

Cajevi koji nisu ni zeleni ni crni. Ja sam veliki cajopija. I Rusija je pravi raj sto se ponude raznih belosvetskih cajeva tice.  Al , opet, ponekad covek pozeli da popije i nanu, kamilicu (ako je bolestan) ili vec tako neku biljnu kombinaciju. Izgleda da cu morati da dovlacim cajeve Josifa Pancica iz Srbije, ko pravi gastarbajter. Jos sunke da pocnem da susim, ili kupus da kiselim, i bicu kompletna.

A sledi naravno cega to ima u izobilju u Rusiji… Ajmo sad, sta kod vas nema, ili sta vam nedostaje.

A oni domaci, pa njima verujem nista ne fali… :D

This entry was posted in blog, kritika, moskva. Bookmark the permalink.

42 Responses to Sta mi to u Moskvi nedostaje? (ne racunajuci drugare, lepe muskarce i toplo vreme) :)

  1. Milica says:

    Au, ala bih ja prsla u Rusiji! Mislim, i zbog ovog što si navela u tekstu i zbog ovog u naslovu. ;)
    Inače, imam jednu drugaricu koja skuplja ni manje ni više, nego listiće šarenolikih toalet papira. :))) Pardon, poznanica je u pitanju. ;)

  2. Reci adresu, da joj saljemo! Da l treba da budu i mirisni (ukusni)?

  3. Charolija says:

    Ne mogu da verujem da nemaju perfex… pa lakše se briše! :D Mogu samo da zamislim koliko bi mi nedostajao jogurt. Kad imaš sve što želiš na dohvat ruke, ne razmišljaš o tome šta bi bilo kad bi bilo. Razmišljala sam i onoj tvojoj neuspeloj proji. Tako prosta stvar, a postane više nego komplikovano. :roll:
    Nadam se da ti je u novom stanu bolje i lepše, sa sve Nemcom. :D

  4. LLara says:

    Ja sam od nekih Rusa naucila da oni mnogo vise jedu noodles nego supu iz kesice. Ja nisam tad ni znala da to postoji, a sad vidim da postoji u ponekim prodavnicama. Ne znam da li se to odnosi na Ruse en general, ili na ove koje sam ja znala, ali ako je ovo prvo istina, oni bi se ovde proveli kao ti u Moskvi, po tom pitanju

  5. Marica says:

    ne ne… ne teraj me da jutro provedelm praveci spisak :D

    - Miljanu jogurt (meni se vise svidja ceski) – mada jogurt generalno nedostaje svima
    - sir – normalne slanoce, ovde ima samo preslan
    - kore za baklavu
    - pijaca, tj. svezeg valjanog voca i povrca, najvise grozdja :(
    - pekare
    - mesare
    - normalna jaja – s ukusom
    - sveza riba
    - generalno hrana se kupuje samo u supermarketima i kvalitet onoga sto bi trebalo da bude sveze (a vec je nabrojane gore) je ocajan. Ja inace mrzim supermarkete i vise volim da kupujem u malim prodavnicama.
    - normalna kafa u kaficima. Ljudi ice kafa se pravi s nesom ne sa espresom! (tesko je to Cesima objasniti)

    ….
    I sad… nedostaju mi i normalno obuceni ljudi, odnosno smetaju mi ovi friz i odevni sizovi na sve strane.

    itd itd…

    Kad ce post, sta tamo ima sto u Srbiji nema? :D
    I taj spisak mi je dugacak :D

  6. spidloris says:

    samo pazi da ne nabasaš na neki “local shop for local people” ako znaš na šta mislim

  7. ominotago says:

    trenutno mi je dobro, pošto mi ništa ne fali. dobro mi vino, pa nekako sve zaboravim… a ima i još nekih tajnih uticaja ;)

  8. zelenavrata says:

    Ma ima se sve, samo se nema sa cim…..

  9. shaputalica says:

    prvo, volim klineks, narandžasti.
    prvo-prvo, ni ovdi se nešto ne nagledah lepotana, a u pozorištu radim. (straaaašno)
    drugo: ćeš ti pošljem Magi prolećnu, jedan kontejner?
    treće: to za vatu su zajebali stvar, priznajem.
    četvrto: ne volim jogurt, pa mi nije problem…al’ eto vidiš da ima prostokvasa :-P
    peto: da ti kaže tebi teta Tamara: najbolji čaj je kad pomešaš nanu i majčinu dušicu, pola-pola, pred spavanje, pa puštiš neki bluz i uživaš…pa ću i to da ti pakujem uz Magi.
    šesto: što li me, crno dete, zajeba da opet u’vatim Bulgakova, ručak nisam juče spremila zbog tebe?! :D

  10. Kristina says:

    Rusija je obećana zemlja za mene, očigledno :)
    Ne pijem jogurt, ne jedem supu, a čaj samo ponekad i samo da nije voćni, svaki drugi može.
    Za vatu potpuno razumijem, a i za papir ;) Mada mislim da će i nas ovdje to sa papirom stići :)

  11. Charolijo, nema perfex, samo kleenex, ko sto rekoh sa ukusima. I samo i iskljucivo 4 rolne. Krajnje neprakticno.

    Larice, kod mene, u ovoj kantini gde jedem na poslu, supe su zapravo ono sto mi zovemo corbama. Guste, sa puno povrca i komadicima mesa. Plus imaju supu od svinjetine (!?) To mi bas nekako ne ide. A nudle, mislim da se ovde zove lapsa, mada ne videh jos sta rade sa njima (da li ih prave kao kinezi ili sta…) No, proverice se sve, ja sam u fazonu da sve probam :)

  12. Marice, ah, tezak je nas zivot gastarbajtera. :)
    Podsetila si me za povrce-ovde nema normalnih zelenih salata. Dakle, sve zelene salate su im u nekakvim mini saksijicama, kao da treba da ih sadim pored prozora. Dakle kupim tu mini salatu sa maximum 10 listova i sta, udrobim to malo u tanjir, ne moze ni po coveka da se nahrani. Kad su mi bili drugari, pitali su se dva dana, sta ja radim sa salatama u saksijicama i mislili da sam u fazonu da sadim po stanu, a ja samo kupila salatu da jedem :(Fale mi one velike, lepe pusle zelene salate od po kilograma sto se kod nas prodaju na pijaci… Eh
    A za kafu te razumem. Ovde jos nisam popila dobru kafu. Izgleda da je suvise velika razdaljina do Italije.
    Sto se kora tice, mislim da ces tesko naci kore za bilo sta ako si van Srbije. Zato, kogod da dolazi, zamolis kilo kora da donese. Marice, odma, cim nadjem vremena dolazi post sta sve ima. Pa razmena iskostva na relaciji Rusija-Ceska :)

  13. Spidlords, ovde je svaka radnja local shop for local people. Danas probala rjazenku. To je ustvari jogurt sa nekakvom provrelom razi (ili tako nesto, dakle razani jogurt). Pitam se dokle ce trajati taj moj entuzijazam za trazenjem jogurta. Ostao je jos varenac, pa snezok, za njih nemam ideju sta su.

  14. Ominotago, nisam ni sumnjala. Mislim kad je vino dobro, sta ce ti bilo sta drugo…
    Zelena, pa nadam se da nije bas dotle doslo.

  15. Shaputava, pa ne znam…. Znam da kad sam stigla nije mi toliko smetalo, al sad sam se valjda malo zasitila i verovatno primecujem neke stvari koje ranije nisam. Verujem da ce kad dodjem u Srbiju nastupiti otreznjenje. Welcome to reality. Sad mi tamo sve izgleda kao da cvetaju ruze (a znam pouzdano da nije tako). Mislim da mi je potreban odmor i jedno resetovanje. Pa ajmo ispocetka.

    A zamisli sad da sedis na patrijarsijskom ribnjaku i citas Bulgakova, a? Ili setas se po Aleksandrovom sadu, bas tamo gde je Margarita upoznala djavolovog izaslanika… Cula sam, kad smo vec kod Bulgakova, da stan u kome su se cudne stvari desavale, dakle taj stan u koji se Voland ilegalno uselio, opsedaju turisti. Navodno stanari te zgrade nemaju mira od turista koje zanima gde je to Voland ziveo :) Sta ces, to je cena zivota u poznatoj zgradi.

  16. Kristina, kako pobogu zivis bez jogurta? Za mene je to sama esencija ishrane! :)
    Ako budes razmisljala o dolasku, ja sam ovde, pa se javi ;)

  17. LLara says:

    Mislim na one kupovne nudle, gde je testo vakumirano da bude u vidu jednog kvadra. Uz to ima kesica sa mesavinom zacina. To se, i jedno i drugo, stavi u tanjir, prelije kipucom vodom, pokrije, ostavi minut-dva, i jede.

  18. Aha, znam na sta mislis. Al pravo da ti kazem, sve te instant stvari mi deluju kao ono sto ima kod nas “prebranac sa slaninom” ili ” sarma” ili vec tako neka cufta u sosu. Ako znas na sta mislim.Ovo njihovo mi deluje na taj fazon. Nisam fan instant kuhinje.

  19. spidloris says:

    nisi gledala seriju, nema veze, evo kratak isecak, cisto da vidis o cemu se radi :)

  20. shaputalica says:

    ‘oću ja da se uselim u Volandovu gajbu…da pitaš tamo pošto kirija ;-)
    a što se otrežnjenja i resetovanja tiče, ne brini, čim sletiš u Bgd otrezniš se iz odma’ i posle ima da bude “bešte noge, posra vas guzica”. Dizvineš.

  21. elektrokuhinja says:

    Spidlordse, nisam gledala. Thanx for the link.:)
    Shaputava, znas da je Moskva grad sa najskupljim kirijama na svetu. Tako da za Volandovu gajbu… ko zna koliko traze.
    Da, i ja mislim da ce me uhvtiti otreznjenje… no, videcemo.Znace se.

  22. wtf says:

    ne znam u koje prodavnice ides ali sve sto si navela ima u 7mom. supe podravkine koje oces, tj. sve od podravke, jogurt, jedan jedini- DANONE. isti je ko nas. vata naravno da je ima, cajevi i nana i kamilica..uvek.

  23. ET says:

    Nedostaje:

    Ovčiji sir.
    Domaće kukuruzno brašno.

  24. elektrokuhinja says:

    Wtf, ovde kod mene nema 7og. Nema danone, vate, supe podravkine nikad videla… A cajeve sam trazila mesecima i sad jedva nasla.

  25. elektrokuhinja says:

    ET, videla sam koziji sir, al ovciji ne.

  26. 1. toalet papir troslojni, pakovanje od 12 rolni ;)
    2. supe kupujem u konzervi, manje pilece, vise sa povrcem. ili kupim povrce pa pljusnem sve u serpu
    3. nemam neku veliku potrebu za vatom, ali sam video da je ima po prodavnicama
    4. nasao sam jedan kefir koji je isti kao nas jogurt i jedan jogurt koji je isti kao nase kiselo mleko.
    5. kada u boljem supermarketu stanes pred policu sa cejevima tesko je odabrati

    osim nekih ljudi, rekao bih da mi nista ne nedostaje. moguce je da ima veze s tim sto sam ja od onih koji vole sve da probaju, pa se recimo davim u indijskoj i thai hrani, a ne kukam za sarmom i burekom ;)

  27. elektrokuhinja says:

    Bslp, bas mi nedostaje to pakovanje od 12 rolni…

    Nisam ni ja luda ni za burekom ni sarmom, u poslednje vreme navukoh se na japance ;) Sreca pa je japanski restoran odma’ na izlasku iz metroa :D

  28. Milena says:

    Nedostaje mi meki hleb! LOL Ovde sve neki tamni, tvrdi hleb. Ako naidjem na obican, beli, meki hleb, onda je po pravilu slatkast. Volim ja i crni hleb, samo da nije tako tvrd… Jogurt je potpuno drugaciji od naseg. Vise lici na pavlaku. Mislim, ne moze da se pije, nije dovoljno tecan. Ako se setim jos neceg, dodacu kasnije.

  29. rossanna says:

    hmmm, ja bih rado da okusim to da mi nedostaju cevapi i beskonacno ispijanje kafe….zapravo, mozda ipak ne bih :)))

  30. makilica says:

    Hvala Bogu ovde ima puno turskih, srpskih i hrvatskih radnji pa mi bas nista ne fali od nasih proizvoda. I kore i sir za gibanicu, i plazma, i eurokrem, ma sve ima da se kupi kod njih. :)
    Fali mi jedino sto u CH paradajz i paprika uopste nemaju ukus, cak ni oni koji se kupe kod farmera. Jednostavno im je paradajz roza a ne onako crven i zreo. Mada utesila sam se kada je poslednji put u septembru moja mama rekla da im se paradajz popravio i da moze da ga jede. :)
    Kratko si ti u inostranstvu, to su sada jos uvek samo “porodjajne” muke :) Uskoro ces pronaci sve to sto ti fali i na kraju ce ti faliti samo neki ljudi, kako rece bslp …

    A hajde sada molim te uskoro jedan tekst o tome sta ima tamo a nema u Srbiji. :)

  31. elektrokuhinja says:

    Milena, a ja bas volim te tvrde crne hlebove! Meni je uvek smetao onaj beli hleb koji se posle jednog dana mrvi. Ovaj ostane tvrd po nedelju dana, pa moze lepo da se tostuje :)

    Ana, volim ja sve te egzoticne kuhinje, nije da sam ovisnih o cevapima, al neke stvari prosto nedostaju…

    Makilice, znam da u Svajcarskoj ima svega. Zemlja izobilja. Da te utesim, ni u Srbiji nije paradajz ko sto je nekad bio. Sad ga ima citave godine, iz staklenika ili uvozni, i vrlo kratko je u ponudi onaj nas meki crveni, fini. A pravo da tikazem, ruski paradajz uopste nije los!

  32. afroditta says:

    Vate imam,supe u kesicama ima da se kupi u jednom specijalnom butiku,toaletni papir je neutralan i nema da fali.Imam kamilice i mente,tako da mi manje vise nista ne nedostaje od prakticnih stvari i namirnica.
    Ali mi zato nedostaje nasa knjizara,pa da se uvalim medu knjige,da se obskrbim sa onoliko knjiga,koliko mogu da ponesem sa ove dvije ruke. :D

  33. Aurora Borealis says:

    Vraćam se prošlog leta iz Britanije i naravno, mama k’o svaka mama, pita šta hoću da mi spremi za ručak “dobrodošlice”, a ja odgovorim: Kupi mi samo litru novosadskog jogurta, ne moraš ništa kuvati. :D

    Ljudi moji, pa samo pri pomisli na jogurt, meni mrsko putovati u inostranstvo. :)

  34. elektrokuhinja says:

    Afroditta, jeste, knjizare i meni fale. Mada ima ovde dosta knjiga na engleskom, pa se tamo opskrbljujem. A kad naucim ruski, nameravam da citam na ruskom jer su im knjizare stvarno super i velike.

    Aurora, mislim da ce i kod mene biti taj jogurt sindrom :)

  35. afroditta says:

    Najvise mi nedostaje nase literature.I ja citam na danskom,ali slabo sta moze da se nade od nasih dobrih,starih pisaca.To je naveci razlog zudnji.

  36. Milena says:

    Volim i ja kada ne moram da jedem svaki dan ;). Postoji jos jedna stvar, ja imam osetljive desni (paradentoza), pa mi tvrdi hleb jednostavno ne odgovara. Inace, imam da prijavim da sam upravo juce pronasla savrseni polu-crni, meki hleb. I to pecen na tradicionalan nacin! Celu kilu sam smazala sama :-D.

  37. furious says:

    hmmm, ako postoji toalet papir sa ukusom nane ili kamilice, mogla bi da rešiš problem sa čajem. :mrgreen: Šalim se, naravno.

  38. elektrokuhinja says:

    Afroditta, onda lepo napravis spisak, i svaki put kad ti neko dolazi u goste, donese poneku knjigu :)

    Milena, a ja sam danas pronasla jos jedan potencijalno normalni jogurt. Koji se naravno ne zove jogurt vec varenac. Dakle ima, samo treba znati :)

    Furious, ma vickast si ti mnogo. :D

  39. mojoj tetki su isekli kofer komplet zbog čajeva :/
    a da ti ne pričam koliko su je njakali na carini.
    živi u Švedskoj inače . . .

  40. Gil-galad says:

    Nedostaju mi, ako bih baš izvoljevao, listovi sveže nane! Gotovo nenabavljivo.

    Da pravim Mojito, pre svega, a razne salate su preukusne kad se doda koji listić nane… :((

  41. Drveniadvokat, jadna tetka, tj jadan kofer. Pa zasto pobogu?

    Gil-galade, ni ovde nema sveze nane. A slabi su sa zacinima. Il im je samo zima da rastu?

  42. Pingback: Irak

Leave a Reply