Grad Kristala

Jezero u Gusu

Jezero u Gusu

Na prvi pogled može vam zvučati vrlo romatično što zapravo u neku ruku i jeste, ali nevezano za kristal.

Treći dan smo se odličili za istraživanje nepoznatog, po principu, izabrati nešto u okolini Vladimira, ni suviše daleko, ni suviše blizu, a da može bar na kafu da se sedne (da nije totalno selo), a da može i negde da se u prirodi odmori… i tako nam je google earth dao rešenje u vidu ovog industrijskog sela. Ovakvih mesta ima puno u Rusiji: izgradi se grad, samo zato što je neka specifična industrija u okolini. Izgradiš nuklearnu elektranu, i napraviš grad okolo. Iskopaš rudnik, a gde će rudari da žive-pa naravno u gradu koji je napravljen odmah pored rudnika. I tako isto napraviš fabriku kristala, i naseliš mesto radnicima koji rade u fabrici :)

Vozili smo se ovaj put udobnim autobusom, sa sedećim mestima. Zaustavljanje na stanicama je po principu, mahni rukom, i autobus staje. Nema klasičnih stanica već kogod želi u autobus, stane na ivicu puta i maše vozaču. Ovaj staje i to je to. Ima smisla, jer gde inače po bespućima praviti stanice… ovako je jednostavnije, a treba i tim ljudima što žive daleko od civilizacije omogućiti kakvu/takvu komunikaciju sa svetom.

Po dolasku u Gus-Hrustaljni, tražimo wc (za mene je jedna od bitnijih stvari pronalazak pouzdanog wc-a gdegod da sam u Rusiji, kome se može čovek vratiti, i na koji može računati). U Gusu nažalost zaključujem da ću se suzdržati od posete staničnom wc-u jer to prevazilazi moje civilizacijske standarde. Sećam se u Boliviji da sam u jednom takvom wc-u bila, ali pošto je Bolivija-Bolivija a ne razvijena evropska država, takve stvari se tolerišu. U takozvanu shit-hole ovaj put nisam imala želju da zavirim. Moj saputnik se snašao kao i svi muškarci (gdegod nađeš zgodno drvo tu… posadi). Wc je jedna prostorija, odvojena od stanice, gde na nekakvom betonskom uzvišenju, bez vrata, bez wc-šolje ili bilo čega meni znanog, čučneš ispred betosnke rupe (gde se u momentu kad sam ja ušla u prostoriju, jedna starija žena olakšavala, na videlo mene i svih ostalih prisutnih). O mirisima i higijeni neću pričati, ne znam kakav želudac imaju moji čitaoci :)

Krećemo ka centru, i u međuvremenu posećujemo muzej kristala u nadi da bar tamo ima normalan wc. Ispostavlja se da je wc sa plaćanjem u zgradi preko puta ulice. Unutra su dve babuške koje nude toalet papir, i prodaju čašice za vodku od kristala. Dakle, imaš sve, i wc i suvenirnicu.

Posle mog srećnog wc iskustva, krećemo ka centru i tu nas čeka fino iznenađenje. Jezero, sa lepo uređenim šetalištem, i ljudima koji sede na klupama u kafićima pored, muzika se čuje, i ako prekriješ levu polovinu vidika gde se uzdiže nekoliko dimnjaka, osećaj je skoro kao na moru. Sedamo u kafić pored jezera, jedemo odličnu pizzu , pijemo najbolji kapućino od celog ovog putešestvija i prosto gledamo ljude okolo.

Jezero

Jezero. Samo malo zažmuriš na levo oko, i ne vidiš dimnjake. (Pogledati prvu sliku).

Mnogo nam se dopada ovo mesto. U daljini se vidi plaža sa ljudima koji leže na obali, i odlučujemo se da se prošetamo do tamo. Šetnja je prijatna, kroz šumu, rastinje skoro mediteranskog mirisa, sa malim uvalama i samo onog dimnjaka da nema i da voda nije nekako crvenkasta na drugi pogled, stvarno bi čovek mogao da se zabuni. Nama je to sasvim dovoljno i prosto uživamo u ovom neobičnom pejzažu.

Vamos a la playa. Niko se ne kupa. Voda izgleda lepo izdaleka, al kad se priblizis, nekako je crvenkasta.

Vamos a la playa. Niko se ne kupa. Voda izgleda lepo izdaleka, al kad se priblizis, nekako je crvenkasta.

Plaža je puna ljudi, neki se sunčaju, neki igraju odbojku, a mi se kao pravi penzosi odlučujemo za duboki hlad, u četinarskoj šumi. Da se dragi čitaoci ne iznenade, pivo je u Rusiji jedna sasvim normalna stvar, i ako se ide u šetnju uglavnom se pije pivo (nisam videla vodku za ove dve godine koliko sam u Rusiji). Pivo je prosto ovde kao sok. Ne smatra se alkoholom. Kako bismo dobili potpuni ruski ugođaj, kupujemo pivo i pravimo se da smo rusi.

Četinarska šuma i mi

Četinarska šuma i mi

Pronalazimo put kroz šumu koji vodi do drugog dela grada, još jednom se zaustavljamo na kafi ovaj put u bloku zgrada, a društvo nam pravi jedan crni olindrali ker i konobarica. Prava kafana u nigdincima. Još jedna poseta pozdanom wc-u i to je to. Bio je ovo jedan krajnje relaksirajući dan, i ako se već zadesite u ovim krajevima, Gus je obavezna lektira. I pored wc-a i čudnih pejzaža, moram priznati da smo se odlično proveli.

This entry was posted in putovanja, Rusija and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Grad Kristala

  1. zakeralo says:

    Nema bas mnogo ljudi na tako velikom prostoru.Hvala sto se trudis da nam docaras Rusiju izvan Moskve koju necemo nikad videti.

  2. Marica says:

    Kako to da kacis slike sa kratkim rukavima kad god je u Nemackoj hladno? :)
    Bas mi nedostaje neka relaksirajuca setnjica po prirodi. Trenutno ih izbegavam, dok se Miljanu ne smiri alergija. A sama sebi nisam dovoljna i ne ide mi se ni sa kim drugim. :)

    Nasmeja me ovaj wc – mogla bih citavu studiu napisati o wc-ima i cini me se da bi nas takvo neko istrazivanje dovelo do zakljucka da su najbolji wc-i upravo ti kraj drveta ili iza zbunja :)

  3. vijugi.com says:

    Ova lokacija medju cetinarima pa jos sa pogledom na vodu je fantazija

  4. JX says:

    Kako je bilo u S. Petersburgu?

  5. Marice, trenutno je u Moskvi pakao! Imali smo protekle nedelje 30C ali to ovde nije nimalo prijatno, ugreje se asfalt pa jos dodatno greje. Osecaj je kao da si usred pustinje! Ipak preferiram prijatnih 20C.
    Sledeci post, sa wc-ima u Sankt Petersburgu :)

  6. Laro, cetinari su bas kao na moru. Miris, izgled… Najbolje je kad mozes gdegod da te bace, dobro da se provedes. Bilo u ruskom selu, Parizu ili u sumi :)

  7. JX, da skupim utiske i fotografije, i eto me opet!

  8. JX says:

    Kazes ‘cetinatska suma i mi’ a ja ni jednog cetinara nisam video, same breze?

  9. Mora da se zadesio deo sume u kome sedimo da nisu cetinari. Ali sve je mirisalo, onako kao na primorju…

  10. Jef says:

    “Unutra su dve babuške koje nude toalet papir, i prodaju čašice za vodku od kristala. ” Nice ;-)

  11. Juen Xian says:

    jos nema S. Petersburga, da li si bila tamo, po fotkama bih rekao da jesi ali nema teksta?

  12. Nema teksta jos, imam puno posla, ne stizem ni da spavam!

Leave a Reply