O nemačkoj kujni iliti sosa mesa i krompira. U podnaslovu: Kako se hraniti na poslu?

Opet sam se bacila u kuvanje. Nije neko ludilo od kuvanja, kao što npr vikendm ume da bude, ali prinuđena kantinom na poslu,  rekla sam zanavjek: Dosta! sosu mesu i krompiru. Jes da meso nisam nešto ni jela, ali ono što se nudi počelo je opasno da mi ide na nerve. Sreća pa su kuvari naviknuti da postoji s vremena na vreme i neko ko nije oduševljen šniclom, currywurstom ili gulašem, te se nađe i poneka skuvana paprika, klotana šargarepa ili uveli dinstani lukac. Ako vas zanima kako prosečan Nemac jede, to je otprilike to. Mesa, i to svinjskoga po mogućstvu, svaki dan. A uz meso obavezno zose iliti Sosse, iliti sosa. Jedno vreme je moj stomak to još nekako i vario, ali više ne ide pa ne ide. Ne postoji jelo koje ide bez zose. Štagod da uzmeš, bili to i prženi krompirići, ili samo kuvano povrće, ili pak salata iz bifea, ide uvek i pitanje: A malo sosa? Neću sosa a neću ni mesa. Molim lepo.

Dakle, dođem kući, večeram, i na brzinu skuvam. Kao što rekoh, ne može se to nazvati kuvanjem, pre je to ekspres obrok. Al svarljiv.

Varijacija br.1. Salata i pirinač. Iseckati sve sveže što se nađe u frižideru tipa paradajz, rotkvice i papriku. Skuvati pirinač. Začiniti i to je to. Umesto pirinča, može i bulgur ili kuskus. Sa bulgurom u salati ide odlično maslinovo ulje i limun.

Varijacija br. 2. U povratku kući s posla, svratiti u supermarket koji ima svežeg lososa. Lososa ispeći u rerni, dodati ili salatu ili pirinač ili heljdu npr, što ja mnogo volim, i tako sve lepo zapakovati u plastičnu kutiju, pa na bicikl, pa na posao.

Varijacija br.3. Patlidžani sa pastom. Mnogo volim patlidžane, i rado ih spremam. A spremaju se vrlo jednostavno. Patlidžan se iseče ili na kolutove ili podužno, stavi se na papir za pečenje pa u rernu, na nekih 200C je potrebno 15 min. Začini se, pomeša s paradajzom (patlidžani se odlično slažu sa paradajzom, ista su jelte familija, taman malo da daju šmek) pa sve to sa pastom, maslinovim uljem, timijanom, ili bosiljkom i divota. Može i pirinač mesto paste ko šta više voli.

Za svaki gore nabrojani expresni ručak vam ne treba više od 15 min u kuhinji. Ako se kuva, samo se kuva, ako se peče u rerni samo se peče, dakle ne mora niko da ‘bdi’ u kuhinji.

A šta vi jedete na poslu? Imate li više sreće od mene?

This entry was posted in Bielefeld, recepti and tagged . Bookmark the permalink.

36 Responses to O nemačkoj kujni iliti sosa mesa i krompira. U podnaslovu: Kako se hraniti na poslu?

  1. Marica says:

    Sve kantine u ovim ladnim zemljama su uzas, nije to samo ovde. Mada tolika zelja da se svemu ukus ubije sosom, to sam prvi put videla u Nemackoj.
    Ja sam sebi ruckove kuvala i u Srbiji, i u Ceskoj i u Nemackoj to je jedini nacin da covek pojede nesto pristojno. A jelovnik indentican ovom tvom. :)
    Samo u ovoj varijanti tri ja potrpam sve u rernu, patlidzan ili tikvicu, paradaiz, papriku i luk, pobacam zacije i isprskam maslinovim uljem i najvise volim da umuljam fetu s tim, mada odlicno ide i pasta pirinac ili sta li vec imas :)

  2. LaraR says:

    Bravo. Ja sam presla na rezim rada od kuce, ali sam primenjivala ili nesto slicno, ili neke zdravije sendvice, tipa pirincani krekeri, namazi, tofu, malo paprike..Alternativa je ovde samo pekara

  3. leva noga says:

    ja trenutno nemam kuhinju kod kuce, pa se hranim po restoranima. uglavnom je to kuvano, jelo dana i te fore. kada ne mogu vise onda grilujem povrce (u serpi), jedem kajmak i njeguski prsut. mljac :)

  4. Mislim, sa moskovskim kantinama, ova Nemacka izgleda kao iz raja izasla. One nemacke salatice od mesa i majoneza, to im je otprilike highlight kuhinje. I razni medaljoni. Sosa nema, al je sve ocajno bezukusno, a ako si vegetarijanac umres od gladi. Ovi se opet u Nemackoj ubise od sosa i holesterola. Kuvam, il jedem salatu klot na poslu u kantini, bar to ima uvek:)
    A varijantu sa rernom, i patlidzanima i svim i svacim pravim redovno vikendom. Rerna mi je omiljeni kuhinjski element.

  5. Larice, secam se da sam i ja u Srbiji zivela na pekarama, i u to vreme dobila onako fin pekarski stomak. Mnogo su masne nase pekare. Volim ja burek, to svakako ali ne bas svaki dan.:)

  6. LN, ti to po principu, ima se moze se. ‘Ako nemate hleba jedite kolace:DDD’ Ako ako. Kajmak nasla i ovde. Tj kaymakli kod turaka. Za njegusku cu morati do tebe da ‘skoknem’.

  7. leva noga says:

    nije ima se moze se para, nego mora se jer nemam kuhinju.

    inace ovde po restoranima, da li je u pitanju dnevni menii ili ne, porcije su za neke brdjane, jer normalan covek to ne moze da pojede. zato ja uzmem jednu porciju pa mi traje 2 dana :) ökonomischen :)

  8. ivana says:

    Nisam dugo svracala, kad ono, brojni novi postovi. Juhu. Sita sam se nacitala.Tekstovi su, sada je vec sasvim izvesno, odlicni,posebno onaj o sabraci biciklistima i zenama, fudbalu i jos po necem. Ja na srecu (svoju) ne kuvam na poslu (a ni kod kuce) ali svaki dan jedem fino, sveze i ukusno skuvano (cesto i po zelji) negde oko tri za svojim (kucnim) stolom. A na poslu samo vocke. Jos jednom, sve pohvale za blog!

  9. tijanatixy says:

    i dalje volem kad te procitam:))))) glasam za recept broj tri i probacu ga uskoro..ja jedem na poslu hranu koju pravim kuci… uglavnom serbische:))) djuvec, punjene paprike, tikvice.. piletina sa pirincem i povrcem.. grasak i meso.. curetina u rerni i salata…musaka sa tikvicama..musaka s krompirom..itd….

  10. Ivana, pa ti bas lepo zivis. Mislim svaki dan kuvano, pa jos i sveze, za mene je to luksuz! Ja eto nekad samo smuljam sveze povrce i to je to. Al trudim se, trudim da to sve ima neku dozu ‘domaceg’ i kvazi zdravog. Mogla bih onako neku kolumnu za ‘Lepotu i Zdravlje’ da pisem tipa: Kako spremiti zdrav rucak za 7.5 minuta!

  11. Tixi, pravila sam te patlidzane svim gostima jer mi je to bio letnji hit. Sve u rernu, nema nekog njakanja po kuhinji preteranog a letnje i lako! Probaj pa javi. I slikaj!:)

  12. Pingback: Irak

  13. Pingback: Free Piano

  14. Pingback: ray ban specchio

  15. Pingback: longchamp maroquinerie

  16. Pingback: eso gold

  17. Pingback: Carmine 6s For Sale

  18. Pingback: oakley holbrook

  19. Pingback: Nike Zoom Vapor 9.5 Tour Chaussure de tennis pour Femme

  20. Pingback: louboutin sale

  21. Pingback: Gamma Blue 11

  22. Pingback: hogan junior

  23. Pingback: longchamp Sac à main en cuir Occasion - Très bon état

  24. Pingback: eso gold

  25. Pingback: site jordan

  26. Pingback: lancel

  27. Pingback: ray ban aviator pas cher

  28. Pingback: BVJkcLVH

  29. Pingback: webcam saint francois longchamp

  30. Pingback: spy mens sunglasses

  31. Pingback: YSL Handbags

  32. Pingback: kate spade wallet

  33. Pingback: hogan sconti online

  34. Pingback: cheap toms

  35. Pingback: discount nike free trainer 5.0

  36. Pingback: buy wow gold

Leave a Reply