Prag za manje od 20 sati

Ustanes u 6, napravis par sendvica, sjuris se do zeleznicke stanice, sednes u voz s kolegama i pravac istocni blok. Prvo Berlin,pa dolinom Elbe, koja je stvarno zanosna. Mentalna zabeleska-posetiti dolinu Elbe pod obavezno. Preko Drezdena, i onda Ceska. Sumorna i kisna, al tako je na ovim meridijanima, vreme se ne moze birati.
Posle 8 sati klackanja vozom, kofeinskog overdosa, sendvica i gumi bombona, stizemo u Prag, jedan od omiljenih mi gradova. To mi bese pre nekih 16 godina prvo putovanje u Evropu. Ekskurzija, maturska, klinci. Sad malo odrasliji, al opet isto tako nekako slicna ekskurzija. Jedina razlika-ceski u kombinaciji s znanjem ruskog se savim lepo razume, u pisanom obliku. Govor vec ne tako jednostavno.

Hotel je fensi, ostavljamo stvari na brzinu, ko stigne pod tus, ko ne- ide nako masan od voza. Svi smo pomalo zguzvani, ko u haljini i odelu, ko u jeansu i majici, nije ni bitno. Odosmo na slavlje, na brod. Red klope, red piva ceskoga. Malo napolje, na kisu, malo unutra na pivo. I tako negde do ponoci.  Kolege iz Poljske, Ceske, Slovacke, pa se upoznajes, pa znas poneko ime iz emaila, ili iz nekog izvestaja a sad ti zabavno da ih vidis sve ovako na okupu. Pa jos i vesele. U 12 se svi kupimo i odlazimo da istrazujemo nocni zivot Praga. Red piva, red vode. Il koktela, ko sta voli. I opet kisa nas prati. Klub na 3 sprata, deo kao kafana, deo diskoteka, deo striptiz bar. U striptiz baru samo muskarci. Prekid filma.

Negde smo do 4 u kafani. Onda na taksi pa u hotel. Brzinski san koji traje 4 sata a onda na dorucak. Posle dorucka ekspres tura po Pragu, sta se moze sve videti u sat vremena nisam ni sanjala. Fotka vamo, fotka tamo, malo osetis atmosferu i ups, voz za natrag vec u 1 popodne. Sedamo u voz i to madjarski, bez klime. Klackamo se, nema vazduha, spavamo kolektivno omamljeni vrucinom, ostacima prethodne noci u krvotoku i bezkiseonicnog prostora. I tako 5 sati. Onda promena voza u nemacki: kiseonik, klima su ponovo tu. Volim nemacke vozove.

I pokoja fotka. Ostatak cenzurisan, samo za sopstvenu kolekciju.

 

This entry was posted in posao, putovanja and tagged . Bookmark the permalink.

7 Responses to Prag za manje od 20 sati

  1. Marica says:

    Mnogo volim Prag, i Cesku generalo. Steta sto su mi one vize onoliko zagorcavale zivot tamo. Ali toliki put preci vozom zarad poslovne zurke je stvarno suluda akcija. Odvec sam ja stara za to :) Elem ne znam koji te je deo Elbe fascinirao (Ceska Svajcarska ili nesto drugo?) ali sve reke po Nemackoj su kao stvorene za bicikliste. Rajna od Bona do Frankfurta, i Mozel takodje. Meni kao pesaku nisu pricinjavale preterano zadovoljstvo zbog previse urbanizovanih staza za setnju/voznju ali pretpostavljam da bi na bajsu bilo pravo uzivanje.

  2. elektrokuhinja says:

    Marice, ovo je bila proslava firme, a plus godisnji poceo pa mi nije frka spavala- ne spavala. A i zurka bese dobra a ja sam malo avanturista po prirodi pa mi je put od 16 sati zarad zurke od 20 sati sasvim imao smisla. :) Lep je Prag, a i Cesi mi behu simpaticni, bar ovi koje upoznah..
    Dopade mi se taj deo od Drezdena, pa do Ceske, sa stenama ogromnim koje vise nad glavom, izgleda kao kanjon kolorada, plus na vrhovuma se sepure zamkovi. Slicno kao dolina Rajne ali Rajne sam se nagledala i nekako mi bese suvise nalickana, ovde neka divljina izvire iskonska, valjda jer je istocna nemacka je nisu toliko sredili.

  3. Marica says:

    Onda je to taj deo. Taj deo ima isto geolosko poreklo kao Ceski raj, otuda te karakteristicne sedimentne stene u oba parka. Kada budes ozbiljno planirala da ides tamo proveri obavezno cesku stranu, mnogo je jeftinija za prespavati a nemacki vozovi voze do ceskog dela. Takodje, Cesi imaju sajtove sa mapama koje na sebi imaju obelezene sve biciklisticke i pesacke rute pa su super za planiranje. Ali, kad krenes ozbiljno da se bavis planiranjem posete tog dela javi pa ti mogu poslati na mejl sve detalje. Mozda bi mogli i zajedno tamo, posto se i ja kanim jos od proleca ali nam je leto proslo u frci zbog previse posla i Miljanovih ispita. Ja sam mislila da skoknemo tamo mozda za miholjsko leto ako navatamo neki produzeni vikend bez kise :)

  4. Jef says:

    Ah ta maturska exurzija, kada smo svega dan ipo proveli u Pragu, a do tamo se klackali 22h sa svim graničnim prelazima:-)

    Par smešnih scena mi je ostalo u sećanju sa te exurzije. Stojimo na slovačkoj granici, vreme neko kao što si ga i opisala, napolju carinici u valjda zelenim uniformama, po neki od njih drži vučjaka u pripravnosti. Jedna od scena na koju sam se i godinama kasnije grohotom smejala je kad je jedan lik iz mog razreda (da ga ne imenujem, al nizak i zdepast su jasne asocijacije, koji se uvek u sve razume i uvek ima neku vezu) posle n-tog sata čekanja na slovačkoj granici ustao u stilu “da vidim u čemu je problem” i neko je dobacio: “On zna vučjaka” :-))))

  5. elektrokuhinja says:

    Marice, sto se mene tice, ja sam uvek za takve varijante. Miholjsko leto? Mislis da to postoji u Nemackoj??? Ja mislim da je miholjsko leto bilo negde krajem avgusta. Sad krece beskrajno kisoviti period:)

  6. elektrokuhinja says:

    Jef od sveg Praga najvise mi ostade to cekicanje na slovackoj granici. O boze, jedno 7 sati smo cekali ja mislim… Koji raspad to bese…

  7. tijanatixy says:

    jao sto volem kada te procitam:))))) hmmm.a bas dugo razmisljam o tom pragu da ga posetim … a od sestre sam cula da je drezden jako lep..ona je bila prag -drezden u maju…

Leave a Reply