Sauna experience

Napustila sam hladnu i mracnu Moskvu na par dana i evo me u srcu Evrope-u Nemackoj. Tu sam do nedelje, a onda opet u staru dobru majcicu Rusiju. Koristim vreme za setnju, oporavak od loseg vremena, za bazen, i moju novootkrivenu strast-saunu.

9740Ako trazite idealno mesto za kupanje u mineralnim vodama, Stuttgart je savrsen grad za vas. Obiluje raznim slankastim, toplim i lekovitim izvorima, a nemci ne bi bili nemci kad ne bi  napravili od toga pravi ugodjaj.  Kupaliste koje sam izabrala se zove Bad Kanstatt a kompleks u sebi sadrzi razne bazene, razlicitih temperatura, sa mehuricima koji vas golicaju i masiraju po svim delovima tela a tu je naravno i jacuzzi za kraj. Plus sauna.:)

Danas sam bila u fazonu da ispitam cak tri razlicite saune. Prva je aromatizovana, sa mirisom jabuke, i po mom misljenju nekako najprijatnija. Temperatura oko 70 C, nije previse toplo, i ostane se oko 15tak minuta. Pa pod ‘ladan tus. Druga je parno kupatilo, zapravo tuрsko kupatilo je drugi naziv, gde je toplo i vlazno. Nije lose, sedeti tako u magli i baviti se filozofskim razmisljanjima. Treca je mazohisticki nastrojena finska sauna. Od punih 90 C. Imali smo tu cast da prisustvujemo polivanju vrelog kamenja odredjenom mirisljavom mesavinom kako bi se napravila para, sto su ostali sapatnici- nemci prihvatili sa odusevljenjem, dok sam ja razmisljala da li da izadjem odmah, dok sam jos ziva ili da se junacim pa ostanem jos koji minut. Osecaj je kao da se kuvate u jednom velikom loncu, disati se ne moze, a mirisljava mesavina vas gusi i stipa za nos. Odustala sam od kuvanja, i zakljucila da je 70C sasvim dovoljno za mene.

Jedino sto mi je pomalo kvarilo ugodjaj su stariji sugradjani Stuttgarta koji se jelte razgolite u potpunosti, pa onda pogled nije bas neki savrsen. Cini mi se da sam bila najmladja tamo. Naravno, pravila u sauni nalazu  da ne mozete sedeti u kupacem kostimu, nego se svi lepo razgolite, pokazu sve one delove tela koje nikako ne treba pokazivati kad se predje odredjeno doba, tj ne treba ih prikazivati ako bas i nisu reprezentativni. Nemci naravno s tim nemaju problema, pa onda onako… hm, kruzis pogledom ili zatvoris oci i mislis na nesto lepo. Tako sam ja.

Ujedno, ovo je bila odlicna vezba protiv sramezljivosti, ako je potrebno otici na nudisticku plazu, slobodno me zovite, nemam vise problem s tim!

This entry was posted in putovanja, relax&enjoy, Stuttgart and tagged , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Sauna experience

  1. LLara says:

    E, ja sam bila na slicnim mestima u Sloveniji i Madjarskoj, ali tamo su ljudi u kupacim kostimina. Anyway, vazno da uzivas! Zavidim ti:)

  2. miljan says:

    hahahaha :)))
    Imamo ovde prijatelja Nemca koji ne odobrava ovakvo ponasanje svojih sugradjana. I tako jednom, kazem mu ja kako nam se mnogo svidja setaliste uz Majnu, na sta ce on: Cekaj da pocne leto i goli Nemci krenu da se valjaju po travi, presesce ti ;)
    Elem, ovo za saunu i mi videli… katastrofa. Inace, za mene je prvi sok bio u fitnes centru u svlacionici. Tamo se zene okupaju, onda onako gole stoje pred ogledalima u delu sa fenovima, i tu se mackaju kremicama od glave do pete.
    I da…. primetila sam da sto zena ima vise naslaga sala ima manje stida ;)

  3. verovatno kad se postane stariji sugradjanin nema se problema sa pokazivanjem nereprezentativnim delovima tela :)

  4. jx says:

    Очень хорошо, ну пожалуй это Германия!!!

  5. Larice, to sa kupacim mozda uopste nije tako lose. Bar ne vidis ono sto ne zelis :)

    Marica je izgleda uzela tudji identitet :) Imas kod mene na fb slike Nemaca, danas fotkano kako se valjaju po travi, al ovi nisu stari plus prilicno su zgodni. S tim problema nemam :)
    Joj, jeste,zene vole sve da se mackaju kremama posle, a najludje mi je valjda sto em su goli, em svi tako lepo pricaju opusteno jedni sa drugima, dok piju caj golisavi i jedu hleba sa marmeladom u pauzi izmedju znojenja. A jeste primetili kako vole da se razmazu sopstvenim znojem kad se oznoje? Dok su u sauni? Iju!

    Bslp, ja mislim da starije sugradjane zabole cosak sto ih mi gledamo :) Kad dodjes u te godine, nema blama, nema srama!

    Jx, Германия красивая! И теплая.

  6. Marica says:

    Crko mi komp :)))))))))))))))
    pa se vec danima oglasavam s Miljanovog i naravno uopste ne proveravam ciji podaci u formama po difoltu stoje popunjeni :))))
    Al’ eto ima ona pesma: … poznadoh te po koraku… ovo mu vise dodje …poznadoh te po komentaru :)))

  7. Maja says:

    Hm, iste šokove sam i ja na početku preživljavala ovde u CH ali sam se priznajem prilično navikla i više mi skoro ništa ne smeta. S obzirom kako smo vaspitani i odrastali u ex-Yu prilično sam ponosna na to dostignuće. :)
    Ipak, desilo mi se na jednoj ekskurziji sa firmom da sam se taman opustila (sama) u spa/sauni kada su naišli svi šefovi (njima je bilo normalno da se tako golišavi šetkaju) pa sam se brže bolje obukla i pobegla u bazen glavom bez obzira. To mi je već bilo suviše. :)
    Nego, znaš li da je u Finskoj normalno da npr. profesori i studenti idu zajedno u saunu? :)

    I još nešto: po mom mišljenju, kupaći kostim u sauni je bez veze. Zar tamo gde si bila ne postoje ženske, muške i mešovite saune?

  8. rossanna says:

    bas sam neki dan o tome razmisljala (jer se kanim otici) i iskreno, ne znam da li bih uspjela pobijediti stid. pa cak i pred osobama koje poznajem godinama, to mi je mozda i gore zamisliti!

  9. @Maja
    Uh, epizoda sa sefovima mi ne izgleda ni najmanje privlacno.
    Koliko sam provalila, postoji zenska sauna samo odredjenim danom-ponedeljkom. Svi ostali dani su unisex, pa ko voli nek izvoli.

    @Ana: Stid pobedjen, jos samo da prestanem da se grozim golisavih osamdesetogodisnjaka, i bice mi sve ok!

  10. Feisty says:

    Aromatizovana sauna… jos se oporavljam od ove ideje. Kako cesto i iz raznih razloga zavidim nemcima!

Leave a Reply